Crescatorii de vite au intrat în conflict cu procesatorii, fiind nemultumiti de pretul laptelui pe care acestia îl primesc de la procesatorii de lapte. Ei vor ca pretul laptelui sa fie la fel ca în Europa si sa fie platiti ca în UE. În judetul Cluj, firma care colecteaza cea mai mare cantitate de lapte este Napolact. Produsele care poarta marca Napolact sunt prezente în toate lanturile de magazine din România. La fel ca ceilalti fermieri din tara, si clujenii sunt nemultumiti de suma cu care sunt platiti la fiecare litru de lapte.

Crescatorii de taurine vor ca preturile sa ajunga la 42 de eurocenti pentru un litru de lapte conform cu normele UE si 28 de eurocenti pentru cel care nu îndeplineste normele Uniunii. Media pretului la un litru de lapte este de 80 bani si cer dublarea acestuia, în caz contrar nu vor mai furniza materie prima. Fermierii spun ca firmele de lactate cumpara laptele de la ei la un pret de nimic si îl vând în magazine la preturi mai mari ca si în Europa. Pretul unui litru de lapte în magazin ajunge chiar si la 4 lei. Chiar daca cer o marire pentru pretul la lapte, crescatorii de vaci considera ca aceasta crestere nu ar trebui sa fie resimtita si de consumatori. Pretul unui litru de lapte a ramas neschimbat de trei ani de zile, în timp ce pretul furajelor a crescut considerabil. Crescatorii de taurine sunt decisi ca în cazul în care nu vor primi ceea ce vor sa opreasca colectarile de lapte, iar ultma solutie a procesatorilor va fi varianta importului.Totodata, fermierii doresc si cresterea subventiei acordate de Ministerul Agriculturii pentru lapte de la 30 de bani la 50 de bani.

Proteste „în lanturi”

Crescatorii de vaci, legati în lanturi, au protestat deoarece sunt nemultumiti ca primesc prea putini bani pentru un litru de lapte. Ei doresc ca suma pentru un litru de lapte sa fie între 1 leu sau 1,5 lei. Producatorii europeni spun ca pretul laptelui trebuie sa acopere costurile de productie, iar daca acest lucru nu se va întâmpla atunci exista riscul ca livrarile de lapte sa fie stopate. Ca sa-si poata vinde marfa în UE, fermierii trebuie sa stie cum sa preia laptele pentru a fi de cea mai buna calitate. În primul rând vacile trebuie sa fie bine hranite cu furaje de calitate. Preluarea laptelui se face doar cu aparate speciale. Fermierii sunt nevoiti sa aiba aparate ce masoara proportia de grasime si proteine din lapte, precum si apa adaugata, antibioticele sau substanta uscata din lapte. Nu toti crescatorii de vaci dispun de aceste utilaje, însa furajele si mâncarea pentru vaci sunt costisitoare pentru tarani. Crescatorii de taurine din mai multe judetene din Transilvania s-au adunat la sediul fabricii de lapte din Cluj, unde protestatarii au cerut ca pretul laptelui pe litru predat fabricii sa fie mai mare. Organizatorii protestului sunt membri ai Asociatiei Crescatorilor de Taurine din România. Protestatarii au adus juguri, talangi si pancarde la pichetare. Pentru a se li se face dreptate, protestatarii vor opri livrarea de lapte si vor bloca intrarea camioanelor cu lapte de la producatorii din alte tari. Taranii din comunele judetului Cluj unde se fac colectarile de lapte sunt nemultumiti de diferentele mari dintre pretul de achizitie al laptelui si pretul pe care îl platesc în final consumatorii. Negocierile crescatorilor de vaci împreuna cu conducerea companiei Friesland, din comuna Baciu, nu au avut nici un rezultat, procesatorul a majorat pretul la zece bani pe litru de lapte. Producatorul de lactate Friesland Foods considera ca pretul pe care îl ofera fermierilor este unul bun pentru calitatea pe care laptele o are. Chiar si subventile date de stat nu le ajunge fermierilor. Un kilogram de furaj costa un leu, în timp ce statul subventioneaza doar cu 70 de bani pentru un kilogram. Pretul acestor materii prime poate fi stabilit doar prin negociere între procesator si furnizori. O marire a pretului de achizitie a laptelui ar scumpi produsele lactate în magazine, iaurtul, brânza, smântâna, untul, lucru care cu siguranta i-ar nemultumii pe consumatori.

Vara nu-i ca iarna

Primarul comunei Gilau, Dumitru Sfârlea spune ca în comuna lui colectarile nu mai exista. “Nu mai avem colectari. Nu mai sunt vaci în sat”, afirma primarul. Putini sunt cei care mai detin microferme si care au câteva contracte încheiate cu firma Napolact. În comuna familiile mai au câte o vaca, doua, iar laptele îl impart printre vecini. Pretul unui litru de lapte este de aproximativ 2 lei, însa depinde de sezon. “Vara laptele este mai ieftin, iar iarna mai scump”, explica primarul Sfârlea. Nu la fel stau lucrurile în satul Sânpaul sau Ceanu Mare. Colectarile din comuna Sânpaul sunt facute de firma de lactate Napolact si o alta firma de lânga Beclean, judetul Bistrita. Ovidiu Colcerul, primarul comunei spune ca în anii trecuti au fost mai multe firme care colectau laptele. Cu timpul, numarul de animale a scazut iar firmele s-au împutinat. Niciodata locatarii comunei nu au primit un pret mare pe litrul de lapte. Acesta ajungea maxim la un leu pe litru.
În ciuda pretului mic primit pe litrul de lapte, taranii continua sa îl vânda deoarece au familii care trebuie întretinute, sustine primarul comunei. Acesta mai adauga faptul ca diferentele de pret sunt foarte mari, iar protestele fermierilor nu îl surprind. În comuna clujeana Ceanu Mare se fac cele mai mari colectari din judet. Primarul comunei, Oros Gavrila, e mândru de fermele care sunt în comuna si care au contracte cu firmele de lactate precum Napolact si firmele din Mures. În aceasta comuna, pretul laptelui variaza în functie de întelegerile dintre furnizor si procesatori. Însa, ca un pret estimativ, un litru de lapte poate ajunge la 1,2 lei.

Beatrice Golondzac

Daca în 2007 consumul de lactate a fost de 10,3% , în 2008 acesta a ajuns la 8.82%, preturile mari a produselor lactate din magazine fiind unul dintre motivele care a dus la scaderea consumarii lor. Pâna în 2009 producatorii mai pot vinde lapte neconform, însa din acel an laptele trebuie sa corespunda cerintelor UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.