Atunci când oamenii sunt educați, ei pot contribui în mod semnificativ la bunăstarea materială și imaterială a propriilor familii și la societate în diferite aspecte și domenii, creând astfel o comunitate stabilă și stimulantă.

Județul nostru se poate mândri cu interesul acordat educației de către strămoșii noștri. Câștigul grănicerilor imperiali din cele 44 de comunități românești, militarizate prin jurământ în anul 1763, a fost încă de la început unul care a asigurat înființarea de școli pentru luminarea minților copiilor și urmașilor celor înrolați. La Năsăud, administrarea cumulativă și păstrarea indiviziunii a dus la o adevărată revoluție educațională și la transformarea opidului într-un centru care iradia cultură, asemeni Blajului și Sibiului. Nu întâmplător, în anii următori, foarte mulți beneficiari ai burselor grănicerești năsăudene au devenit membri ai Academiei Române, ajungându-se până acolo, încât, densitatea academicienilor năsăudeni în forul cultural superior a fost cea mai mare pe unitatea de suprafață!

În anul 2021, problemele copiilor din mediul rural par mai alarmante ca niciodată. Rămâne la latitudinea noastră, dacă continuăm să le ignorăm sau le acordăm atenția cuvenită și încercăm să le soluționăm.

Acum, la peste 250 de ani distanță, suntem pe marginea prăpastiei

Cel puțin 42% dintre copiii și adolescenții români sunt analfabeți funcțional. 2 din 3 copii din mediul rural sunt nevoiți să renunțe la școală pentru că nu au acoperite nici măcar nevoile de bază, iar școala în condițiile acestea este departe de a fi o prioritate. În județul nostru, Ministerul Educației a centralizat rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut Evaluarea Națională în perioada 22–25 iunie 2021, înainte de contestații. Niciun absolvent de gimnaziu dintre cei care au susținut examenul de Evaluare Națională nu a obținut media 10. Rata de participare la nivelul județului Bistrița-Năsăud a fost de 95,7%. Dintre cei 1.939 de candidați prezenți, 1.493 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând o rată de 77%, puțin peste media națională de 76,80%. Niciun candidat nu a încheiat examenul cu media generală 10. La proba de Limba și literatura română, 1.664 de candidați (85,64%) au obținut note peste sau egale cu 5. La proba de Matematică, 1.292 de candidați (66,57%) au note peste sau egale cu 5.

Din punctul meu de vedere, copiii care nu reușesc să obțină notă de trecere la Evaluarea Națională și nu mai încearcă să obțină o notă de trecere, în viitorul apropiat, sunt condamnați la muncile de jos, nesigure și periculoase sau la o existență de scurtă durată în cadrul criminalității organizate.

Problema șomajului este, de asemenea, strâns legată de educație.

Peste 4.300 de șomeri, în Bistrița-Năsăud! Majoritatea provin din mediul rural

Problema educației este vizibilă în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bistriţa–Năsăud, într-un studiu recent de la sfârșitul lunii mai 2021. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural iar cel mai mare procentaj general este reprezentat de către cetățenii care au absolvit doar studii gimnaziale. Consider că în anul 2021 reconversia profesională și perfecționarea continuă reprezintă antidotul pentru ,,boala” incertitudinii financiare și profesionale.

Beneficiile Educației

Cu toții suntem conștienți că în anul 2021, găsirea unui loc de muncă nu este un lucru ușor, din contră, mai ales în perioade de turbulențe economice. Adesea trebuie să concurați cu sute de alți candidați pentru un post vacant. În plus, cu cât nivelul de educație este mai scăzut, cu atât mai mare este numărul de persoane care candidează pentru același post de începător prost plătit. Cu toate acestea, alături de calificările și pregătirea educațională potrivite, vă veți crește șansele de a obține un loc de muncă satisfăcător. Doriți să găsiți o modalitate de a ieși în evidență într-un grup de candidați? Învățați, educați-vă, absolviți și obțineți cât mai multe calificări, competențe, cunoștințe și experiență.

Din punctul meu de vedere, adevărata educație asigură un venit mai mare, persoanele cu studii superioare și experiență variată având mai multe șanse de a obține locuri de muncă bine plătite. Studiați din greu, dedicați-vă timp și efort pentru a dobândi cunoștințe și pentru a atinge un nivel ridicat de competență dacă doriți să duceți un stil de viață confortabil. Capacitățile dumneavoastră sunt cele care vor motiva un potențial angajator să vă aleagă pe dumneavoastră în locul unui alt candidat. Studiind din greu pe parcursul școlii și al studiilor arată că nu vă este frică de munca grea și că sunteți capabil să vă îndepliniți obiectivele. Angajatorii văd acest lucru drept un avantaj uriaș, deoarece toți preferă o forță de muncă responsabilă și bine informată. După ce absolviți, puteți începe să căutați locuri de muncă care să vă ofere posibilitatea de a pune în practică ceea ce ați învățat și, în același timp, să vă asigurați un salariu suficient pentru nevoile dumneavoastră.

Totodată, educația asigură o bună dezvoltare a abilităților de rezolvare a problemelor, unul dintre beneficiile educației fiind reprezentat de faptul că sistemul educațional ne învață cum să obținem și să dezvoltăm gândirea critică și logică și să luăm decizii independente. Atunci când copiii devin adulți, se confruntă cu o mulțime de probleme. Cu toate acestea, dacă cineva a petrecut ani de zile educându-se, ar trebui să fie capabil să ia decizii solide cu privire la aceste dileme diverse. Nu numai că oamenii sunt capabili să își formeze propriile opinii, dar sunt, de asemenea, buni la a găsi argumente și dovezi solide și de încredere pentru a-și susține și confirma deciziile.

De asemenea, o educație adecvată asigură o îmbunătățire a economiei, persoanele cu o bună pregătire academică și educațională având tendința de a obține locuri de muncă bine plătite. Cu cât au o educație și realizări mai înalte, cu atât mai bune sunt opțiunile de angajare pe care le au. Persoanele care au crescut în sărăcie, dar s-au educat, au șanse mari de a-și transforma viața, contribuind astfel la scăderea ratelor de sărăcie din societate. Educația ajută țările să se dezvolte din punct de vedere economic, deoarece este vorba despre obținerea de cunoștințe și posibilitatea de a le aplica cu înțelepciune în viața noastră și, în același timp, de a îmbunătăți viața altora.

În plus, trebuie să vedem În ce fel aduce educația beneficii societății? Oamenii educați înțeleg cât de valoros este să trăiești într-o comunitate stabilă și sigură. Ei sunt mai predispuși să ia parte la proiecte care ajută la îmbunătățirea nu doar a cartierului lor, ci și a societății. În plus, atunci când oamenii își pot permite o locuință proprie, sunt mai predispuși să ia parte nu numai la îmbunătățirea locuinței lor, ci și la rezolvarea problemelor locale. La urma urmei, cel mai important este să ne implicăm și să dăm o mână de ajutor celor mai puțin norocoși pentru a construi un loc mai bun în care să trăim cu toții.

Educația, cheia unei societăți moderne

Din punctul meu de vedere, educația este cheia care deschide lacătul ce ține ferecată calea spre societatea modernă. Este necesar să se învețe despre cultură, istorie și alte aspecte importante, astfel încât să se poată contribui la societatea modernă. Educația îi modelează pe oameni în lideri nu doar prin acumularea de cunoștințe, ci prin faptul că  le arată și cum să interacționeze folosind emoții și valori adevărate. Oamenii educați pot diferenția cu ușurință între bine și rău, astfel că educația adevărată ajută la reducerea ratei criminalității.

Importanța educației în societate a fost întotdeauna mare, deoarece nu ține cont de castă, rasă, sex, religie. Oamenii educați sunt tratați ca egali pe baza cunoștințelor și competențelor lor. Educația oferă posibilitatea de a trăi independent și, astfel, de a fi liber. Este adăpostul nostru împotriva furtunilor financiare și a deciziilor greșite.

Educația ne arată importanța muncii asidue și, în același timp, ne ajută să creștem și să ne dezvoltăm. Astfel, suntem capabili să formăm o societate mai bună în care să trăim, cunoscând și respectând drepturile, legile și reglementările. Învățarea limbilor străine prin intermediul proceselor educaționale ne ajută să interacționăm cu diferite persoane pentru a face schimb de idei, cunoștințe, bune practici. Ne învață să trăim în armonie cu noi înșine și cu toată Planeta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.