Mai multe primării din judeţul Bistriţa – Năsăud au fost jefuite de spărgători profesionişti începând cu luna iulie a acestui an. Cei doi hoţi, experţi în „meserie”, au fost prinşi în flagrant în comuna Lechinţa şi apoi reţinuţi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa – Năsăud.
Tot anul acesta, în alte patru judeţe din Transilvania au avut loc spargeri din mai multe administraţii locale, dar şi din locuinţe, prin acelaşi mod de operare efectuat şi în Bistriţa – Năsăud: tăiatul cu flexul. În toate cazurile, suspecţi sunt doi fraţi din judeţul Harghita, aceştia fiind hoţii prinşi asupra faptei la Lechinţa. Cazul care a prins amploare este cercetat acum la Bucureşti, acolo unde au fost trimişi şi cei doi suspecţi.

Începând din luna iulie a acestui an, la interval de circa două săptămâni, cinci primării din judeţul Bistriţa – Năsăud au fost jefuite de hoţi profesionişti. Este vorba de administraţiile locale din comunele Galaţii-Bistriţei, Nimigea, Mărişelu, Şieuţ şi Lechinţa. În ultima locaţie însă, „jocul” celor doi s-a încheiat, fiind prinşi în flagrant asupra faptei de poliţiştii din comună. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bistriţa – Năsăud, s-a stabilit că, în toate cele cinci cazuri, modul de operare al hoţilor, era asemănător sau identic, cu cel operat şi în cazul Lechinţa, unde ultima spargere a rămas doar o tentativă. Procedura de tăiere cu flexul a fost folosită de spărgători în toate cazurile unde au reuşit să treacă de sistemul de alarmă, să pună mâna pe seif şi să-l golească de bani.
Tot anul acesta, înainte de startul spargerilor din comunele din Bistriţa – Năsăud, alte cazuri asemănătoare au fost înregistrate şi în alte patru judeţe din Transilvania: Mureş, Harghita, Sălaj şi Covasna, tot prin operaţiunea „flexul”. Astfel, în judeţul Harghita au fost sparte 28 de primării, iar în judeţul Mureş alte 18 sedii ale administraţiilor locale au fost jefuite de hoţi. În toate aceste cazuri, făptaşii au acţionat noaptea, au dezactivat şi anihilat sistemele de alarmă, iar apoi, intraţi în sedii, au tăiat seifurile cu flexul. Poliţiştii din zonele în care au avut loc spargerile s-au văzut nevoiţi să întocmească dosare cu autori necunoscuţi (AN), asta până când, în data de 31 august, printr-un ordin al Inspectoratului General de Poliţiei Române (IGPR), s-a cerut trimiterea la Bucureşti a celor cinci dosare privind spargerile din primăriile bistriţene, dar şi a celor doi făptaşi prinşi la Lechinţa care au devenit suspecţi în toate furturile comise în cele cinci judeţe din Transilvania.

Fraţii Manoilă, spărgători profesionişti

Cei doi hoţi profesionişti, Vasile Manoilă, în vârstă de 27 de ani şi Ioan Cristian Manoilă, de 34 de ani, sunt fraţi şi au domiciliul în judeţul Harghita, oraşul Bălan. Unul dintre fraţi a fost prins în flagrant de poliţiştii din comuna Lechinţa, judeţul Bistriţa –Năsăud, în data de 24 august, în timp ce încerca să taie cu flexul seiful din interiorul sediului Finanţelor Publice Comunale din Lechinţa. Tot în aceeaşi zi, la câteva ore a fost identificat şi celălalt frate, care se urcase în trenul spre Luduş.
În data de 25 august, cei doi fraţi au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, printr-un ordin al Judecătoriei Beclean, pentru comiterea de furturi de furturi, tentativă de furt dar şi violare de domiciliu a mai multor instituţii. Pagubele produse de cei doi au fost estimate la aproximativ 50.000 de lei.
„Până la urmă ei (n. r – cei doi fraţi) sunt deocamdată suspectaţi şi pentru comiterea faptei de la Lechinţa, deşi i-am prins în flagrant. Singurul care va aprecia probele adunate este judecătorul, şi el va spune dacă sunt sau nu vinovaţi. Însă sunt anumite legături, iar poliţia face în continuare cercetări şi investigaţii. Să nu credeţi că întâmplător i-am prins la Lechinţa, ci tocmai pentru că există un mod de operare, există un studiu al modului în care aceştia au acţionat, şi aşa mai departe”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, inspectorul şef al IPJ BN, comisarul şef de poliţie Ioan Sidor Bodescu.
Fraţii Manolescu mai sunt suspectaţi printre altele şi pentru comiterea unor tentative de furt de la sediul CEC Bank din Lechinţa şi din Primăria Lechinţa,locaţii unde însă hoţii au găsit casele de bani goale. Prejudiciul care a fost totuşi cauzat de spărgători va fi recuperat cel mai probabil în urma sechestrării bunurilor lor.
„De recuperarea prejudiciului, încă nu putem să vorbim pentru că cei doi fraţi sunt arestaţi, şi o să urmeze punerea unor sechestre pe bunurile mobile şi imobile a lor. Deci timpul este relativ scurt, având în vedere că i-am prins în flagrant la Lechinţa, şi imediat i-am transferat la Bucureşti şi perioada nu a permis încă identificarea unor bunuri mobile şi imobile. Dar sunt şi multe fapte care sunt doar în forma tentativei, şi nu au produs prejudicii”, mai spune inspectorul şef Sidor Bodescu.

Operaţiunea „felxul”

Spargerile din primării care au avut loc în judeţul Bistriţa – Năsăud le-au dat ceva bătăi de cap poliţiştilor bistriţeni, cu atât mai mult cu cât cei doi fraţi au demonstrat, de la un furt la altul, că sunt profesionişti în ceea ce fac. „Nu-i aşa uşor să prinzi în flagrant nişte spărgători profesionişti care anihilează sistemele de alarmă antiefracţie, ale băncilor, ale primăriilor. Ei ( n. r – hoţii) sunt foarte bine puşi la punct cu tehnica existentă, cu metodele de investigare, cu metodele de alarmare de la locurile pe care le sparg prin simularea, anihilarea sistemului de securitate, şi apoi pătrunderea în interiorul seifului prin tăierea cu felxul. De aceea a fost nevoie de anumite măsuri specifice, pe care noi nu putem nici să le discutăm, nici să le publicăm. Oricum, am muncit destul o lună pentru ca să îi prindem pe cei doi”, susţine şeful IPJ BN.

Cercetaţi în circa 20 de dosare

Făcând o medie, anul acesta în cinci judeţe din Transilvania, Bistriţa – Năsăud, Mureş, Sălaj, Harghita şi Covasna au sparte zeci de administraţii locale dar şi diverse instituţii şi locuinţe.
Cei doi fraţi care au fost prinşi în flagrant la Lechinţa sunt bănuiţi până acum că sunt autorii a circa 20 de spargeri din primăriile din Transilvania. „Norocul nostru a fost că i-am prins la Bistriţa . Noi ne-am cam terminat treburile. În afară de două dosare la care mai aşteptăm expertizele, toate celelalte au fost trimise deja la Bucureşti. Şi din alte judeţe din Transilvania s-au trimis şi se trimit dosarele la centru,  întrucât este vorba de fapte comise pe un teritoriu mai extins, şi atunci acolo se fac cercetările mai departe ”, a adăugat inspectorul şef al IPJ BN, Sidor Bodescu.
Poliţiştii din Bistriţa –Năsăud s-au mai confruntat anul acesta cu diverse furturi din locuinţe dar şi cu tentative de spargeri din bancomate, caz în care se fac cercetări. Cât priveşte spargerea seifurilor din primării şi instituţii cu ajutorul flexului, această operaţiune a fost o noutate pentru poliţiştii bistriţeni.

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.