Se reduce stagiul de cotizare pentru pensionarii care au muncit în condiţii speciale

171
Sursa foto: realitatea.net

Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, o iniţiativă de modificare a Legii Pensiilor prin care se reduce stagiul de cotizare pentru mai multe categorii de pensionari care au muncit în condiţii speciale, precum şi vârsta standard de pensionare cu 13 ani, informează Mediafax.

 

Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților, se reduce stagiul complet de cotizare de la 30 la 25 de ani pentru personalul artistic care a realizat cel putin 20 de ani în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, și cu 13 ani pentru cei din aviaţia civilă, siderurgie, subteran, risc radiologic, unităţi de transport maritim şi fluvial, foraj sonde de ţiţei şi gaze, etc.

Totodată, toate pensiile vor fi recalculate, utilizându-se stagiile de cotizare stabilite la data înscrierii/recalculării pensiei sau hotărârilor judecătoreşti.

Vor beneficia de reducerea stagiului de cotizare de la 25 de ani şi persoanele înscrise la pensie după anul 2011, potrivit comunicatului Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa a fost respinsă în Senat, ca primă cameră sesizată, pe 20 iunie 2017, dar a fost adoptată miercuri de către Camera Deputaţilor, ca for decizional. Acum urmează ca legea să meargă spre promulgare la preşedintele României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here