Floare Gaftone, secretarul municipiului Bistrița „învinge” sistemul și reușește să își recupereze în instanță voucherele de vacanță, pentru doi ani. Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o sentință favorabilă chiar zilele trecute, însă Floare Gaftone nu este mulțumită și a făcut recurs, astfel că ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Cluj.

La mijlocul anului trecut, secretarul municipiului Bistrița își chema în instanță angajatorul, pe primarul municipiului Bistrița și Consiliul Local al municipiului Bistrița. Cerea într-un dosar înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud plata voucherelor de vacanță.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o sentință chiar zilele trecute și i-a dat câștig de cauză Floarei Gaftone, obligând Primăria Bistrița să îi dea voucherele de vacanță pentru doi ani:

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată şi ulterior precizată de reclamantul SLS DIN PM BISTRIŢA în numele şi pentru membrul de sindicat GF în contradictoriu cu pârâții CLM BISTRIŢA şi PM BISTRIŢA şi, în consecinţă: Obligă pârâtul PM BISTRIŢA la plata contravalorii voucherelor de vacanţă în cuantum de câte 1.450 lei/an, pentru anul 2019 şi respectiv pentru anul 2020, proporțional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu într-un an calendaristic, actualizate cu indicele preţurilor de consum comunicat de INS, precum şi dobânda legală ce se va calcula de la data pronunţării prezentei hotărâri. Respinge cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu CLM BISTRIŢA. Ia act de declaraţia privind solicitarea de către reclamant a cheltuielilor de judecată pe cale separată”, se arată în sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Se pare că Floare Gaftone nu a fost mulțumită cu această sentință și a făcut recurs, urmând ca ultimul cuvânt să-l aibă Curtea de Apel Cluj.

Floare Gaftone a mai cerut drepturi salariale în instanță

Nu este prima dată când secretarul municipiului Floare Gaftone cere în instanță drepturi salariale. Anii trecuți, aceasta a făcut o adevărată pasiune din a cere procente în plus la salariu, în instanță, mai ales că nu era într-o relație bună cu fostul primar Ovidiu Crețu, care refuza constant să-i mărească leafa.

În 2017, Floare Gaftone acționa în judecată Primăria Bistrița după ce nu ar fi beneficiat de majorările salariale de 12%, de care toți angajații ar fi avut parte în 2016. La acea vreme, primarul de atunci Ovidiu Crețu a decis că va majora salariul secretarului doar cu 4%, minimul prevăzut de lege, în timp ce toți ceilalți angajați au beneficiat de măriri de 12%.

Aceasta a pierdut procesul, contestând mult prea târziu decizia primarului cu privire la măriri. Primarul Ovidiu Crețu și-a anunțat atunci victoria în gura mare, printr-un comunicat de presă. Floare Gaftone nu s-a lăsat, iar la o lună de la această sentință a deschis un nou proces, în care cerea același lucru: bani mai mulți la salariu.

Nițel mai darnic pare să fie primarul Ioan Turc, care deși i-a mai tăiat din atribuții, i-a mărit salariul, începând cu acest an. Potrivit unui proiect de hotărâre votat de consilierii locali chiar pe final de 2022, începând din acest an, Floare Gaftone încasează cu 2.400 de lei mai mult la salariu.

De altfel, Floare Gaftone are cel mai mare salariu din Primăria Bistrița, după primar și viceprimari. Aceasta a încasat până în 2023 – 13.363 de lei brut, iar de anul acesta va încasa 15.768 de lei brut.

Sute de angajați din Primărie au blocat Tribunalul cu voucherele de vacanță

Floare Gaftone nu este singura care și-a cerut voucherele de vacanță în instanță. În 2021, angajații Primăriei Bistrița au deschis peste 850 de procese la Tribunalul Bistrița-Năsăud, în care cereau voucherele de vacanță de anii trecuți.

Primii care au acționat în judecată Primăria Bistrița au fost mai mulți angajați ai Direcției de Asistență Socială. Soluțiile în cazul lor, care au și rămas definitive la Curtea de Apel Cluj, au venit în toamna lui 2021. 

Sentințele au dat „speranțe” și restul angajaților, care nu au stat pe gânduri și au făcut și ei acest demers. Așa se explică cum, peste 650 de cauze au fost înregistrate în ultima lună din 2021. Printre cei care și-au cerut voucherele de vacanță în instanță se numără și câțiva șefi.

Au acționat în judecată Primăria Bistrița, pe lângă Floare Gaftone, și arhitectul șef al Instituției, Monica Pop sau șefa de sindicat Sabina Malaicu. În cazul șefei de sindicat, Sabina Malaicu, instanța s-a pronunțat în luna noiembrie a anului trecut, dându-i câștig de cauză.

Aceasta va primi voucherele de vacanță pentru anii 2019 și 2020, adică aproape 3.000 de lei. Și Malaicu a făcut recurs, însă Curtea de Apel Cluj încă nu a discutat cauza.

Și arhitectul șef Monica Pop a câștigat în instanță voucherele de vacanță, Tribunalul Bistrița-Năsăud pronunțându-se încă de la finalul primăverii anului trecut. Aceasta a primit 3.000 de lei, pentru doi ani.

Vasile Marina, șeful de la Direcția Patrimoniu a acționat și el în judecată Primăria Bistrița pentru voucherele de vacanță. Ulterior, însă, s-a răzgândit și a renunțat la proces, în prima lună din 2022.

Și Luca Răzoare, șeful de la Direcția Piețe și-a cerut în instanță voucherele de vacanță. În cazul său, Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu o soluție la finalul lunii octombrie. Judecătorii i-au dat câștig de cauză, astfel că Luca Răzoare va primi 3.000 de lei, reprezentând voucherele de vacanță pentru anii 2019 și respectiv 2020.

Primarul Ioan Turc a vrut să plătească voucherele de vacanță „în rate”

În primăvara anului trecut, primarul Ioan Turc a precizat că va plăti voucherele de vacanță angajaților, pentru anii trecuți, având în vedere că aceștia câștigă procese pe bandă rulantă în acest sens.

„În condițiile în care o parte dintre cei care deja au acționat Primăria Bistrița în judecată au câștigat, eu cred că pentru a proteja banul public, înțelept e să achiesăm la cerințele angajaților. Altminteri ne-am trezi cu cheltuieli de judecată foarte mari, care până la urmă împovărează tot bugetul municipalității. Discutăm despre situații anterioare, anii 2019-2020. Pentru anul în curs (n.r. 2022) vor fi achitate tichetele de vacanță, pentru că este obligatoriu. Legea a fost ambiguă, e motivul pentru care vechea administrație a considerat că nu este cazul să acorde vouchere de vacanță. Instanța se pare că a avut o altă opinie și este suverană. Luăm act de opinia instanței”, spunea primarul Ioan Turc, anul trecut.

Acesta explica la acea data că sumele vor fi plătite în rate care urmează să se întindă pe 5 ani. Deși la acea dată reprezentanții Primăriei Bistrița au refuzat să spună care este impactul bugetar, acesta ar ajunge la 800.000 de euro.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.