Scrisoare deschisă a unui bistrițean către Floare Gaftone: Vrem fapte! Vrem să vedem că vă interesează adevăratele probleme ale bistrițenilor

920

În urma publicării de către Gazeta de Bistrița a afirmațiilor secretarului municipiului Bistrița, Floare Gaftone, cuprinse într-o informare transmisă de municipalității, consilierilor locali, dar și Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, precum și semnatarilor unor petiții care i-au fost adresate, pe adresa redacției am primit o scrisoare deschisă din partea unui bistrițean. Chiar dacă cetățeanul nu își declină identitatea, considerăm de bun simț să o publicăm, în condițiile în care se adresează direct secretarului Floare Gaftone și de la care așteaptă un răspuns public la câteva aspecte, pertinente spunem noi, pe care acesta le subliniază.

Iată și textul integral al scrisorii deschise:

„Stimată doamnă Floare Gaftone,

Numele meu este George Popescu și sunt bistrițean. Din ce am citit în presă, în luările dvs. de poziție, trebuie să mă legitimez și să-mi dau adresa ca să îmi răspundeți. Așadar, locuiesc pe strada Parcului, nr. 11. Dacă contează mai mult numele decât problema expusă, fie ca dvs…

Totuși, pentru economia de timp, vă spun adevărul: este un nume și o adresa fictive, deci nu mai pierdeți timpul ca în cazul celuilalt petiționar care s-a vrut anonim, dar nu mai e, așa-numitul Pop sau Gânsac. Știți și dvs. cum e cu GDPR-ul din mai 2018…

Nu-mi dau numele și adresa tocmai pentru că am văzut că v-ați interesat și ați căutat persoana în cauză (apropo, de ce? a părut cel puțin intimidare) și chiar nu îmi doresc să resimt posibile repercusiuni (data fiind ditamai funcția dvs.) dacă vă simțiți deranjată de această scrisoare.

Nu vă scriu în nume propriu, vă scriu în numele mai multor cetățeni ai Bistriței care împărtășim aceeași părere. Și cred că suntem în asentimentul mult mai multor bistrițeni. O să vorbesc la plural, întrucât vorbesc în numele unui colectiv mare.

Citim cu interes presa locală. Am parcurs dezvăluirile făcute de dvs sau apărările sau acuzațiile apărute în diverse ziare, chiar și pe cele mai recente, mult așteptatele dvs. răspunsuri la întrebările restante din noiembrie, se pare că… În total, cred că ați apărut cu declarații în vreo 4-5 articole de presă. Și mai urmează, din ce scriu jurnaliștii…

Dacă tot ați făcut un scop din aparițiile în presă, profităm de moment și vă invitam să ne răspundeți și nouă la prezenta scrisoare.

Am citit punctul dvs. de vedere din articole, dar și comentariile bistrițenilor, marea majoritate foarte acuzatoare și defăimătoare la adresa dvs. Chiar acuzații de natură penală, unele cu subiect și predicat despre posibile abuzuri ale dvs., despre dubla măsură cu care împărțiți dreptatea sau favoruri date unora și piedici făcute altora.

Noi nu suntem specialiști în urbanism și marea majoritate a bistrițenilor nu sunt. Știți ce înțelegem noi și aici cred că majoritatea cititorilor de bună credință au aceeași părere: dvs. aveți o vendetă personală cu primarul, alta sau aceeași cu arhitectul șef și alta sau aceeași cu diverși constructori. Miza pare a fi uriașă, iar acuzațiile de natură penală sunt foarte grave. Poate o anchetă penală sau a DNA-ului va putea să dea dreptate cuiva.

Întrebarea e: care e miza pentru locuitorii acestui oraș a acestor lupte?

Noi, bistrițenii – cetățenii de rând și contribuabili la bugetul acestui oraș, implicit la salariul dvs. de peste 100 de milioane de lei vechi (și mă iau de dvs. pentru că dvs. tot scrieți la presă), ce avem de câștigat din aceste lupte? DE CE DOAR ACESTE SUBIECTE CONTEAZĂ PENTRU DVS? Și poate pentru alți funcționari, dar, dacă dvs. sunteți mai vizibilă, vă întrebăm pe dvs.

Chiar suntem un oraș în care nu mai e nimic de făcut? Chiar o ducem atât de bine din toate punctele de vedere încât doar alea 3-5 blocuri care se construiesc în Bistrița constituie UNICUL SUBIECT DE INTERES PENTRU DVS.?

Ce vă mână în lupta aceasta? Singurele probleme ale Bistriței sunt estetica, anvergura, culoarea, etajele, poziția și numărul de apartamente ale unor blocuri?

Sunt bani de împărțit și nu știm noi?

Ceva e putred în toate aceste lupte, în toată această orchestrație din moment ce este singurul dvs. subiect de interes și această îndârjire!

Poate nu este adevărat! Poate sunteți o femeie care luptă pentru binele cetățeanului afectat că lângă casa lui se construiește un bloc. Este și asta o problemă! Dar e cea mai stringentă problemă a orașului? A bistrițenilor? Scuzați-ne pragmatismul: noi suntem în situația de a mânca parizer și contează cum e așezat pe farfurie? Așa se înțelege din expunerile dvs. de motive…

Doamna Gaftone, dacă dvs. nu umblați prin oraș (dar înțelegem că o faceți din moment ce știți de fiecare bloc ce se vrea a se construi sau se construiește), haideți să vă spunem ce ne doare pe noi bistrițenii, ce probleme majore avem, ce ne afectează primordial și mult mai tare decât un etaj în plus sau în minus al nu știu cărui investitor.

Doamna Gaftone, nu avem locuri de parcare, nu avem grădinițe, nu avem creșe, nu avem asfalt, orașul e plin de gropi sau, în cel mai fericit caz e peticit, nu avem investiții în școli, nu avem iluminat public și canalizare pe foarte multe străzi, nu avem o centură ocolitoare a orașului pe care să se poată circula normal! Nu avem de nici-unele!

Ce avem în schimb și am fi vrut să vă vedem vocală și apărătoare a cetățenilor acestui oraș: avem pârtie de schi, avem parc industrial gol de 7 ani, avem credite care ne-au îndatorat enorm pe fiecare bistrițean pe următorii zeci de ani, avem struți colorați, avem mere în intersecții, avem cuști de veverițe în parc, avem ouă de Paște, avem fântâni arteziene din tablă de 200.000 euro și avem monumente model falus.

Acolo ne doare, doamna Gaftone! La buzunar! Ca plătim că proștii investiții de doi lei ce ne-au făcut de pomină mai rău ca … Caracalul!

La Pro-TV vă uitați? Bistrița e abonată la PRO-TV, doamnă! Și e abonată cu toate nenorocirile făcute în ultimii ani și enumerate mai sus! Nu cu blocurile dintre case! Blocuri între case sunt și la Cluj, și la Oradea, și la Frankfurt, și la New-York! Și nu zicem că sunt bune, dar ele există. O fi parte a dezvoltării pe verticala a orașelor, naiba știe. Dar orașele alea se dezvoltă! Noi ce facem? Ne întoarcem la statutul de comună???

Doamna, Bistrița are probleme grave! Dvs. nu vedeți? Dacă a ajuns să va intereseze doar problema urbanismului din acest oraș, însemnă că ori nu vă dă primarul de lucru, ori doar urbanismul contează în acest oraș! Dânsul știm că are și alte preocupări în afara urbanismului (le vedem și le plătim cu vârf și îndesat [a se citi o înjurătură]. Hotărâți-vă și spuneți-ne și nouă să știm pe ce vă plătim salariul!!!

Nu vrem un răspuns politicianist din partea dvs., așa că o să ne permitem să vă adresăm întrebări punctuale și am vrea răspunsuri punctuale din partea dvs.

1.Pârtia de schi

a) În calitate de jurist și secretar al orașului (în fișa postului scrie că avizați pentru legalitate dispozițiile primarului), ați avizat acest proiect?

b) Ați avizat contractarea creditului imens care a îndatorat orașul pe următorii zeci de ani? Dacă da, motivați, vă rog.

c) Este legală contractarea creditului fără consultarea cetățenilor? Dacă nu, ce ați făcut pentru blocarea lui?

d) Autorizația de construire este legală?

e) Sunt legale toate alocările de bani pentru reparațiile de miliarde de lei ulterior realizării pârtiei?

2. Parcul industrial Sud

a) Cum a fost posibilă alocarea unei sume imense de bani, atât în realizare cât și în întreținerea de peste 7 ani, într-un parc industrial gol, fără utilitate și ineficient pentru oraș?

b) Ce demersuri ați întreprins timp de 7 ani cu privire la acest proiect care ne golește bugetul degeaba?

c) De ce nu ați ieșit în presă sau în ședințele de consiliu local să acuzați investiția păguboasă a acestuia?

3. De ce nu vedem nicio ieșire în presă a dvs. legată de lipsa asfaltului sau peticirea orașului de parcă am fi un oraș asediat sau după război?

4. Ce demersuri ați făcut pentru a avea grădinițe, creșe, cămine pentru copiii bistrițenilor ce plătesc an de an taxele și impozitele în acest oraș?

5. Care sunt, din punctul dvs. de vedere, cele mai apăsătoare, urgente și grave probleme ale bistrițenilor?

6. Urbanismul constituie singurul dvs. subiect de interes? Înțelegem că vă deranjează anumiți constructori (se vede clar că aveți un război cu unii dintre ei), dar e singura dvs. preocupare? Așa se vede din exterior…

Conform fișei postului (am avut curiozitatea să o parcurgem), dvs. avizați pentru legalitate dispozițiile primarului. Pentru asta sunteți plătită, între altele. Ați avizat toate matrapazlâcurile (spus în cel mai fericit caz) primarului? Ați avizat toate investițiile fără cap și fără rost? Ați avizat toate investițiile care consumă bugetul și ne-au îndatorat și copiii?

Doamna Gaftone, nu vă luam la rost! Nu vă cerem să nu fiți o apărătoare a drepturilor unor cetățeni care se văd umbriți de blocurile apărute în oraș, dar, doamna Gaftone, avem probleme care ne afectează pe toți bistrițenii, nu doar pe 10-100 sau câți or fi. Și ăia sunt importanți, dar parcă mai tare ne afectează pe toți că banii noștri sunt antamați pe următorii ani în pârtia de schi decât dacă unu are un etaj în plus sau în minus la bloc.

Din păcate, observăm că dați curs sau inițiați războaie care consumă nu doar timp, energie, resurse materiale, deturnează agenda publica de la adevăratele probleme și învrăjbesc oamenii gratuit.

Nu vrem să calculăm cât timp durează întocmirea notelor de 20 de pagini pe care spuneți că le faceți ocazional pentru a va răfui cu ceilalți funcționari și cu primarul. Ne întrebăm, în schimb, ce ați fi putut face constructiv în tot acel răgaz. Asta, în cazul în care sunteți de bună-credință și vă interesează bunul comun al tuturor cetățenilor, nu doar al unora…

Într-un final, vă rugăm să ne răspundeți la probleme ridicate, dar să nu rămâneți la stadiul de redactare. Vrem fapte! Vrem să vedem că vă interesează adevăratele probleme ale bistrițenilor, nu doar răfuieli pe câte etaje și câte apartamente se fac într-un bloc amărât la periferie de oraș. Asta pentru a înțelege că nu aveți nimic material de câștigat din acele proiecte imobiliare pe care pe le aprobați sau le împiedicați a se face. Altfel, dacă o să continuați a vă interesa doar de blocurile din oraș, o să înțelegem că aveți interese ascunse și deloc morale, cel puțin.

Va mulțumim!

Cu stimă,

Un bistrițean anonim”

8 COMENTARII

  1. Vad ca iar se leaga de partie si parcul industrial.Multi nu cunosc realitateaa! De fapt,parcul industrial a fost realizat pe fonduri europene,nu din bugetul local si in curind se vor vedea acolo si rezultate Din buget nu se mai aloca bani,e societate comerciala!Partia a fost realizata din imprumut,17 mil.lei, pe o peroada de 7 ani si nu zeci de ani,cum spun unii! Deja s-au facut rambursari pe 3 ani ,mai raman 4 ani.Bistrita ramane cu ceva ,ceva inedit! Se va pune la punct anul acesta,cu ce mai trebuie, si atunci veti vedea ca nu a fost o investitie proasta!Si ca sa fac o comparatie pt.cei care inca mai sint disperati ,legat de fotbal: in Gloria s-a investit(s-a alocat) o suma uriasa 12 ani cu o medie de 2 mil.lei/an! Mult mai mult decit o pirtie!Si ce s-a ales? Praful……….! Scoli,gradinite,s-au reabilitat si se reabiliteaza si incepind de anul acesta. Celelalte,struti,mere,veverite sint cancan! Asa ca…. nu mai scrieti prostii!

  2. S-ar parea ca problemele mari ale Bistritei nu o intereseaza pe aceasta doamna, ea are ce are cu estetica cladirilor, doamna nu stie, cred, ca estetica unui oras este data de un cumul de factori si elemente. Ar fi factorul uman, care spre surprinderea dinsei exista, si factorul material (strazi, piatete, ansambluri construite, spatii verzi, si nu in ultimul rind cladirile). Intreb si eu…daca pentru un teren in L2, exista o casa prapadita si vehepentru care se plateste un impozit de, sa zicem, 500 lei/an, se edifica o locuinta colectiva de, sa zicem 20 apartamente, iar pentru fiecare apartament se plateste impozit de aprox. 300 lei/an, rezulta o suma de aprox. 6000 lei/an (fara taxe de autorizatie si altele). Asta inseamna venituri de cel putin 10 ori mai mari pentru terenul in cauza. Asta inseamna ca salariul dinsei este platit, an de an din veniturile rezultate din aprox. taxele a aproximativ 250 apartamente in care stau minim 500 cetateni ai Bistritei. Daca mai pui si ceilalti functionari…..ma depaseste matematica aceasta!!! Ramin mai multi bani din celelalte taxe si impozite pentru cheltuieli pentru investitii (cum ar fi: drumuri, spatii verzi, extinderi de retele etc.).Si atunci, unde este grija fata de cetatean si fata de oras pe care o clameaza aceasta doamna peste tot pe unde poate? Unde este grija fata de cetateanul care vrea sa construiasca ceva nou (daca nu frumos)? Unde este grija pentru cei care-si cauta o locuinta dar nu-si permit o casuta cocheta (vorba dinsei)? Unde este grija dinsei in a lupta pentru extinderea retelelor de utilitati? Ea nu si nu! Ca cu specialistii de la Cluj, ca cu OAR, ca cu RUR ca cu MDRP….cu oricine numai cu cetateanul de Bistrita nu! Pug nu bun, desi dinsa l-a semnat! Parerile specialistilor din Bistrita nu sint bune pentru ca nu coincid cu parerile ei, parerea primarului, a arhitectului sef si a majoritatii inspectorilor de la urbanism nu sint bune…Numai parerile celor pe care nu-i vedem sint bune. Mitrea cind a fost la Bistrita a zis doua chestii memorabile: sa se respecte PUG si arhitectul sef dispune de urbanism(a fost chemat pentru ceva si el a spus de fapt altceva). Sint curios daca parerile astea ale specialistilor sint materializate in scris, oficial sau sint verbale/telefonice si transmise spre a fi auzite doar de urechea sensibila la frumos a secretarului Gaftone? Din cite am auzit eu ar fi doar telefonice, si chiar ultimele pareri de specialist ar fi fost niste vorbe urate, gen..du-te doamna si te culca, sau…va sun eu inapoi!! Sa ne arate doamna Gaftone si noua parerile sa nu murim prosti! Vorbe in vint…..si ipocrizie cit casa (sau locuinta colectiva de mici dimensiuni)! Eu zic…prieteneste…sa se dea la o parte si sa lase pe altcineva care intelege totusi mersul si evolutia societatii!
    PS: Sigur ca pentru Telciu ar fi o alegere nemaipomenita!

  3. D-le POPESCU. Va asigur ca doamna secretar GAFTONE chia doreste ce va doriti si d-vs. A fost prezenta si a ascultat cu mult interes dezbaterea publica organizata de BISTRITA CIVICA pe probleme de HURBANISM. D-vs ati fost prezent la chemarea civica ?

  4. Andrada….cum zice Ion…sa-si vada de treaba ei…sa nu mai schilodeasca orasul prin refuzurile de a semna autorizatii…perfect legale (in reglementarile PUGului si a legilor), si vedeti?…o gramada de bani la buget…pentru a face alte pirtii….wonderlandul..pentru a asfalta…pentru a face orice altceva…si problema se rezolva de la sine….fara secretar si lupta ei turbata de a apara pe unii investitori si de ai bloca pe altii. Sau sa inteleg ca, totusi, are interese materiale raportat la unii (care nu au probleme desi fac acelasi gen de locuinte ca si altii)? Inca o intrebare…cum se face ca unii juristi din primarie semneaza acest gen de autorizatii iar dinsa nu? Sa inteleg ca cei care semneaza, semneaza ilegalitati? Or fi mai prosti decit dinsa? Mai putin pregatiti? Nu le pasa de cetateni? Consiliul local este in majoritatea lui impotriva prostiei acestei doamne….sa inteleg ca si aia sint prosti? Doar dinsa este desteapta? Este o vorba: cind toata lumea zice ca esti beat…te duci si te culci! Sau asteapta, ca luluta, sa-i spuna DNA ul noapte buna? Intreb doar pentru un prieten….

  5. domnu Balan….terminati cu circul asta ieftin…dezbaterea publica a fost organizata la comanda lui gaftone de catre asanumita Bistrita Civica… !! Hurbanismul asta de care tot pomenesti matale…e sub comanda lui gaftone….Faptul ca ea are disputele cu cretu ,si faptul ca se afla pe statele de plata ale unor investitori n-o face desteapta. E doar ironia sortii,ca e unde e cu …!!…Asa ca ..tataie…lasa-ne …oricum n-ai priceput nimic…du-te si planteaza verde..ecologizeaza ceva…ia-o si pe Andrada cu matale…ca esti depasit de subiect…stie Gaftone si sabinuca …ce vorbesc…

  6. Or fi angajate amindoua ca si consultante? Gaftone pe post de arhitect intergalatic si peisagist iubitor de frumos si $abina$ trezorier sef si agronom iubitor de arginti……? Iar gaftone, fiind mai capabila (asa zice ea), mai are un asistent Sancho Panza in interpretarea blondei de la pregatire acte……

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here