Propunerea de lege prin care etnobotanicele ar deveni legale trebuia sa fie discutată si aprobată ieri în Senat, însă a fost trimisă la reexaminare la Comisia de Sănătate. Etnobotanicele, deși ieftine, sunt niște stupefiante foarte periculoase iar medicii de specialitate consideră această lege ”de-a dreptul catastrofală”.

Legea care modifică reglementările privind drogurile şi etnobotanicele ar fi trebuit ieri să primească votul final, iar prin aprobarea ei ar fi venit cu un adevărat dezastru în lumea dependenţilor de stupefiante deoarece se pregăteşte relaxarea legii pentru cei care deţin etnobotanice. Cel puţin momentan, deznodământul a fost amânat pentru că USR a cerut retrimiterea către Comisia de Sănătate din Senat, pentru reexaminarea proiectului legislativ pentru „modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a Legii nr.194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte”.  

Pericolul adus de această modificare legislativă a fost semnalat de judecătorul Cristi Dănileţ. „Simpla deţinere a acestor substanţe trebuie încriminată pentru că aceste «legale» sunt foarte periculoase pentru sănătate. Mai grav este că sunt şi foarte ieftine, preţul unui pliculeţ cu 1 gram este de 25 de lei, la jumătate faţă de cannabis. Astfel, ajung la îndemâna oricui, mai ales că pe internet sunt anunţuri de vânzare cu duimul. În plus, conform specialiştilor cu care am discutat, produc dependenţă aproape instantaneu. Cei care le fabrică folosesc diverse substanţe amestecate: mătrăgună, acetonă, detergent de geamuri, otravă de şoareci.

Efectele sunt ameţeli, vărsături, halucinaţii, liniştire, amorţirea membrelor şi paralizie temporară”, a subliat judecătorul pentru „Adevărul”.   

Cristi Dănileţ a explicat şi cum s-a ajuns la o astfel modificare a legii care poate aduce dezastrul în rândul tinerilor. „Ani de-a rândul, DIICOT a prins şi tribunalele au condamnat nu doar vânzatorii, ci şi cumpărătorii de etnobotanice. Numai că, la un moment dat, a apărut decizia nr. 10/2018 a ICCJ care a declarat că textul de lege nu e clar şi, din acel moment, deţinerea de etnobotanice nu a mai fost considerată infracţiune.

Pur şi simplu, celor care fumează aceste substanţe pe stradă nu ai ce le face. Aţi văzut pe net filmuleţe cu tineri înţepeniţi de efectul «zombi» pe stradă sau în parcuri. (…) În anul 2019, un grup de parlamentari au vrut să îndrepte situaţia. A fost promovat un proiect de lege prin care cresc pedepsele pentru trafic de droguri, pentru trafic de etnobotanice. În plus, s-au introdus pedepse pentru deţinere de etnobotanice. Legea aprobată a fost criticată de mulţi care nu ştiau ce scrie în ea, ba chiar s-au temut că vor creşte pedepsele pentru deţinerea de cannabis.

Am salutat noua lege, care prevedea pedepse mai mari pentru faptele cele mai grave, nu și pentru deţinerea de droguri pentru consum propriu. Cu privire la etnobotanice, s-a prevăzut atunci că este infracţiune deţinerea lor în vederea consumului propriu. Doar că acum, la reexaminare, constat că se renunţă la această infracţiune. Practic, se va permite cumpărarea şi consumul etnobotanicelor, lucru foarte periculos. Vreau să relatez un caz soluţionat de mine… Patru indivizi mergeau cu maşina. Au început să fumeze o ţigară cu «legale». La un moment dat, şoferul a înţepenit cu mâinile pe volan, de la ceea ce inhala. S-au izbit toţi într-un zid. Acum, întreb pe cei care vor să voteze această lege: cum ar fi dacă ei sau rudele lor s-ar nimeri pe direcţia spre care se îndreaptă o maşină cu astfel de indivizi?”, a subliniat judecătorul.  

Medicul infecţionist specializat în toxicodependenţă Adrian Abagiu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, spune că o astfel de modificare a legii privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri este de-a dreptul catastrofală. „Eu, ca specialist, consider etnobotanicele, am şi demostrat acest lucru, droguri de mare risc. Plastic spus, prin comparaţie, heroina este mic copil pe lângă etnobotanice.

Sursa Adevarul.ro

Citește și: Maramureșean, prins sub influența drogurilor la volan, în Bistrița! Ce i-au mai găsit polițiștii în mașină

2 COMENTARII

  1. Io zic sa le faca in scoli, cate un ” coltz de drogati si etnobotanisti ” . Iese „plo.dul ” in pauza, ” trage pe nas o priza , o dusca sau un fum ” … si se intoarce inapoi in clasa… ptr ca ” suntem r.romani si havem drepturi ” … si ONOR DO’M ELEV ESTE ” MARIA SA ” !
    MAAA… IO MA INTREB DACA TOTI PARLAMENTARII, CARE VOTEAZA SI APROBA ASA CEVA SUNT SAU NU NORMALI LA CAP ?! Cine ne conduce de fapt, homosexualii , drogato-prizatii si etno-botanistii , sau cine ? Incredibil… ! Dooomnule presedinte Johannis, daca ” astia ” concep astfel de reglementari aiurea, Dvs ce faceti domnule, ce urmariti si ce supravegheati de fapt ? REFUZ SA CRED CA AM AJUNS INTR-UN ASEMENEA HAL !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.