La invitatia filialei locale a Partidului Ecologist Român, Simona Birtas, singura femeie impresar în lumea baschetului românesc, a fost prezenta în urma cu câteva zile în municipiul Bistrita. Intentia ecologistilor bistriteni este de a înfiinta o echipa de baschet în municipiul nostru. Pentru sustinerea unei astfel de actiuni profesioniste ar fi nevoie de 150.000 de euro, în conditiile în care echipa de baschet se va înfiinta cu baschetbalisti din alte judete.

Jocul are origini incase

Unul dintre cele mai raspândite jocuri sportive din lume, baschetul, se caracterizeaza prin finetea, precizia si fantezia exercitiilor tehnice si tactice, prin talia înalta si calitatile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o lupta sportiva care pretinde spirit de echipa si de sacrificiu, inteligenta si rezistenta nervoasa. Jocuri cu mingea, asemanatoare baschetului pe care-l cunoastem noi astazi, au fost practicate cu multe secole în urma în diferite zone ale lumii. Vechile populatii incase, maia si aztece practicau un joc în care mingea era aruncata într-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele, iar indienii din America plasau un fel de cos în trunchiuri de copac.

În anul 1891, un tânar asistent de la colegiul Springfield, din statul Massachusetts (SUA), pe numele sau James A. Naismith, încercând sa faca mai variate lectiile de educatie fizica ale studentilor, cu un continut mai atractiv si mai dinamic, fara conditii materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi si a înlocuit poarta cu un cos suspendat pe un perete. Astfel a luat nastere sportul caruia i s-a spus apoi baschet ball (basket = cos, ball = minge).

Mai bine baschet decât droguri

Impresara Simona Birtas a ajuns la Bistrita, la invitatia ecologistitlor, pentru a vedea daca exista posibilitatea înfiintarii unei echipe de baschet. Simona Birtas a declarat la Bistrita ca vrea sa convinga autoritatile locale, lumea sportului bistritean si sponsorii de importanta ca "tinerii bistriteni trebuie sa faca sport organizat, decât sa se ocupe de droguri si alte nebunii".

Impresarul a venit în Bistrita pentru a încerca organizarea în liceele din oras o preselectie, urmând ca în zilele urmatoare sa revina alaturi de câtiva jucatori de baschet profesionist pentru o demonstratie de streetball. Ca va fi o echipa noua sau se va transfera o echipa de baschet de la Baia Mare pe care o patroneaza Simona Birtas, ca vor amatori sau profesionisti, de baschet în cartiere sau la nivelul primei ligi, înca nu este sigur nici pentru cei care promoveaza aceasta idee.

150.000 de euro pentru baschet

Singura femeie impresar din lumea baschetului românesc a sustinut, într-o conferinta de presa, ca vrea sa ajute municipiul Bistrita pentru a înfiinta o echipa de baschet. În anul 2007, a reusit sa înfiinteze o astfel de echipa la Baia Mare. Pentru sustinerea unei astfel de actiuni profesioniste ar fi nevoie de 150.000 de euro. „Cam de atât ar fi nevoie pentru înfiintarea unei echipe de baschet”, a declarat impresarul Simona Birtas. Fiind unul dintre cei trei impresari de baschet care activeaza oficial în România, Simona Birtas a venit în Bistrita pentru a testa terenul în vederea selectarii potentialilor jucatori de baschet si chiar a punerii bazelor unei echipe, având programata o vizita în mai multe licee din oras. Ea si-a propus sa prospecteze mai întâi piata, sa ia lucrurile pas cu pas. “Vom începe cu un streetball”, a mai spus Birtas. Desi a recunoscut ca înfiintarea unei echipe profesioniste de baschet nu e lucru usor – fiind nevoie de implicare si de un buget bine pus la punct – tânarul impresar a convins ca nu este si imposibil de realizat un astfel de proiect. “Baschetul este un sport de echipa, un sport în care trebuie implicata comunitatea”, a precizat Birtas, punând accentul pe efortul pe care trebuie sa îl depuna sportivii, administratia locala dar si sponsorii. Însa ecologistii spun ca beneficiile ar fi însutit de mari pentru tinerii bistriteni, care ar putea învata sa joace baschet. "Trebuie sa începem cu începutul. Întâi vrem sa vedem daca putem înfiinta o echipa, apoi vor aparea fanii si cu siguranta si sponsorii", a precizat unul dintre candidatii PER la consiliul local, Titus Banc, cel care a lansat invitatia impresarului Simona Birtas la Bistrita. Simona nu a uitat sa dea ca exemplu echipa pe care a înfiintat-o la Baia Mare si care a ajuns una dintre cele mai competitive din tara, dar care nu a avut sansa de a face performanta din cauza lipsei de sustinere financiara din partea autoritatilor. Candidatul ecologistilor la Consiliul Local Bistrita, Titus Banc, a precizat, la rândul sau, ca prezenta Simonei Birtas în municipiu a avut rolul de a-i îndruma pe tineri sa promoveze sportul si sa se îndeparteze de alte preocupari care nu le fac bine  

Au primit….promisiuni

La cererea Partidului Ecologist Român, filiala Bistrita – Nasaud, impresarul si ecologistii s-au întâlnit cu primarul Vasile Moldovan, pentru a stabili daca municipalitatea se poate sau nu implica în acest proiect demarat de ecologisti. Ideea de a înfiinta o echipa de baschet la Bistrita a primit pâna la urma promisiuni, având în vedere ca în orasul nostru nu este promovat acest sport sub nici o forma. Au avut loc întâlniri si la Liceul cu Program Sportiv, în prezenta Inspectorului Scolar pentru Sport, Leonida Iliesiu. Acesta a declarat ca tot ce tine de domeniul lui de activitate va fi pus în practica cu siguranta. ”Suntem interesati de un astfel de proiect, mai ales ca în Bistrita, baschetul este aproape inexistent, existând o singura persoana specializata în municipiu si anume, Doina Neamtu”, a declarat Iliesiu.

În final s-a stabilit ca proiectul va începe prin promovarea în scoli, unde copii vor avea parte de demonstratii ai unor jucatori de baschet cu renume.

Simona Birtas a declarat ca au mai fost de-a lungul anilor de dupa 1989 încercari timide ale unor echipe de baschet din Baia Mare, care au evoluat în Divizia B sau în campionatele locale, însa lipsa fondurilor a împiedicat dezvoltarea lor catre performanta de a atinge din nou prima liga.

Dupa 16 ani de la desfiintarea Ramirei, Vulturii Baia Mare, noua echipa de baschet a orasului, încearca sa reînnoade traditia acestui sport pe plan local, având în vedere interesul crescut al copiilor si tinerilor din zona în practicarea acestui sport dar si cresterea din ce în ce mai mult în popularitate a baschetului la nivel national. Cu o abordare moderna din punct de vedere managerial, Vulturii spera ca la finele sezonului 2007 – 2008, la 20 de ani dupa ce Ramira intra pentru ultima data în Divizia A, sa repete aceasta performanta si sa readuca orasul Baia Mare pe harta baschetului românesc de elita.

Alexandra Uiuiu – campioana la Arad

 

Baschetbalista Alexandra Uiuiu, joaca ICIM Arad unde a devenit campioanã a României cu noua sa formatie. Alexandra este bistriteanca de origine, însa datorita acestui sport a fost nevoita sa plece tocmai la Arad pentru a juca baschet de performanta. Bistriteanca a luat parte la All Star Game-ul feminin, în urma cu doi ani si a fost distinsa cu trofeul de Miss Baschet în 2006, un trofeu despre care spune ca nu credea ca-i va fi atribuit. "Nu ma asteptam sa iau premiul acesta. Nici macar nu stiam ca exista un astfel de premiu. A fost o surpriza foarte placuta pentru mine si faptul ca am participat la acest spectacol baschetbalistic a fost ca un miraj pentru mine", spune baschetbalista componenta a nationalei Under-17 a României.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.