Saveta şi Simion Rus au ajuns la capătul răbdărilor din cauza problemelor financiare pe care le au din cauza unui credit fals de la CEC Bank luat pe numele lor de Irina Carsai, în 2007.

Cei doi năsăudeni au luat pe rând Parchetul Bistriţa-Năsăud, sediul Biroului Executorial Marin Manchevici şi sediul CEC Bank – sucursala Bistriţa.

 

Despre cazul celor doi năsăudeni, Gazeta de Bistriţa a mai scris şi în anii trecuţi. Saveta şi Simion Rus se luptă cu morile de vânt, fiindcă, aşa cum se întâmplă în România, sentinţele instanţelor de judecată nu sunt respectate întotdeauna. Aşa este şi în cazul celor doi năsăudeni. Au ajuns să fie executaţi silit după ce Irina Carsai a obţinut, în 2007, nu mai puţin de 12 credite de la CEC Bank pe numele a tot atâtea persoane, cărora le-a semnat adeverinţe false de venit.

Cazul a fost unul răsunător la acea vreme, în condiţiile în care aşa zişii împrumutaţi de CEC cu sume de circa 250.000 lei per cap de persoană, figurau în adeverinţele de venit cu salarii colosale – între 5.000 şi 7.000 lei noi. Valori care de altfel sunt foarte mari şi la nivelul anului 2017, darămite în urmă cu 10 ani. Acest aspect nu a dat de gândit nimănui din cadrul CEC Bank, astfel că s-a dat undă verde pentru acordarea împrumuturilor. Evident, după ce aşa zişii împrumutaţi au semnat documentele de credit, în condiţiile în care ei ştiau că figurează drept giranţi.

Suma totală obţinută prin credite false de la CEC de Irina Carsai este una colosală, nu mai puţin de 2,7 milioane lei.

Cu aceşti bani, Irina Carsai intenţiona să îşi cumpere o casă în Bistriţa, precum şi unele bunuri de lux, dar şi să înceapă o afacere prin construirea unei pensiuni pe un teren de 7.000 m.p. pe care îl deţinea tot pe raza municipiului, precum şi pentru realizarea altor investiţii pe numele său ori al altor membrii de familie.

 

După ce procurorii au intrat pe fir, dosarul fiind instrumentat de DIICOT Bistriţa-Năsăud, a fost scoasă la suprafaţă înşelăciunea. Irina Carsai, soţul acesteia – Gavril Carsai, şi fiul Florin Carsai, precum şi fiica şi ginerele, dar şi ofiţerul de credite Viorica Fustos au fost trimişi în judecată în anul 2009. Prima sentinţă a fost pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud în iunie 2012, Irina Carsai fiind condamnată la 7 ani de închisoare, Gavril Carsai şi Florin Carsai la câte doi ani. Ofiţerul de credite, Viorica Fustos, a primit o condamnare de doar două luni de închisoare cu suspendare.

Evident, părţile din dosar au înaintat recurs. Inculpaţii au fost nemulţumiţi de pedepsele primite, iar DIICOT de faptul că ofiţerul de credite primise o condamnare prea mică.

Teoretic, dosarul ar fi trebuit să ajungă în scurt timp la Curtea de Apel Cluj, însă a lâncezit în sertarele DIICOT timp de un an fiindcă procurorii nu au fost în stare să formuleze acţiunea de recurs. În mod ciudat, imediat ce Gazeta de Bistriţa a depus o solicitare pentru consultarea dosarului, subit procurorii şi-au adus aminte de acesta şi în aproximativ 3 zile dosarul a fost trimis şi la Cluj. La instanţa clujeană dosarul a fost înregistrat fix pe data 12 noiembrie 2013, iar pe 2 aprilie 2015 a fost pronunţată şi decizia defintivă.

  • Irina Carsai a fost condamnată la 5 ani şi 2 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor (aceasta a beneficiat de o pedeapsă mai mică deoarece la momentul pronunţării sentinţei definitive intrase în vigoare Noul Cod Penal în care limitele de pedeapsă pentru infracţiunea comisă erau mult mai mici decât în vechiul cod)
  • Florin Carsai – 2 ani şi 2 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor.
  • Gavril Carsai – 2 ani şi 2 luni închisoare şi 1 an interzicerea drepturilor.

Fustos Viorica – 8 luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de 2 ani şi 8 luni. Pe de altă parte, instanţa precizează că în acest caz „încetează procesul penal pornit împotriva aceleiaşi inculpate pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 alin. (1) Cod penal (faptă comisă în cursul lunii iunie 2007) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”.

 

Atât Florin Carsai, cât şi Gavril Carsai au executat jumătate din pedeapsă, adică circa un an, fiind fost eliberaţi condiţionat. La fel s-a întâmplat şi cu Irina Carsai care după ce a executat 2 ani de închisoare a fost şi ea  eliberată condiţionat.

Pe lângă condamnările primite, cei trei Carsai avea obligaţia să plătească CEC-ului creditele restante plus dobânzile aferente

Obligă, în solidar, inculpaţii Carsai Irina, Carsai Gavril şi Carsai Florin să plătească în favoarea părţii civile CEC Bank – Sucursala Bistriţa despăgubiri civile astfel:

2.425.940, 75 lei cu titlu de credit restant (credit de recuperat);

1.072.940, 15 lei cu titlu de accesorii contractuale (reprezentând dobânzi, comisioane şi speze) calculate până la data de 14.05.2012 şi care vor fi datorate de inculpaţi şi pentru viitor, până la plata integrală a debitului (respectiv, a creditelor restante)”, se precizează în sentinţele pronunţate de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cât şi de Curtea de Apel Cluj.

IMG_20170606_111643

Numai că, până ca instanţele de judecată să pronunţe sentinţele, CEC-ul a început să-şi recupereze banii, evident apelând la un executor, nimeni altul decât Marin Machevici, colaboratorul de nădejde al instituţiei bancare. Iar Manchevici a pus suflet.

 

 

În cazul soţilor Rus, Marin Machevici le-a executat pensiile de boală, fiecare având câte 400 lei. După ce executorul le-a luat din bani, şi nu o treime aşa cum prevede legea, ci aproape jumătate, au rămas lunar cu câte 200 de lei de căciulă. Deşi au contestat executările silite, până azi nu s-a rezolvat nimic. Saveta Rus, de altfel, ca tot omul simplu şi fără pregătire juridică a contestat mult prea târziu executarea silită, ieşind din termenul prevăzut de lege. Soţul ei, care primise documentul de executare ceva mai târziu, a depus în termen contestaţia, însă în acest moment procesul este suspendat. Asta deoarece, în paralele, soţii Rus nu au stat cu mâinile în sân şi au încercat să îşi caute dreptatea, fiindcă nu li s-a părut normal ca ei să fie executaţi silit în loc ca CEC-ul şi executorul să se îndrepte împotriva familiei Carşai, adevăraţii beneficiari ai banilor, cum de altfel a decis şi instanţa. Astfel, soţii Rus au depus nenumărate plângeri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud cu privire la cazul lor, de fiecare dată arătând că cei care trebuie să plătească sunt cei trei Carşai. De fiecare dată procurorii nu le-au dat o soluţie favorabilă. La ultima plângere respinsă de procurori, soţii Rus au atacat în instanţă rezoluţia acestora, instanţă care a dispus să se ancheteze situaţia. Şi s-a precizat exact şi ce anume. asta s-a întâmplat în 2015. Dosarul a ajuns la IPJ BN şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, însă … e linişte. Niciunul din cei doi soţi nu a fost chemaţi la vreo declaraţie, iar pe dosar s-a aşternut praful.

IMG_20170606_111635

Astfel, în condiţiile în care Parchetul nu a făcut nimic, CEC-ul în loc să îi execute pe cei din familia Carşai îi execută tot pe ei, şi mai mult îi duce cu zăhărelul, iar uşa executorului le este închisă în nas de fiecare dată când încearcă să vorbească cu el, soţii Rus au decis să protesteze în faţa sediilor acestora.

Marţi şi miercuri  au protestat în faţa Parchetului Bistriţa-Năsăud, tot miercuri dar şi joi au protestat în faţa biroului executorului Machevici, iar în faţa CEC Bank joi si vineri. Doar la Parchet au găsit înţelegere, miercuri, când au fost chemaţi de procurorul şef Diana Şipoş care a dorit să le afle nemulţumirile. S-au ales, deocamdată, cu promisiunea că dosarul aflat în anchetă se va mişca.

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Apoi chiar ca asa ceva n-am mai pomenit ! De ce nu depun oamenii plangere penala impotriva celor de la CEC, pentru abuz in serviciu, sau ma rog… pentru o alta infractiune comisa in acest caz impotriva lor, pe vreme ce s-a stabilit cine este vinovat de fals si uz de fals si ca ei nu au nici un amestec in asta ?
    Bataie de joc nu altceva ! Efectiv, numai in Romania se poate intampla asa ceva… mai ales cu ne.mer.nicii de la CEC, care efectiv isi fat joc de bietii oameni…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.