Incendiul devastator care a distrus turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita, pe lânga pagubele de circa un milion de euro, stabilite dupa ochi, suspect de repede, a mai produs si anumite pagube colaterale. Cea mai importanta dintre acestea a fost pierderea alegerilor de catre fostul primar al municipiului Bistrita, Vasile Moldovan, care viza un al treilea mandat. A fost Vasile Moldovan vinovat sau nu, asta conteaza mai putin. A fost destul faptul ca bistritenii în al doilea tur de scrutin au dat un vot emotional care a înclinat balanta în favoarea lui Ovidiu Cretu.

Imediat dupa aceasta nenorocire, dupa cum era si normal, au început sa se caute vinovatii sau vinovatul, astfel ca opinia publica sa primeasca un raspuns convingator si documentat privind cauzele care au determinat aceast adevarat dezastru. A urmat o adevarata întrecere socialista pe la posturile de televiziune locale, în care principali actori ai dezastrului s-au dezvinovatit care de care mai convingator sau nu. Din toate discutiile purtate s-a desprins o singura concluzie: nimeni nu este vinovat de dezastrul care a distrus simbolul Bistritei. Toti au spus pas, atât Primaria Bistrita, cât si Parohia Evanghelica, Directia pentru Cultura si Culte Bistrita-Nasaud, Compania Nationala de Investitii si firmele care au participat la reabilitarea monumentului istoric. In corpore au pasat, dintr-un motiv sau altul, raspunderea pe umerii oricui altcuiva în afara de a lor proprii. Concluzia este ca nimeni dintre cei care au avut o oarecare raspundere, mai mare sau mai mica, nu este vinovat de incendiul produs.

Gura lumii fiind sloboda, imediat au aparut tot felul de povesti care au încercat sa dea o explicatie cauzelor care au produs incendiul. Imaginatia oamenilor a început sa lucreze. S-a vorbit de o incendiere premeditata, care a avut drept scop acoperirea sumelor mari de bani care au fost cheltuiti pentru reabilitarea Bisericii Evanghelice si care ar fi intrat în diferite buzunare. De asemenea, s-a mai vehiculat ipoteza ca incendiul a fost cauzat de o neglijenta, un scurt circuit electric, mai apoi s-a vorbit de punerea focului involuntar de catre oameni ai strazi sau de copii vagabonzi care îsi fac veacul prin zona.

Ancheta pentru stabilirea cauzelor incendiului a fost preluata de organele de politie, împreuna cu alte organe abilitate. Rând pe rând, o parte dintre aceste ipoteze au fost eliminate, iar în final s-a ajuns la concluzia, asa cum a rezultat din ancheta derulata de politie si anuntata cu mare pompa, ca vinovati de incendiul care a distrus Turnul Bisericii Evanghelice din Bistrita sunt trei copii ai strazii, rromi. Daca cineva ar avea curiozitatea si rabdarea sa iasa pe strada si sa întrebe 10 persoane ce parere au despre rezultatul anchetei derulate de catre politie si de faptul ca drept vinovati au fost gasiti cei trei minori rromi, opt dintre persoanele intervievate i-ar râde în nas si si s-ar uita la intervievator ca la cineva cazut de pe luna. Cei întrebati ar raspune ca copiii sunt vinovatii, ca incendiul care a distrus Turnul a avut drept scop sa îngroape sumele de bani cheltuite pentru asa-zisa reabilitare a bisericii. Trebuie sa recunoastem, fie ca vrem, fie ca nu, ca rezultatul anchetei politiei a oferit solutia ideala pentru a explica cauzele acestui incendiu devastator. Dintre cei cu adevarat responsabili pentru producerea incendiului nimeni nu este considerat vinovat, rezultatul anchetei politiei a venit ca o manusa pentru acestia. Cei trei copii sunt vinovatii ideali, altii mai buni ca ei nu puteau fi gasiti. În primul rând sunt minori, nu pot sa raspunda penal, fac parte dintr-o familie aflata la marginea societatii si a existentei. De aici rezulta faptul ca nici o actiune nu va putea fi îndreptata împotriva lor pentru a recupera paguba evaluata dupa ochi de circa 1 milion de euro.

Lumea mai discuta pe la colturi si despre profesionalismul celor care au condus ancheta, care a stabilit pe cei trei vinovati ideali. În ce conditii au fost obtinute marturisirile acestora, daca au fost asistati de un avocat din oficiu, daca audierea s-a facut în prezenta parintilor, daca au fost supusi la anumite presiuni sa recunoasca o fapta pe care nu au comis-o. Vinovati sau nu, cei trei copii rromi nu conving opinia publica ca ei au dat foc involuntar Bisericii Evanghelice din Bistrita, asa cum au anuntat cu mare tam-tam cei de la politie. Ei au fost doar solutia ideala, care se pare ca este convenabila adevaratilor vinovati de nenorocirea care a lovit Bistrita în data de 11 iunie 2008. Adevatatul vinovat de incendiu este coruptia generalizata, care macina acest judet în ultimii 18 ani.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.