Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a reunit miercuri într-o ședință ordinară, în finalul căreia a avut loc un schimb dur de replici între președintele instituției, Emil Radu Moldovan, și consilierul Florin Moldovan. Președintele CJ Bistrița-Năsăud i-a cerut consilierului liberal să facă declarații politice la sediul de partid și nu în timpul ședinței, după ce Florin Moldovan a cerut explicații cu privire la modul în care ar urma să fie distribuite anumite sume din bugetul județului pe anul acesta și nu numai.

Există două puncte în proiectul de buget al județului pe anul 2020. Este vorba despre două achiziționări – sistem de supraveghere video stație de sortare la Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Tărpiu în valoare de 15.000 de lei, o chestiune pe care o înțeleg și mi se pare foarte firească, dar mai există pe lângă aceasta și un sistem de supraveghere video pentru 180 de puncte de colectare a deșeurilor din mediul urban, în valoare de 1.793.000 de lei. Ca să înțelegeți unde e punctul meu de întrebare și dilema mea. Dacă pentru un sistem întreg pentru Tărpiu suma e de 15.000 de lei, iar pentru un sistem de supraveghere video integral, prețul pe cameră vine la 10.000 de lei, întrebarea mea e de ce e diferența asta de preț”, a spus consilierul județean Florin Moldovan.

În replică, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud i-a transmis că e mult prea devreme să se poarte discuții pe marginea bugetului județului pe anul 2020, întrucât acesta se află încă în consultare publică și abia săptămâna viitoare va fi supus dezbaterii și apoi aprobării. Cu toate acestea, Moldovan a explicat că prețurile nu le stabilește Consiliul Județean, ci cererea și oferta.

În calitate de liberal ar trebui să știți acest lucru, că prețul îl stabilește cererea și oferta într-o economie de piață, că atunci când se propune o anumită investiție se face în urma unor analize și a unor studii făcute de niște specialiști. Că e mult, că e puțin, habar nu am. Având în vedere situația gravă a modului în care se derulează serviciul public de salubritate și la ceea ce se întâmplă în jurul punctelor de colectare, am luat decizia cu colegii din ADI Deșeuri, cu cei circa 60 de primari ca din FID să facem o investiție pentru 3 loturi în municipiul Bistrița, un lot având 30 de astfel de camere de supraveghere, adică 90 de camere de luat vederi, și câte un lot pe fiecare din cele trei orașe, asta ca să vedeți cum sunt tratate politic investițiile. Am avut discuții cu fiecare primar în parte, rugându-i să analizeze acest subiect, să ne spună dacă sunt interesați să intre în asemenea proiect. De ce? Pentru că degeaba facem noi această achiziție din FID, acestea camere după ce vor fi instalate vor trebui conectate. Trebuie făcut un dispecerat la nivelul fiecărei poliții locale din fiecare oraș, care apoi să folosească aceste imagini pentru a putea aplica sancțiuni celor care aruncă în mod neregulamentar deșeurile sau a altora care depozitează în mod fraudulos. Astea sunt realitățile. Nu își fac contracte și le duc la punctele de colectare dintre blocuri în cele 4 zone urbane ale județului. Diferența e de la cer la pământ domnule consilier între un sistem simplu cu camere de monitorizare în 4-5 colțuri și unul complex care să fie implementat la punctele de colectare. Pot să vă spun că va urma o licitație publică și prețul va fi stabilit în urma acestei licitații”, a declarat Emil Radu Moldovan, care a completat că cei patru primari ai orașelor și-au dat acceptul pentru implementarea acestui proiect.

În cadrul aceleiași ședințe, consilierul Florin Moldovan i-a cerut președintelui CJ Bistrița-Năsăud să îi explice de ce fratele său, Macarie Moldovan – director adjunct al Aquabis SA, nu s-a ocupat de problema de la Sângeorz-Băi, acolo unde în preajma sărbătorilor au fost probleme la sistemul de alimentare cu apă și singurul care s-a deplasat la fața locului a fost Ion Șandru, directorul general al Aquabis.

La acest subiect, Emil Radu Moldovan i-a cerut consilierului liberal să facă astfel de declarații la întâlnirile de partid și nu la ședințele Consiliului Județean. Cu toate acestea, președintele Moldovan i-a răspuns consilierului Florin Moldovan și i-a transmis că agenda Aquabis nu o face Consiliul Județean, ci directorul general al Aquabis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.