Pârtia de schi de pe Dealul Cocoș este, începând de miercuri, deschisă publicului. Chiar dacă bistrițenii vor putea schia în această iarnă acasă, lucrările de reamenajare și reparații ale pârtiei de schi nu sunt încă finalizate. 

Zeci de bistriţeni, de toate vârstele, iubitori ai sporturilor de iarnă, au luat cu asalt, miercuri la prânz, Pârtia Cocoş, odată cu deschiderea sezonului de schi de la Bistriţa.

Primarul Ovidiu Crețu este convins că, în acest an, condiţiile de pe pârtia din Bistrița sunt „ca pe pârtiile din Austria” şi spune că, dacă nu va ploua, aici se va putea schia până în luna martie.



Stratul de zăpadă este undeva la 30 cm, zăpadă bătută. Eu aşa cred, acum, sunt condiţii ca pe pârtiile din Austria. Pârtia este mult mai bună decât anul trecut. Această zăpadă ţine până la prima ploaie, dacă nu plouă până în martie, până în martie vom schia. Soarele nu o topeşte, chiar dacă vor fi zile mai călduroase, dar presupun că nu vor fi 20 de grade. Aşa cum e prognoza acum, nici în ianuarie, nici în februarie nu se prevede ploaie, nici temperaturi foarte ridicate, peste 7-8 grade, atunci vom putea schia până va începe să plouă, în partea doua a lunii martie. Tunurile de zăpadă vor fi folosite ori de câte ori vom avea sub -5 grade, stratul de zăpadă trebuie să fie împrospătat, trebuie suplimentat„, a declarat edilul bistrițean.

Ovidiu Crețu a precizat că, iarna aceasta, pregătirea zăpezii artificiale a fost o chestiune dificilă, și asta fiindcă bazinul de acumulare a apei este la 75% din capacitate din cauza alunecărilor de teren. 

Nu au apucat să-l finalizeze şi atunci cantitatea de apă este mai mică şi a trebuit să ne întindem pe o perioadă mai lungă de timp. Ne-a ajutat şi Cel de Sus şi-i mulţumim că a nins. Zăpada de astă noapte face din pârtie un miracol„, a spus Crețu.

Potrivit edilului bistrițean, lucrările de reparații la pârtia de schi nu sunt încă finalizate.

„Conducta suplimentară nu este încă terminată, consolidarea este finalizată 95%, lacul nu este reamenajat, deci mai avem lucrări și, zic eu, cu niște cosuri nesemnificative pentru investiția asta, o să ajungem anul viitor să putem face zăpadă în trei zile și să o ținem activă cât este vremea acceptabilă.  Cu vremea nu ne putem pune, dar dacă nu plouă, repet, putem ține pârtia deschisă timp de trei luni de zile”, a declarat Ovidiu Crețu.

În ceea ce priveşte tarifele, primarul este de părere că acestea normale pentru România şi pentru Bistriţa. 

„Avem cele mai mici tarife la condiţii mult mai bune decât oriunde. Este firesc să creştem tarifele, pentru că trebuie să facem nişte cheltuieli cu pârtia şi atunci să scoatem şi bani. Nu acoperim cheltuielile, să fie clar”, a precizat primarul Crețu.

Preţul pe o urcare va costa 10 lei/persoană, urcările nelimitate/persoană – 50 de lei/zi și 250 lei/6 zile pentru adulți, 30 lei/zi și 120 lei/6 zile pentru tineri de la 14 la 18 ani și studenți, 20 lei/zi și 100 lei/6 zile pentru copii de la 6 la 13 ani, 35 lei/zi și 150 lei/6 zile pentru seniori (+65 de ani), 30 lei/persoană în nocturnă. 

Se vor putea lua tichete şi pentru anumite intervale orare, 9.00 – 12.30 sau 12.30 – 16.00, tariful fiind pentru  adulți – 30 lei, tineri de la 14 la 18 ani şi studenţi – 15 lei, copiii între 6-13 ani – 10 lei, seniori (+65 de ani) – 15 lei. 

Pârtia „Cocoş” are o lungime de 1300 m, transportul pe cablu este asigurat de telescaun cu 4 locuri, iar capacitatea de transport este de 1.300 de persoane pe oră. La baza pârtiei sunt amplasate spaţii destinate alimentaţiei publice şi centre de închiriere a echipamentelor sportive.

În iarna 2017 – 2018, ca urmare a temperaturilor ridicate, pârtia a funcţionat în total doar zece zile. În primăvara anului trecut, la doar trei luni de la inaugurare, pârtia a fost afectată de o alunecare de teren în zona bazinului de alimentare cu apă. Astfel, în vara anului trecut, consilierii locali au mai aprobat încă aproximativ 400.000 de euro de la bugetul local, pentru lucrările de reparații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.