Scolile, agenti imobiliari!
INFOEL inchiriaza spatiu pentru birouri

Colegiul Tehnic INFOEL din Bistrita, prin intermediul Primariei Bistrita, inchiriaza un spatiu de 20 de metri patrati in corpul B al unitatii de invatamant. Potrivit anuntului publicat pe ziarul municipalitatii, spatiul respectiv va avea destinatia de birou, iar licitatia va avea loc in data de 27.10.2011, ora 14.00.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN) spun ca nu este normal ca un spatiu destinat invatamantului sa fie transformat in birouri pentru firma.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, Mihai Rusti, a declarat ca ceea ce se intampla nu e o noutate, in conditiile in care multe alte scoli au spatii inchiriate catre diversi agenti economici, cum ar fi cele in care functioneaza chioscurile alimentare.
In primavara aceasta, autoritatile locale au participat la receptia lucrarilor a corpului A al Colegiului Tehnic INFOEL. Reabilitarea imobilului a inceput in anul 2008, iar costurile ei au fost in valoare de peste patru milioane de lei.
In urma cu circa doua saptamani a avut loc si receptia finala a lucrarilor de la internatul unitatii de invatamant. Lucrarile au costat trei milioane de lei, bani veniti de la Uniunea Europeana.

Banii de pe chirie intra in conturile liceului

Conform unui anunt postat pe ziarul municipalitatii, Primaria Bistrita organizeaza in data de 27.10.2011, ora 14.00, licitatie publica deschisa pentru inchirierea spatiului in suprafata de 20 mp, cu destinatia de birou, situat in incinta corpului B al Colegiului Tehnic Infoel Bistrita.
Documentatia de licitatie se poate procura de la sediul Serviciului public municipal „Directia Patrimoniu”, din strada Nicolae Titulescu numarul 3 – la etaj, incepand cu data de 12.10.2011, iar documentele de participare se depun pana la data de 26.10.2011, ora 15.30. Licitatia va avea loc la sediul Primariei municipiului Bistrita – Piata Centrala, numarul 6.
Mihai Rusti, purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, spune ca decizia a fost a Consiliului de Administratie al Colegiului Tehnic INFOEL, iar licitatia este organizata de municipalitate, deoarece aceasta gestioneaza unitatile de invatamant de pe raza orasului.
„Nu este o noutate faptul ca scolile inchiriaza spatii unor agenti economici. Un exemplu in acest sens sunt chioscurile alimentare din incinta unitatilor de invatamant. Cel care inchiriaza astfel de spatii trebuie sa respecte regulamentul scolii si sa nu afecteze procesul de invatamant. In acest caz, biroul respectiv nu trebuie sa fie neaparat unul deschis pentru relatiile cu publicul. El poate fi ocupat de un om, cu un calculator, care nu conturba cu nimic activitatea scolii. Spatiul respectiv este situat in corpul B al colegiului, in cladirea veche”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Mihai Rusti.
Cat despre banii incasati de pe urma inchirierii spatiului, acestia vor intra in contul scolii si vor fi folositi pentru lucrari de intretinere.
Purtatorul de cuvant al municipalitatii a mai precizat ca licitatia este organizata de primarie pentru ca aceasta este cea care gestioneaza si intretine unitatile scolare de pe raza Bistritei.
„Noi suntem cei care avem responsabilitatea de a intretine imobilele, de a face reparatii, igienizarea, etc. Toate aceste lucruri sunt facute din bani de la bugetul local. Inspectoratul Scolar Judetean gestioneaza partea ce tine de procesul de invatamant”, a conchis Rusti.
De cealalta parte, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Anamaria Leuca, spune ca „la Inspectorat nu a ajuns aceasta informatie, iar doamnele directoare de la INFOEL sunt plecate din tara si nu am reusit sa le contactam pentru mai multe detalii. Dar nu este normal ca un spatiu destinat invatamantului sa fie transformat in birouri pentru firma. Dupa cum stiti, scoala a fost recent modernizata de catre Primaria Bistrita si nu cunoastem clauzele din contract”.

Corpul A, reabilitat cu patru milioane de lei

Dupa ce o lunga perioada de timp corpul A al Colegiului Tehnic INFOEL s-a aflat in plin proces de reabilitare, iar elevii au fost nevoiti sa mearga la cursuri in doua schimburi, in primavara, lucrarile au fost finalizate.
Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la suma la circa patru milioane de lei. Jumatate din suma a fost alocata de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, iar diferenta din bugetul local al Primariei Bistrita.
Practic, s-au renovat salile de clasa, laboratoarele, grupurile sanitare, precum si exteriorul cladirii si acoperisul. Totodata, scoala a fost dotata cu mobilier nou, cu aparatura performanta pentru laboratoare si sistem de supraveghere video.

Internat luxos, din fonduri europene

Colegiul Tehnic INFOEL dispune de curand de un internat modern in care peste 200 de elevi pot fi cazati in conditii mai mult decat decente. Asta datorita unui proiect derulat de Primaria Bistrita si finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 3.
Conform documentatiei, obiectivul proiectului a fost imbunatatirea calitatii infrastructurii de educatie si a dotarii scolilor din municipiul Bistrita pentru asigurarea unui proces educational la standarde europene si a cresterii participarii populatiei scolare la procesul educational.
Lucrarile au constat in reabilitarea exterioara si interioara a cladirii prin refacerea sarpantei si a invelitorii, realizarea pardoselilor din parchet in camere, recompartimentarea dormitoarelor si dotarea cu bai individuale, montare gresie, faianta si obiecte sanitare la grupurile sanitare, inlocuirea tamplariei interioare, refacerea finisajelor interioare si exterioare si crearea de facilitati speciale pentru persoanele cu dizabilitati.
De asemenea, au fost reabilitate instalatiile electrice, sanitare, termice si au fost montate panouri solare. Totodata, au fost achizitionate 20 de calculatoare, un server, 92 de birouri, 220 de scaune, 88 de paturi suprapuse, 48 de paturi simple, 224 de dulapuri, 7 TV LCD, 60 de banci individuale si trei proiectoare cu DVD player incorporat. Tot cu aceasta ocazie a fost realizat un sistem de supraveghere si monitorizare a elevilor.
La receptia lucrarilor, primarul Ovidiu Cretu a declarat ca exista unele aspecte care nu il multumesc, insa vor fi corectate in maxim o luna. In total, lucrarile executate au costat trei milioane de lei, iar durata de implementare a proiectului a fost de 20 de luni.


Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.