Curtea de Apel Brașov a inititat ieri procedura de revocare din functia de membru al CSM, reprezentant al curtilor de apel, a judecatoarei Lia Savonea, presedintele CSM. Aceasta este acuzata ca în sensul că a iniţiat, în data de 29.01.2019 modificarea Legii nr.303/2004 şi a Legii nr.304/2004, în lipsa unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Procedura de revocare nu este insa una simpla. Potrivit legii, revocarea unui membru se propune de conducerea CSM, presedinte sau vicepresedinte, dar si „la cererea majorității adunărilor generale de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă, în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor încredințate prin alegerea ca membru al Consiliului. În cadrul adunărilor generale, decizia se ia cu votul a două treimi din numărul judecătorilor sau procurorilor”.

„Procedura de revocare poate fi declanșată de orice adunare generală de la nivelul instanțelor sau parchetelor pe care le reprezintă membrul Consiliului Superior al Magistraturii a cărui revocare se cere, precum și de organizațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor.

Centralizarea rezultatelor votului se realizează de adunarea generală care a inițiat procedura sau de prima adunare generală sesizată de organizațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor.

În termen de 15 zile de la înregistrarea sesizării semnate și motivate de reprezentanții adunărilor generale prevăzute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din funcție a membrului ales. Dispozițiile art. 57 alin. (2) se aplică în mod corespunzător”, prevede legea.

Procedura a fost initiata ca urmare a adoptarii OUG 7, de modificare a legilor justitiei. Mai multi magistrati au protestat, iar la nivelul mai multor parchete activitatea este suspendata, fiind o masura fara precedent luata de magistrati.



LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.