Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală Solidaritatea, reprezentativă la nivelul ANAF și a unităților subordonate, care este afiliată la Blocul Național Sindical, a emis un comunicat de presă prin care anunță că, întrucât solicitările sale anterioare au fost ignorate, va organiza un protest joi, între orele 13 și 14, în fața Ministerului Finanțelor. Scopul acestui protest este să atragă atenția guvernanților asupra solicitărilor membrilor sindicatului, înainte de declanșarea grevei de avertisment și a grevei generale.

Federația solicită ca în noua lege a salarizării unitare să se prevadă indexarea anuală a salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor cu rata inflației. „Solicităm acest fapt în primul rând pentru a se corecta o eroare gravă a guvernărilor anterioare, care au permis indexarea pensiilor cu rata inflației, dar nu au considerat necesară și indexarea salariilor cu această rată, permițând astfel apariția unor dezechilibre grave între componentele bugetului de stat, precum și mărirea gradului de nesustenabilitatca a sistemului public de pensii”, susține sursa citată.

Sindicaliștii solicită, totodată, „consultări reale și nu formale, legate de forma și fondul noii legi de salarizare unitară”.

„Dorim ca în noua lege a salarizării unitare, activitatea desfășurată de către colegii nostrii din MF și ANAF să fie recompensata în mod corespunzător, în conformitate cu importanta sociala și complexitatea muncii lor. Arătam faptul că o salarizare nccorespunzatoare a angajaților MF și ANAF vă avea un efect negativ asupra realizării încasărilor bugetare propuse, vă duce la scăderea gradului de conformare voluntara la plata a agenților economici, vă stimula creșterea evaziunii fiscale și la scăderea gradului de încasare a impozitelor și taxelor. Consideram că degradarea acestor indicatori în ultimii ani a corespuns exact cu perioada de scădere efectiva a puterii de cuinparare a angajaților MF și ANAF, exact așa cum gradul de colectare a taxelor și impozitelor și toți ceilalți indicatori s-au îmbunătățit în perioada în care veniturile reale ale angajaților au crescut”, se arată în comunicat, potrivit G4media.ro.

Federația mai cere ANAF să folosească toate prerogativele pe care le are în vederea elaborării și adoptării unui statut al personalului din ANAF și Ministerul Finanțelor. „Arătam faptul că aceasta solicitare este menita să reglementeze mai exact drepturile și obligațiile acestor angajați și, mai ales, să ofere un cadlu clar în care aceștia urmează să-și desfășoare activitatea specifica, feriți de orice ingerințe sau amenințări din exterior”, se arată în comunicat.

Sindicaliștii solicită și introducerea actualelor sporuri de care beneficiază angajații MF și ANAF în salariul de bază, „în vederea asigurării unei stabilități și predictibilități în zona politicii salariale și economice” a angajaților

„Până în ultima clipa ne păstram speranță într-o rezolvare cât mai grabnica a solicitărilor membrilor noștri, precum și evitarea declanșării unui conflict de munca”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Multe persoane din Ungaria renunță la înmormântările cu preoți din cauza prețului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.