Hackerii încearcă să atace cu regularitate reţelele de date conectate sistemelor infrastructurilor critice naţionale în Europa, relatează luni agenţia Reuters, care citează actuale şi foste surse guvernamentale europene.
Potrivit respectivelor surse (neprecizate), aceste atacuri sunt similare celor despre care în ediţia de duminică a publicaţiei americane Washington Post se menţiona că au fost lansate de hackeri ai guvernului rus împotriva sistemelor de afaceri ale centralelor nucleare din SUA şi ale altor companii producătoare de energie electrică.

De asemenea, un fost responsabil de securitate britanic se declară ‘convins’ că hackerii guvernului rus încearcă să pătrundă în infrastructurile critice ale Marii Britanii, menţionând însă că nu poate dezvălui public studii de caz concrete.

O altă sursă europeană tot din domeniul securităţii a admis că autorităţile de la Londra au cunoştinţă de tentative recente de atacuri cibernetice şi se află în contact cu alte guverne referitor la această problemă.

Potrivit Washington Post, recentele tentative ruseşti de piratare informatică a sistemelor infrastructurilor critice americane par a fi mai degrabă o încercare de ‘evaluare’ a acestor reţele informatice.

Totuşi, deocamdată nu există dovezi conform cărora hackerii ar fi reuşit să perturbe ori să pătrundă în sistemele de bază ce controlează operaţiunile centralelor nucleare. Însă Washington Post scrie că este pentru prima dată când hackerii ce au conexiuni cu guvernul rus încearcă să pătrundă în sistemele informatice ale centralelor nucleare americane.

Conform aceleiaşi publicaţii, FBI şi Departamentul pentru Securitate Internă al SUA au avertizat companiile din sectorul energiei că hackeri străini au încercat să obţine numele de utilizator şi parolele pentru a putea pătrunde în aceste reţele.

Pe de altă parte, oficiali americani au recunoscut faptul că multe sisteme informatice de bază ce gestionează infrastructurile critice, inclusiv reţelele electrice şi cele de transport a energiei, nu au fost concepute iniţial cu mecanisme solide de protecţie informatică.

Prin urmare, experţii europeni şi americani în securitate cibernetică au admis că dezvoltarea şi evoluţia măsurilor de securitate pentru protejarea infrastructurilor critice în faţa intruziunilor externe a rămas adesea în urma abilităţii hackerilor de a inventa instrumente cu ajutorul cărora pot pătrunde în aceste sisteme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.