Începând de marți, sindicaliștii din educație vor începe protestele, începând cu pichetarea prefecturilor. Ei acuză faptul că au salarii mici și că nu li se plătesc orele suplimentare. În această săptămână, organizațiile județene afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) vor organiza proteste în mai multe județe, începând cu Constanța, unde vor fi 200 de participanți, urmată de Ialomița cu 50-100 de participanți, iar joi, 16 martie, în Argeș, Buzău, Călărași, Dolj și Prahova, unde vor participa între 100-300 de membri ai fiecărei organizații. Protestele vor continua și în săptămâna 20-24 martie 2023, cu pichetarea sediilor prefecturilor din alte județe, la care vor lua parte membrii organizațiilor sindicale afiliate FSLI și FSE „Spiru Haret”.

„Dezinteresul actualei guvernări privind acordarea majorărilor salariale în sistemul de învăţământ conduce la producerea unui dezechilibru social şi îi împinge pe colegii noştri la imposibilitatea asigurării unui trai decent. Suntem astfel determinaţi să mergem mai departe cu planul acţiunilor sindicale, până la rezolvarea tuturor problemelor cu care salariaţii din educaţie se confruntă. Considerăm că motivarea resursei umane din învăţământ reprezintă una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un sistem de educaţie performant în România”, susţin reprezentanţii organizaţiilor sindicale într-un comunicat de presă comun. Sindicaliştii din educaţie cer de urgenţă Guvernului României să găsească soluţii în unele situaţii, respectiv la rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât toţi salariaţii din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022. Totodată, sindicaliştii cer soluţii pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar şi adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.

De asemenea, sindicatele solicită aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri. „În noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziţioneze personalul din învăţământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcţiilor bugetare, în raport de importanţa socială a activităţii prestate”, se menţionează în comunicat. Sindicaliştii mai solicită remedierea anomaliilor actuale în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere, îndrumare şi control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaţilor care ocupă funcţii de execuţie.

Pe lista de revendicări se mai află instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei, precum şi plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile Totodată, sindicaliştii solicită plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic. În cazul în care solicitările organizaţiilor sindicale rămân fără rezolvare, angajaţii din educaţie vor continua acţiunile de protest cu pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în lunile martie şi aprilie 2023, un marş de protest desfăşurat în Bucureşti în luna mai 2023 şi declanşarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai, precum şi alte acţiuni specifice, scrie Digi24.ro.

Citește și: Inițiativa USR „Fără păcănele lângă școli”, adoptată de Senat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.