Săptămâna trecută, consilierii judeţeni ai PSD şi PNL au boicotat şedinţa ordinară. Lupta pentru putere în această instituţie şi jocurile politicianiste blochează funcţionarea la parametri normali a acestei instituţii.

Circul din Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă şi nimic şi nimeni nu pare să aibă puterea a-i întrerupe cursul.
PDL şi PSD, cei din urmă având drept ataş PNL, încearcă să-şi arate pe rând care e mai tare în acest război al nervilor dus pe baricadele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, deşi nu demult liderul democrat-liberal Ioan Oltean şi cel social-democrat Emil Radu Moldovan au lăsat impresia că vor face într-un fel pace prin semnarea protocolului la nivel judeţean între cele două formaţiuni politice.

Pe ordinea de zi, boicotul

Săptămâna trecută, nimic nu lăsa să se întrevadă boicotul, cu atât mai mult cu cât, pe ordinea zi nu erau puncte sensibile din punct de vedere politic. Aceasta doar la o primă vedere. Potrivit declaraţiilor făcute a două zi după şedinţa de consiliu judeţean de liderii PSD şi PNL cu privire la absenţa reprezentanţilor celor două formaţiuni politice la întrunire, cuiul lui Pepelea a fost, în primul rând, proiectul care făcea referire la împărţirea fondului de rulment. Din suma totală de 14 milioane de lei, opt ar fi trebuit să fie folosite pentru drumuri, dar care în opinia liberalilor şi a social-democraţilor nu sunt cele de foarte mare importanţă. Mai mult, majoritatea sumei era îndreptată, potrivit proiectului de hotărâre, spre primării care aparţin democrat-liberalilor. La neprezentare a contat şi faptul că documentaţia a fost înmânată doar cu o oră înainte de şedinţă.
„Neprezentarea consilierilor PNL o consider ca fiind oportună, în condiţiile în care preşedinte CJ BN, Liviu Rusu, tratează instituţia Consiliului Judeţean ca şi cum ar fi aparat propriu. Atribuţiile consiliului judeţean, ca for deliberativ-legislativ sunt clar stipulate de lege. Nu poţi să faci abstracţie de instituţia consiliului judeţean şi să o tratezi ca pe un fel de anexă. Dacă e să ne raportăm clar la ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. – 26 februarie 2009), documentele de şedinţă, şi în primul rând documentele importante, care se refereau la alocări de fonduri, au fost puse pe masa consilierilor judeţeni foarte, foarte târziu, cu o oră înainte. Aşa ceva este inadmisibil. (…) Noi nu ne putem transforma într-o pârghie prin care domnul preşedinte Liviu Rusu să îşi atingă obiectivele personale şi de grup”, a declarat preşedintele PNL BN, Ioan Turc.

„Eu mi-am arătat toată deschiderea pentru a avea o colaborare corectă şi colegii democrat-liberali, chiar am salutat într-o conferinţă de presă cum au decurs primele lucruri. După ce colegul meu Daniel Suciu m-a informat ce propuneri au apărut ca rectificare, sume de bani din fondul de rulment atribuite unor tronsoane de drumuri judeţene, deşi la o primă vedere sumele păreau a fi împărţite echitabil, faptul de a da 10 miliarde de lei vechi unor comune PSD şi alte o sută doar unor comune PDL, mie se pare total inechitabil, nici măcar ceva care să respecte priorităţi şi oportunităţi de lucrări în momentul de faţă”, a declarat liderul PSD BN, deputatul Emil Radu Moldovan.

PD-L trage de mânecă PSD

De cealaltă parte a baricadei, deputatul Ioan Oltean, preşedintele PD-L BN, şi-a exprimat regretele că şedinţa de consiliu judeţean nu s-a putut desfăşura din cauza „boicotului consilierilor alianţei judeţene PSD şi PNL”. Liderul democrat-liberal a ajuns la convingerea preşedintelui PD-L, Emil Boc, care la un moment dat afirma că nu poate exista doar la nivel naţional o căsătorie, iar la nivel judeţean o alta dintre PSD şi altă „femeie”, adică un alt partid politic, ci e nevoie de o armonie deplină de sus şi până jos. „Ori suntem la guvernare şi la Bucureşti şi în plan teritorial, ori suntem în opoziţie şi la Bucureşti şi în plan judeţean, şi atunci fiecare partid ştie ce are de făcut şi ştie cum să-şi facă socotelile. Nu pot fi de acord ca în plan naţional să colaborăm, iar în plan judeţean noi să fim în opoziţie unii cu ceilalţi. Cred că PSD trebuie să privească cu foarte multă atenţie această chestiune. PSD trebuie să realizez că este un partid aflat la guvernare, iar guvernarea se realizează de la Bucureşti şi până la Vama Veche, de la Bistriţa şi până la Oradea, şi aşa mai departe, şi nu poate să fie la Bucureşti să fie în pat cu PD-L, iar în alte judeţe cu PNL. Trebuie să se hotărască cu cine rămân”, a declarat tăios Oltean. Acesta a mai precizat, legat de modul în care s-au împărţit banii în proiectul de hotărâre cu privire la fondul de rulment, că PD-L BN e hotărât să nu mai cârpească ici acolo drumurile judeţene, ci să facă investiţii serioase în infrastructură acolo unde trebuie pentru o bună administrare a judeţului.

În replică, preşedintele PSD BN, Emil Radu Moldovan, a spus că PSD face parte deja din tabăra cetăţenilor acestui judeţ şi nu face parte nici din tabăra PD-L, nici din cea a PNL. „Ne interesează să discutăm cu toate forţele politice pentru bunul mers al judeţului. Când dânşii vor catadicsi să stea de vorbă cu noi principial, colegial, vis-a vis de proiectele de viitor, avem toată disponibilitatea să stăm de vorbă. Şi nu am nimic împotrivă ca discuţia să aibă loc de faţă cu dumneavoastră (n.r. – reprezentanţii mass-media) pentru a nu fi niciun fel de interpretare că unii vor într-un fel sau altul”, a mai precizat Moldovan.

Marc şi Negruşeri, încă în CJ BN

Un alt aspect care deranjează pe social-democraţi şi pe liberali este prezenţa la şedinţele consiliului judeţean a celor doi foşti social-democraţi – Vasile Marc, actualmente membru PD-L, şi Vasile Negruşeri, pe care social-democraţii bistriţeni l-au exclus din PSD.

Vasile Marc, deşi în toamna anului trecut şi-a dat demisia din PSD, iar în decembrie i s-a retras calitatea de consilier judeţean, a contestat această hotărâre în instanţă.
Vasile Negruşeri, ales între timp şi vicepreşedinte al CJ BN, a contestat şi el la forurile superioare ale PSD decizia Comitetului Executiv Municipal al PSD. Cazul a ajuns la Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD, care a respins contestaţia lui Negruşeri.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.