Se complică lucrurile pentru Agro Invest: colaboratorii apelează la judecători să-și recupereze datoriile

634

Anul 2018 nu pare săfie unul bun pentru omul de afaceri Ioan Moldovan. După ce a renunțat dintr-unșut la 124 de angajați de la abatorul de la Șieu Măgheruș și a scos la vânzaremai multe hoteluri, colaboratorii și clienții apelează la judecată pentru a-șirecupera datoriile.

Ioan Moldovan, unul dintre ceimai importanți și potenți oameni de afaceri din Bistrița-Năsăud, prezent inclusiv în Topul Forbes anii trecuți, pare să treacă prin cea mai neagră perioadă de când s-a apucat de business-uri.

Întreg anul 2018 a fost învăluitîn ghinion și probleme financiare ce nu par să se termine nici acum. Ioan Moldovan a fost nevoit la început de an să-și concedieze jumătate din angajațiide la abatorul din Șieu Măgheruș.

Începând cu mijlocul lunii martie 124 de persoane care munceau la abatorul procesatorului de carne au fost nevoiți să își caute un alt loc de muncă. Agro Invest anunța Agenția Județeană pentru Ocuparea și Formarea Muncii concedierea colectivă a mai bine de 50% din personal.

Fabrica de procesare din Bistrița și vechiul abator au continuat să funcționeze, însă cu activitate redusă substanțial. La acea dată, se vehicula că de vină pentru această situație fără precedent pentru omul de afaceri, ar fi lipsa lichidităților și a întârzierilor la achitarea facturilor de către clienți. Acestea ar fi dus la acumularea de datorii destul de mari și la blocarea conturilor firmei.

Combis este cea mai veche firmă din județ, fiind înființată în 1994. Compania este compusă din două abatoare în Șieu-Măgheruș și Bistrița, o fabrică de procesare și 8 magazine proprii în Bistrița, Beclean și Prundu Bârgăului.

Cea care a anunțat concedierile masive a fost însă Agro Invest, asociatul majoritar al Combis. Ioan Moldovan mai deține brandurile Jupânul și Bistricior, cu cel din urmă încercând o revitalizare a acestei părți de business.

Colaboratorii și clienții apelează la judecată

Într-un singur an, Agro Invest s-a pricopsit cu 4 procese civile, trei deschise de colaboratori și clienți și unul de firma omului de afaceri Ioan Moldovan. Toate vizează recuperări de datorii.

Cel mai nou a fost înregistrat în luna noiembrie la Tribunalul Satu Mare. Agro Invest Prod cere în instanță datoriile pe care le-ar avea Bovagro Land. Alături de firma din Bistrița, mai este parte civilă în proces și CEC Bank SA, sucursala Satu Mare. În prima fază. Cei doi creditori au cerut insolvența firmei, renunțând în cele din urmă la judecată, chiar în ajun de Moș Nicolae.

În toiul verii Bumbea Gheorghe Radu chema firma lui Ioan Moldovan în judecată pentru recuperarea unor datorii. Și în acest caz creditorul a renunțat la judecată în luna octombrie, la trei luni de la debutul procesului.

Tot în vară CNAIR prin Direcția de Drumuri Cluj chema în judecată Agro Invest Prod pentru a obliga firma să achite o factură din luna aprilie. Compania Națională de drumuri a deschis atunci două procese, pentru două facturi care nu au fost achitate de Agro Invest. Una din februarie și alta din aprilie.

La finalul lunii octombrie, Judecătoria Bistrița a constatat că Agro Invest Prod s-a mobilizat și a achitat cele două facturi restante. Judecătorii au stabilit doar dobânda de întârziere. Agro Invest Prod avea de achitat aproape 9.000 de lei.

Firmele lui Moldovan au înregistrat pierderi de milioane de lei

Faptul că Ioan Moldovan  este într-un impas financiar este susținut și de situația în care se află firmele sale și mai ales de datoriile acumulate. Cumulat, datoriile firmelor sale trec de 100 de milioane de lei.

Cea mai mare cifră de afaceri este înregistrată de Agro Invest. În 2016, firma înregistra o cifră de afaceri de 86,6 milioane de lei. Profitul însă abia trece de 187.800 de lei, iar datoriile ajung la 50 de milioane de lei. În 2017, cifra de afaceri scădea la 84,8 milioane de lei, profitul era 0, iar pierderile ajungeau la 2,2 milioane de lei.

În 2016, Combis raporta o cifră de afaceri de 67,2 milioane de lei și datorii de 27,6 milioane de lei. Profitul nu trecea de 172.188 de lei. Pentru anul 2017, Combis raporta o cifră de afaceri de doar 50,2 milioane de lei, profit 0 și pierderi de 635.346 de lei.

Hotel Castel Dracula funcționează pe Agro Invest, iar Hotel Coroana de Aur pe propria firmă: „Hotel Coroana de Aur” SRL. În anul 2016, Hotel Coroana de Aur SRL înregistra o cifră de afaceri de 15,5 milioane de lei și un profit de doar 30.000 de lei. Datoriile ajungeau și în acest caz la 6 milioane de lei, adică aproape jumătate din cifra de afaceri.

Culmea, în 2017, Hotel Coroana de Aur SRL ajungea la un profit de 4 ori mai mare. Cifra de afaceri ajungea la 14,8 milioane de lei, profitul trecea de un miliona de lei, iar pierderile erau 0.

A scos la vânzare „perlele” afacerilor sale: hotelurile

Ioan Moldovan nu doar că și-a redus activitatea, ci a început și să vândă din proprietăți. A scos la vânzare în prima fază toate hotelurile din proprietate: Hotel Coroana de Aur, Codrișor și Hotel Castel Dracula, dar și halele de lângă Piața Decebal și chiar Hanul.

Hanul deja și-a găsit cumpărător. În ceea ce privește două dintre hoteluri, Hotel Coroana de Aur și Codrișor, omul de afaceri s-ar fi răzgândit. Hotel Castel Dracula care este în continuare de vânzare încă nu și-a găsit cumpărător.

Toate cele trei hoteluri au fost scoase la vânzare în cursul lunii februarie, cu ajutorul unei agenții imobiliare din Cluj-Napoca. Decizia de a vinde hotelurile a venit imediat după cea de închidere temporară a abatorului din Șieu Măgheruș.

Hotel Castel Dracula a fost scos la vânzare pentru 7 milioane de euro, cu TVA. Hotelul se întinde pe 4.097 de metri pătrați, 140 de locuri dispuse în 63 de camere și trei apartamente. Are, de asemenea, un restaurant, o cramă, două bucătării, o terasă și o zonă specială de agrement cu cavoul Contelui Dracula.

Pentru Hotel Coroana de Aur, unitate cu 97 de camere și restaurant cu 300 de locuri, Ioan Moldovan cerea 14 milioane de euro, cu TVA. Pentru Hotel Codrișor, unitate de cazare cu 26 de camere și trei apartamente, omul de afaceri cerea 2,5 milioane de euro. Ulterior s-a renunțat la vânzarea acestor două hoteluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here