Etichetele produselor alimentare trebuie să conţină anumite informaţii suplimentare, potrivit unor dispoziţii europene care au intrat în vigoare dela data de 13 decembrie. Cei care nu vor respecta aceste reguli vor putea fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei, pentru etichetare incorectă, şi cu amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei, pentru practici comerciale incorecte, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Dunca, citat de Mediafax.

În cazul produselor alimentare preambalate, informaţiile obligatorii vor fi trecute direct pe ambalaj sau pe eticheta ataşată la acesta, iar în cazul produselor alimentare care nu sunt preambalate, obligatorie va fi doar includerea informaţiilor referitoare la ingredientele alergene.

„Noile norme consolidează actualele informaţii privind anumite substanţe care provoacă reacţii alergice sau intolerante. Scopul este informarea persoanelor cu alergii alimentare şi o mai bună protejare a sănătăţii lor. Va trebui ca întreprinderile din sectorul alimentar să pună la dispoziţie astfel de informaţii în cazul tuturor produselor alimentare”, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Lista informaţiilor obligatorii care trebuie să figureze pe etichetele produselor preambalate include următoarele:

-denumirea produsului alimentar;
-lista ingredientelor;
-orice ingredient sau adjuvant tehnologic care provoacă alergii sau intoleranţă, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi încă prezent în produsul finit, chiar şi într-o formă modificată;
-cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
-cantitatea netă de produs alimentar;
-data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
-condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
-numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar responsabil cu informarea consumatorilor;
-ţara de origine sau locul de provenienţă (în anumite cazuri);
-instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
-pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobandită.

Pentru băuturile cu conţinut ridicat de cafeină şi produsele alimentare cu adaos de cafeină, trebuie trecută menţiunea: „Conţinut ridicat de cafeină. Nu se recomandă pentru copii sau femeile însărcinate sau care alaptează”.
În cazul cărnii congelate, preparatelor din carne congelate şi produselor pescăreşti netransformate congelate, trebuie trecută data congelării sau data primei congelări (dacă produsele au fost congelate de mai multe ori).
Pentru carnea proaspată proveniţa de la porcine, ovine, caprine şi păsări de curte, trebuie incluse obligatoriu informaţiile privind originea acesteia.

Regulile se vor aplica inclusiv pentru alimentele vândute prin intermediul magazinelor online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.