Senatorii au respins, luni, moţiunea simplă a USR şi PNL la adresa ministrului Finanţelor, intitulată „Eugen Teodorovici – românii îţi cer să demisionezi!”. Deşi moţiunea a fost scrisă de 38 de parlamentari din Opoziţie, au existat doar 27 de voturi pentru susţinerea acesteia.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat, luni, că moţiunea simplă a Opoziţiei adresată ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici este ”un alt episod din Las Fierbinţi”.

„Cât de jos a ajuns să arate un text al unei moţiuni de cenzură. Nici nu putea fi altfel el fiind redactat de seantorul PNL Florin Citu.(…) Domnul Cîţu a umflat ROBOR că să îşi ia bonusul de performanţă. De ce nu s-a prezentat în faţă comisie? Domnul nu s-a prezentat pentru că acea comisie era comandată de la Moscova. Ăsta este un nou episod, un nou success din serialul Las Fierbinţi”, a declarat senatorul ALDE Daniel Zamfir, la dezbaterea moţiunii simple.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a răspuns acuzaţiilor aduse de către Opoziţie prin formularea moţiunii simple. El a susţinut că salariile şi locurile de muncă au crescut de când PSD a venit la guvernare.

„ Chiar mă întrebam când îşi va epuiza resursele de creaţie literală economistul respins şi exclus de mediul bancar, domnul senator Ciţu. Iată că ceea ce mă aşteptam să se întâmple s-a întâmplat. În lipsă de inspiraţie domnul Cîţu nu mai este în stare să compună aşa că face apel la cetăţeni pentru a-l ajuta să poată copia de la ei câteva idei care să îl poată aduce la tribuna Parlamentului.(…) Salariul mediu net este cu 26% mai mare decât în momentul venirii PSD la Guvernare. Salariile în Construcţii şi domenii conexe au urcat în februarie, în ritm anual, cu peste 40%, în ritm anual. În Învăţământ şi Sănătate creşterile depasec 30%. Am alocat, în 2019, peste 7 miliarde de lei în plus pentru Sănătate şi 9,9 miliarde de lei în plus la Educaţie. Guvernarea PSD a creat peste 600.000 de locuri de muncă în România”, a susţinut Eugen Teodorovici, în plenul Senatului.

El a precizat că PIB-ul e mai mare cu 35% faţă de anul 2016. De asemenea, a amintit de creşterea pensiilor de la 460 de lei la 640.

Senatorul PNL, Florin Cîţu, la criticat pe ministrul Finanţelor că în discursul său de la începutul dezbaterii moţiunii simple nu a precizat nimic despre OUG 114 şi despre taxele incluse de guvernul PSD.

„Foarte multe acuzaţii domnule Teodorovici, dar nimic substanţial. Atunci când acuzaţi de manipulări sau furt de la ROBOR, cel mai frumos ar fi să citiţi o carte sau să faceţi un curs. Este interesant că nu aţi spus nimic despre OUG 114. Când aţi început acest mandate aţi spus că nu veţi introduce nicio taxa, ci le veţi scade. Acum aţi venit cu OUG 114. Aţi prezentat ordonanţa şi ASF nici până astăzi nu s-a autosesizat. Atunci când vom veni la putere primul lucru pe care îl vom face vom anchetă şi acest lucru. Nu am auzit nimic despre OUG 114 care are taxe pentru fiecare sector din economic. Mai mult, ministrul Finanţelor a zis că nu va schimbă niciodată OUG 114. A venit OUG 19 care schimbă OUG 114”, a afirmat Florin Cîţu, la dezbaterea moţiunii simple.

Senatorul USR Silvia Dinică i-a amintit ministrului Finanţelor de faptul că a promis că dacă vor exista dovezi că „face rău” României, acesta va demisiona.

„Făceaţi o promisune că veţi plecă dacă cineva va aduce o dovadă că faceţi rău. Avem mai multe dovezi. Haosul fiscal pe care l-aţi coordonat a determinat creşterea rapidă a ROBOR, într-o singură zi ne-aţi împrumutat cu trei miliarde de euro. Ne-aţi împrumutat la cele mai mari dobânzi din Europa. Având în vedere că aceste decizii au avut şi au efecte negative nu consideraţi că ar trebui să va daţi o demisie de onoare?”, a declarat Silvia Dinică.

UDMR nu a votat moţiunea simplă adresată ministrului Finanţelor.

„Mă aşteptăm la mai mult, mă aşteptam la o analiză profesionistă a ministrului de finanţe. M-a marcat o propoziţie din textul moţiunii. Mi se pare inacceptabil că din partea unui partid cu istorie să spui că este pentru prima data când un partid face posibika că vocea cetăţenilor să fie auzită în Palament. Ar fi trebuit astăzi să vorbim despre inflaţie, despre oug 114, despre bugetul aprobat cu 2 luni întârziere. UDMR nu va vota nici pentru nici împotrivă acestei moţiuni”, a declarat Tánczos Barna la dezbaterea moţiunii simple.

Moţiunea simplă a fost respinsă înm plenul Senatului cu 27 de voturi „pentru” susţinerea acesteia, 70 voturi „împotrivă” şi nouă abţineri.

Moţiunea simplă la adresa ministrului Finanţelor a fost respinsă cu 27 voturi „pentru” susţinerea acesteia, 70 voturi „împotrivă” şi nouă abţineri. Votul a fost secret, electronic.

În textul moţiunii simplie, cele două partide de Opoziţie motivau că Eugen Teodorovici a dat destule dovezi de incompetenţă, iar prezenţa sa în continuare în fruntea ministerului Finanţelor Publice pune România într-un pericol economic major şi într-o postură jenantă faţă de partenerii noştri europeni şi euroatlantici.

Este pentru prima oară în Parlamentul când vocea cetăţenior este auzită în Parlament, prin intermediul unei moţiuni simple, demisia minstrului de Finanţe Eugen Teodorovici să fie cerută direct de români, precizau reprezentanţii USR, într-un comunicat de presă.

Ultima moţiune simplă la adresa ministrului Eugen Teodorovici a avut loc la Camera Deputaţilor, pe 20 martie. Deputaţii au respins atunci moţiunea intitulată „Lăcomia pesedistă subminează economia naţională”, prin care se cerea abrogarea OUG 114/2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here