Dacă firma TEAMNET este cunoscută în mediu online, nu acelaşi lucru se poate spune despre Hidrocanal din Bistriţa, deţinută de TEAMNET. Ei bine, la această firmă, Hidrocanal, este antreprenor general la una din cele mai mari lucrări finanţate din fonduri europene nerambursabile: proiect 4011, beneficiar Aquabis SA, prin care se obligă să construiască/modernizeze 4 Staţii de Epurare în judeţul Bistriţa-Năsăud.

 

Firma Hidrocanal, deşi a încasat banii de la beneficiarul lucrării (în data de 28.12.2015), aceştia s-au pierdut în iţele firmelor deţinute prin interpuşi de numitul Ghiţă Sebastian: Teamnet şi Asesoft. Rezultatul: firmele care au executat lucrările în calitate de subcontractori au rămas neplătite, unele sunt deja în insolvenţă, altele cu dosare de executare silită.

 

Cifră de afaceri de zeci de milioane

Hidrocanal se ţine mai mult decât bine pe piaţă. În acte, Roman Ionel este administrator, iar asociaţi Teamnet Engineering SRL(majoritar) şi TNI Stock Invest SRL.

Înfiinţată în la începutul anului 2011, la nici patru ani, Hidrocanal SRL a atins o cifră de afaceri de peste 32,5 milioane de lei cu doar 11 angajaţi.

La ”Obiectiv Activitate” firma se încadrează la ” Lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide”. Nu mai puţin de 38 de firme sunt conectate direct sau indirect cu Hidrocanal. În această listă apar şapte firme ale căror denumire începe cu cuvântul cheie ”Teamnet” şi două cu ”TNI”, toate create în Bucureşti.

 

Lucrare în Bistriţa: 90 de milioane de lei!

În 2012, SC Hidrocanal SRL Bistriţa s-a asociat cu Von Roll BHU UmwelttechnikGmbH şi-a adjudecat licitaţia deschisă lansată de AQUABIS SA Bistriţa-Năsăud pentru contractul “Staţii de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva, Sângeorz-Băi”.
Deşi au existat 16 firme care şi-au transmis ofertele pentru acest contract, dacă valoarea iniţială a contractului era de 88.076.078.64 lei (fără TVA), finalmente s-a ajuns la 73.511.468 lei (fără TVA).
Se licita proiectarea şi execuţia staţiilor de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva, Sângeorz-Băi.

O pondere de 27% din acest contract a fost subcontractată, firmele care vor executa parte din lucrări fiind SC CML.RO (6% din valoarea contractului), SC SOCOT SA (6%), SC DIMEX 2000 COMPANY SRL (6%) şi SC ICPE SA (9,15%), conform rasunetul.ro.
Această investiţie includea şi proiectul ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, cofinanţat prin POS Mediu.

Valoarea totală era de 344.328.828 lei, dintre care suma 65.021.293 lei (77%) era acordată de către Uniunea Europeană, 40.532.668 lei (12%)  şi era asigurată de la bugetul de stat, 6.235.793 lei (2%) din bugetul local, iar 32.539.074 lei (9%) reprezenta un împrumut bancar.

Sursele spun că Sebastian Ghiţă are planuri să participe şi câştige licitaţia cu lucrările prevăzute la reţelele de apă-canal pe Valea Someşului, după ce Cartel Bau a fost eliminată prin reziliere contract.

Investiţia în cauză este cel de-al şaselea contract pentru care Regia de Apă a alocat 62,7 milioane de lei,fără TVA.Lucrările ar fi trebuit să fie efectuate în maxim 26 de luni.

 

Ghiţă „Muybien, cumpăr Hidrocanal SRL”

La un an de la câştigarea licitaţiei de către spaniolii ce deţineau în 2012 firma, Sebastian Ghiţă intră pe fir prin Teamnet, o cumpără şi implicit preia contractul de 90 de milioane de lei.

De altfel, Teamnet Internaţional, firma lui Sebastian Ghiţă a sponsorizat PDL cu 55.000 de lei. În acelaşi timp, compania a derulat contracte cu statul în valoare de peste 77 milioane de lei.

Plin de bani, acesta a făcut tranzacţia pe loc şi a bătut palma cu spaniolii pentru a se extinde pe Bistriţa-Năsăud.

RISE Project a investigat afacerile deputatului Sebastian Ghiţă, om de bază al premierului Victor Ponta, urmărind traseul banilor într-o reţea complicată a tranzacţiilor simulate, a interpuşilor de tot felul, a funcţionarilor „de încredere”, a afacerilor cu serviciile secrete, cu fonduri europene şi, în general, cu mulţi bani publici.

Odată demonstrată ipoteza că Sebastian Ghiţă era protejatul lui Victor Ponta, nu durează mult să faci conexiunea dintre Ghiţă şi colegul de ideologie politică, Radu Moldovan aka preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Însă ce ilegalităţi ies din proiectul de 90 de milioane de lei vom afla în vara acestui an, termen până la care trebuie efectuată recepţia de către AQUABIS SA.

„Am aflat că Sebastian Ghiţă a cumpărat Hidrocanal SRL. Mi se pare că a făcut-o la un an după ce Hidrocanal a câştigat această licitaţiei. Normal că a trebuit să mă interesez cine e cumpărătorul. Oricum şi-au făcut destul de bine treaba. Urmează recepţia lucrării”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul Aquabis SA, Ioan Şandru.

 

Cercetat în ”draci”

DNA Ploieşti îl cercetează pe Sebastian Ghiţă deja într-un al patrulea dosar de corupţie, în care îl acuză de folosirea ilegală de informaţii confidenţiale, şantaj, dare de mită, cumpărare de influenţă şi conducerea unui autovehicul fără permis auto.

După ce Camera Deputaţilor a respins solicitările DNA de reţinere şi eventuală arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă, anchetatorii au stabilit o cauţiune record pentru deputatul independent care va fi cercetat sub control judiciar: aproape 13 milioane de euro. Este cea mai mare cauţiune stabilită până acum într-un dosar penal. Sebastian Ghiţă a contestat în instanţă decizia procurorilor şi a pierdut. În această situaţie, trebuie să achite cei 13 milioane de euro până luni. În caz contrar, DNA poate cere din nou Camerei Deputaţilor aviz pentru reţinerea şi eventuala sa arestare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.