După șmenuri penale documentate mai bine de trei ani, procurorii au bătut la ușile Ocolului Silvic Telciu, o cumetrie în familie cu unul dintre cele mai întinse fonduri forestiere din țară. Procurorii au luat la puricat 25 de locații, iar 5 indivizi au fost reținuți pentru 24 de ore.

Ocolul Silvic Telciu este unul dintre cele mai întinse din țară, fiind chiar în top 15, când vine vorba despre suprafața de pădure administrată. Nu mai puțin de 17.500 de hectare de pădure administrează Ocolul Silvic Telciu.

Ocolul Silvic Telciu este pe locul 4 în țară, la suprafața administrată, iar Primăria Telciu pe locul 1, când vine vorba despre autorități publice locale ce dețin suprafețe de pădure. De asemenea, Ocolul Silvic Telciu administrează și 3 fonduri cinegetice: Fiezel, Telciu și Rebra.

În 3 noiembrie, o armată de polițiști, procurori și angajați ai Gărzii Forestiere, au luat la puricat ocolul silvic, precum și alte 24 de adrese. Acestea au avut loc la sediile unor operatori economice și la locuințele persoanelor vizate de acest dosar, care a ajuns inclusiv la urechile ministrului Mediului, care a salutat demersul într-o postare publică pe Facebook.

Cum funcționau șmenurile „a la Telciu”

32 de persoane sunt vizate de acest dosar, iar 5 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, la o zi după percheziții. Acuzațiile aduse în prima fază sunt dintre cele mai grave: grup infracțional organizat, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals.

Ce este mai grav este faptul că activitatea infracțională susținută și desfășurată cu ajutorul acestui Ocol Silvic este documentată de procurori și Garda Forestieră încă din 2019… însă nu se știe exact de când are loc.

Potrivit unei informări a Inspectoratului de Poliție Județean, cercetările au scos în evidență faptul că, începând din anul 2019 și până în prezent, în urma unor înțelegeri prealabile, angajații ocolului silvic și administratorii unor societăți comerciale cu domeniu de activitate exploatare, prelucrare și comercializare a materialului lemnos, ar fi exploatat, ilegal, material lemnos din pădurile gestionate de ocolul silvic. La o primă strigare, ar fi fost pusă în valoare și exploatată, în mod ilegal, masă lemnoasă în valoare de peste 600.000 de lei.

Personalul silvic cu atribuții de control, din cadrul ocolului, ar fi întocmit mai multe documente, fiind consemnată o stare care n-avea nicio legătură cu realitatea, masa lemnoasă exploatată ilegal fiind subevaluată sau chiar omisă. În urma controalelor, pădurarii nu găseau nereguli și nici nu constatau vreo tăiere ilegală în parchetele exploatate.

Ce-au găsit oamenii legii în urma perchezițiilor

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate mai multe sume de bani despre care se bănuiește că provin din activitatea infracțională: peste 500.000 de lei, 9.800 de euro, 700 de dolari americani și 160 de lire sterline.

Mai mult, oamenii legii au constatat că infracțiunile silvice nu sunt singurele în care erau specializați angajații ocolului silvic, fiind găsite țigări și alcool despre care se crede că ar proveni din contrabandă, dar și indicii că nu s-a respectat regimul armelor și munițiilor

Au fost găsite, de asemenea, și dispozitive și materiale folosite la marcarea arborilor, 5.800 de țigarete, despre care ar exista suspiciuni că ar proveni din contrabandă, precum și 1.500 de litri de alcool nemarcat fiscal cu timbru de acciză. S-au găsit și 7 trofee de vânătoare și 92 de cartușe pentru arme de vânătoare.

Astfel, la buchetul de infracțiuni au fost adăugate, în urma perchezițiilor și nerespectarea regimului armelor și munițiilor și deținerea de alcool și tutun în afara unui antrepozit fiscal autorizat.

Garda Forestieră a găsit dezastru în pădurile de la Telciu

Garda Forestieră a întocmit un raport în luna septembrie a acestui an, ce se întinde pe nu mai puțin de 35 de pagini și care surprinde jaful care are loc în 10 din cele 16 cantoane administrate de Ocolul Silvic Telciu.

Printre acestea se numără arbori tăiați ilegal, procese verbale care nu conțin date reale, arbori marcați, tăiați și lăsați în pădure după finalizarea exploatării, deși legea interzice asta.

Prejudiciul estimat la acea dată de Garda Forestieră Cluj se apropia de jumătate de milion de lei. În urma controalelor, 6 firme au rămas fără licențele de exploatare, au fost confiscate două ciocane de marcat și s-au deschis 4 dosare de cercetare penală.

Garda Forestieră Cluj a primit sprijin de la cetățeni pentru aceste controale, autoritățile publice locale, alegând să nu se implice, având în vedere că totuși controlează ocolul silvic Telciu.

Ocolul Silvic Telciu – o mare familie

Toate aceste nereguli și ilegalități erau făcute, culmea, în familie. Dacă aruncăm o privire peste structura și colectivul Ocolului Silvic Telciu, disponibile chiar pe site-ul oficial al instituției, realizăm că mai toți sunt înrudiți.

Ocolul Silvic Telciu are 36 de angajați și este condus de inginerul Luca Pupeză. Acesta pare să-și fi adus mare parte din familie în ocolul pe care-l conduce. Nu mai puțin de 6 angajați ai ocolului silvic poartă numele Pupeză.

Acesta nu este singurul nume comun întâlnit în ocolul silvic. Întâlnite sunt și numele Chitul, Mutu, Ganea sau Moldovan. De la ingineri silvici, pădurari, contabile sau secretare, toți par să fie înrudiți între ei.

Potrivit celui mai nou raport pe buget, anul acesta, ocolul silvic cheltuie 8,1 milioane de lei și produce 8,8 milioane de lei. Doar cu vânzarea produselor face 8,4 milioane de lei (7,7 reprezentând masa lemnoasă pe picior de 58.000 de metri cubi și 610.000 de lei reprezentând 10.000 de metri cubi de lemn în faze).

Pe chirii, ocolul silvic dă 92.000 de lei, pentru prime de asigurare 77.000 de lei, iar pentru protocol, reclamă și publicitate 10.000 de lei. Telecomunicațiile și taxele poștale scot din vistieria ocolului silvic 40.000 de lei, iar testările psihologice și examenele medicale anuale ale angajaților 32.000 de lei.

Tariful de gestionare a fondului de vânătoare îi mai ușurează de aproape 40.000 de lei, cheltuielile de exploatare prin prestări servicii de 970.000 de lei, iar închiriatul utilajelor necesare de 30.000 de lei.

Pe salarii merg 4,4 milioane de lei. Cei 36 de angajați primesc bonusuri de 345.000 de lei. Ocolul Silvic Telciu pare să fie foarte darnic cu angajații săi. Printre bonusurile acordate se numără tichete de masă în valoare totală de aproape 200.000 de lei și premii trimestriale în valoare totală de 150.000 de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here