Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Sorin Roșu- Mareș, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul ALDE BN, că pericolul ca virusul de pestă porcină să ajungă în județul Bistrița- Năsăud este la fel de mare ca în oricare alt județ.

 

Întrebat despre cât de mare este pericolul ca pesta porcină africană să ajungă și în județul Bistrița-Năsăud, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Sorin Roșu- Mareș a răspuns că, ”Pericolul în Bistrița- Năsăud este la fel de mare cum este și în oricare alt județ, dacă nu se respectă condițiile impuse de Comitet (n. r. – Comitetul de urgență pentru pesta porcină)”.

”Mai exact, oprirea circulației animalelor, informarea corectă a cetățenilor, intensificarea vânătorii la mistreț și atingerea cotelor suplimentare care s-au dat pentru recoltarea mistreților. Inconștiența unora, de a aduce porci din focare a județelor unde există acest virus, conform legii se pedepsește deoarece este infracțiune și riscă dosar penal. Lumea trebuie să fie foarte bine informată, porcul în gospodărie nu are nicio problemă dacă nu intră în contact cu un mistreț sau cu o persoană care a fost în zonele de focar și poate să transmită această boală mecanic, adică prin haine sau carne contaminată adusă din focarul respectiv”, a mai spus Roșu-Mareș.

Referitor la despăgubire, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Sorin Roșu- Mareș a transmis faptul că de acest lucru se ocupă Comisia locală, ea fiind cea care stabilește prețul despăgubirii la nivelul pieței. Acesta a mai precizat că nu există un preț la nivel de țară deoarece există diferențe în ceea ce privește furajele locale.

”Oamenii trebuie să știe că toți porcii care sunt, fie morți, fie uciși preventiv datorită acestei boli, sunt despăgubiți în momentul în care noi vom avea acești bani aprobați prin rectificarea bugetară”, a subliniat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii.

În ceea ce privește numărul porcilor sacrificați, Sorin Roșu- Mareș a precizat că, ”128.000 de capete de porci sunt sacrificați sau morți din efectivul de 4 milioane jumătate de porci pe care îi avem în momentul de față atât în fermă, cât și în gospodăria populației. Avem afectate un număr de 159 de sate, în toată țara.”

”Este de o virulență extraordinară această boală, nu are tratament, nu are vaccin, iar singura măsură care se poate lua este de a lichida focarul unde apare”, a mai subliniat Sorin Roșu- Mareș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.