Primăria Bistriţa a plătit nelegal 93.600 lei unei firme din Bucureşti, în vederea acordării de consultanţă. Consultanţă de care municipalitatea practic nu ar fi avut nevoie în condiţiile în care serviciile prestate de firma respectivă, se suprapuneau cu cele ale unei comisii din aparatul de specialitate al primarului municipiului Bistriţa.

Harrison Consulting & Management SRL, care aparţine unor foşti angajaţi ai ANRMAP, a încasat, în perioada 2012 – 2015, aproape 500.000 de euro doar din contracte pe bani publici, toate primite prin atribuire directă. Printre aceste contracte, firma bucureşteană a prestat servicii de consultanţă inclusiv la unităţi de învăţământ de stat.

 

La începutul lunii august, Curtea De Conturi Bistriţa-Năsăud a întocmit un raport de audit financiar, în urma unor acțiuni de control asupra conturilor de execuție bugetară ale Primăriei Bistrița pe anul 2016, efectuate în baza unor sesizări primite de la câteva persoane din Bistriţa, printre care şi fostul consilier local Adrian Chereji, dar şi actualul consilier şi fost viceprimar Ioan Peteleu. În urma acestor controale Curtea de Conturi a constatat o serie de deficiențe, printre acestea numărându-se și o problemă legată de serviciile de consultanță acordate municipalităţii bistriţene.

 

Plată nelegală

 

Potrivit raportului, Primăria Bistrița a încheiat un contract în valoare de 93.600 lei, cu firma SC HARRISON CONSULTING & MANAGEMENT SRL din București, în vederea acordării de consultanţă pentru implementarea sistemului de control intern managerial. Numai că, aceste servicii prestate de firma bucureşteană, se suprapuneau, conform celor expuse de inspectorii Curţii de Conturi în raport,cu cele ale unei comisii din aparatul de specialitate al primarului Creţu, denumită Comisia de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control/ managerial din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Bistriţa şi al serviciilor publice şi regiei autonome de interes local.

„Unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bistriţa a încheiat cu SC HARRISON CONSULTING & MANAGEMENT SRL Bucureşti, contractul de prestări servicii nr. 118/L din 21.09.2015, având ca obiect “prestarea de servicii de consultanţă pentru implementarea sistemului de control intern managerial în conformitate cu Ordinul nr. 400/12.06.2015 pentru aprobarea Codului controlului intern/managerial al entităţilor publice (…)”, defalcat pe 10 direcţii și servicii din cadrul UATM Bistriţa.

S-a constatat că serviciile din obligaţiile contractuale se suprapun cu cele ale Comisiei de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control/managerial din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Bistriţa şi al serviciilor publice, instituţiilor publice şi regiei autonome de interes local numită prin dispoziţia internă nr. 196/1 1.03.2013. Practic, atribuţiile comisiei au fost preluate de către terţ, operând o suprapunere a atribuţiilor acestuia din urmă cu cele ale comisiei înfiinţate la nivelul şcolii în acelaşi scop”, precizează în raport inspectorii Curții de Conturi.

Potrivit aceluiași document, „încheierea contractului şi plata unor servicii care intră în atribuţiile angajaţilor, a condus la prejudicierea bugetului local cu suma de 93.600 lei, sumă care reprezintă plăți fără bază legală către societatea Harrison Consulting & Management SRL”, iar cauza care a dus la producerea abaterii este „nerespectarea bunei gestiuni financiare”.

Conform deciziei Curții de Conturi, Primăria Bistrița este obligată să recupereze prejudiciul creat bugetului local, inclusiv beneficiile nerealizate, prin efectuarea de plăți nejustificate, cu titlu de servicii de consultanță pentru implementarea sistemului de control intern managerial și înregistrarea în evidența contabilă sintetică și analitică a operațiunilor ce decurg din calculul, recuperarea prejudiciilor și a foloaselor nerealizate.

 

De la stat, direct în privat! Şi s-a cunoscut

 

SC Harrison Consulting & Management SRL din Bucureşti a fost înfiinţată în anul 2010 de Speranţa Dalila Andruşcă. Respectiva doamnă a fost singurul asociat în firmă până în 2013, an în care intră pe fir Dorel şi Carmen Florentina Şelaru, care preiau frâiele în totalitate.

În primii doi ani de activitate, cifrele de afaceri ale firmei bucureştene au fost destul de palide şi chiar a înregistrat pierderi, însă în 2012 reuşeşte să sară la aproape 1,7 milioane lei şi un profit net de peste 200.000 lei. Din momentul în care soţii Şelaru, foşti angajaţi ai ANRMAP (Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice) devin stăpânii firmei, toate încep să meargă şnur.

Astfel, în anul 2013 firma înregistrează o cifră de afaceri de 3.609.304 lei şi un profit net 765.614 lei, în timp ce datoriile s-au ridicat la 1.309.454 lei. În 2014, cifra de afaceri creşte la aproape 4,5 milioane lei cu un profit net de peste 682.000 lei şi datorii de circa 1,2 milioane lei. În 2015, cifra de afaceri creşte şa peste 5,44 milioane lei, însă profitul este ceva mai mititel, de doar circa 330.000 lei. Datoriile cresc la peste 1,6 milioane lei. Anul trecut, cifra de afaceri trece de 5,45 milioane lei, însă profitul net ajunge la peste 900.000 lei. Au crescut şi datoriile, la peste 2,1 milioane lei. Tot anul trecut, firma declara oficial că numără 33 de angajaţi, mai mulţi cu 10 decât în 2013.

 

Circa 500.000 de euro din 82 de contracte publice directe, în perioada 2013 – 2015

 

În perioada 2014 – 2015, Harrison Consulting & Management SRL a încasat 487.125,12 euro numai din contracte pe bani publici, evident pentru servicii de consultanţă, toate primite prin atribuire directă, conform unei statistici realizată de baniitai.info. Numărul acestora este de fix 82 în perioada amintită. În rândurile care urmează vă vom prezenta doar câteva dintre acestea.

Un prim astfel de contract pentru firma bucureşteană a venit chiar de la Bistriţa, de la Colegiul Tehnic Infoel. Valoarea contractului s-a ridicat la 3.541 euro.

Al doilea contract a fost primit tot de la o şcoală, de data aceasta din Râmnicu Vâlcea – Şcoala Gimnazială nr. 10. Contractul a fost în valoare de 3.206 euro. Servicii de consultanţă au fost acordate nu doar liceelor sau şcolilor gimnaziale, ci şi grădiniţelor, de unde a primit contracte cu valori de la circa 350 de euro până la aproximativ 1.600 de euro.

Contracte mai bune a prins însă de la primării. Astfel, în 2014, firma bucureşteană primeşte de la Primăria Vânătorii Mici, un contract în valoare de29.500 euro, pentru servicii de consultanţă în vederea accesării de fonduri nerambursabile prin PNDR. Un alt contract bunicel a fost adjudecat, în 2015, de la Primăria Otopeni, de unde a încasat 13.530 euro. În acelaşi an, vine un alt contract în valoare de 28.999 euro de la Primăria Chichis din judeţul Covasna. Alţi 27.992 euro provin de pe urma unui contract primit, în 2015, de la Primăria Bogdan Vodă, judeţul Maramureş. În acelaşi an, Harrison Consulting & Management SRL mai primeşte trei contracte zdravene, de peste 20.000 de euro. Este vorba despre două contracte primit de la Primăria Mireşu Mare, judeţul Maramureş, unul în valoare de 24.414 euro şi un altul în valoare de 23.122 euro. Cel de-al treilea a venit tot din judeţul Maramureş, de la Primăria Vima Mică, valoarea acestuia cifrându-se de 28.000 euro.

Practic, firma bucureşteană a acceptat orice contract, indiferent că valoarea a fost una mai mică sau mai mare. Pic cu pic se adună, şi drept dovadă în doar trei ani de zile a adunat aproape 500.000 de euro.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.