Primarul a concesionat 40 ha fără acordul consilierilor locali

Zeci de localnici, crescători de animale, din comuna Coşbuc, sunt foarte revoltaţi de faptul că primarul Niculaie Anghel a concesionat circa 40 de hectare de păşune comunală fără ştirea nimănui şi mai ales fără aprobarea consilierilor locali. Acuzaţiile aduse primarului sunt grave, cu atât mai mult cu cât acesta recunoaşte deschis că nu are o hotărâre a Consiliului Local. Una dintre persoanele care a primit aproape 20 de hectare de păşune alpină din proprietatea comunei Coşbuc, suprafaţă pentru care intenţiona să solicite şi subvenţii de la APIA, figurează în documente cu doar 7 animale. Tărăşenia a fost descoperită pur şi simplu întâmplător, când câţiva fermieri din Coşbuc au ajuns la APIA din cauza unor suprapuneri a suprafeţelor de păşune, iar acum sunt în situaţia de a fi obligaţi să returneze subvenţiile primite în anii anteriori de la APIA.

Săptămâna trecută mai mulţi crescători de animale din comuna Coşbuc au protestat în faţa primăriei din cauza acţiunilor din ultima perioadă ale primarului Niculaie Anghel, care a concesionat cu de la sine putere aproximativ 40 de hectare de păşuni alpine, proprietatea administraţiei locale, către două persoane fizice care, culmea, au doar animale.

 

Suprapunerea de suprafeţe l-au dat de gol pe primar

Oamenii au aflat întâmplător de toată această poveste şi s-au revoltat şi mai tare când şi-au dat seama că primarul Niculaie Anghel nu a cerut acordul Consiliului Local, dar nici nu a ţinut seamă de fermierii cu multe animale, care ar fi avut nevoie de suprafeţe mai mari de păşune. În plus, din cauză că acum unele suprafeţe de păşune figurează în dosarele mai multor fermieri, deci se suprapun, APIA le-a cerut acestora să returneze subvenţiile primite anterior.

„Primarul fără aprobarea Consiliului Local, cu de la sine putere, a concesionat două parcele de păşune alpine către oameni care nici nu deţin animale multe. Crescătorii de animale sunt nemulţumiţi, pentru că sunt câteva mii de oi la nivelul comunei care nu au unde să păşuneze, crescătorii fiind nevoiţi să îşi ducă animalele prin Maramureş. Primarul nici nu vrea să vorbească cu noi. Oamenii aşteaptă răspunsuri. De ce nu ne spune cu ce drept a dat munţii şi către cine? Din ce ştim noi până acum, sunt două loturi. Pot fi însă mai multe”, a explicat Ioan Pavelea, consilier local.

„Am aflat întâmplător fiindcă nimeni nu ne spune, vă daţi seama. Domnul Ştefănuţ (n. r. – Ioan Ştefănuţ, fermier din comuna Coşbuc), care e aici de faţă, nu afla niciodată dacă cel care a primit concesionarea nu se suprapunea cu el. De celălalt tot aşa întâmplător am aflat fiindcă preşedintele de la Asociaţia Crescătorilor de Ovine a mers să mai solicite nişte terenuri. Când a mers la Apia cu dosarul i s-a spus că înainte cu o zi i s-a dat altei persoane 20 de hectare. Deci noi am aflat astea întâmplător, aşa că s-ar putea să mai fie şi alte suprafeţe”, povesteşte alt localnic din Coşbuc.

„Cumnatul meu a avut 50 de hectare concesionate, de vreo trei ani. De aproximativ 15 ani el păşunează vară de vară pe acelaşi munte. Acum câteva zile cei de la APIA m-au sunat pe mine să mă anunţe că vin la măsuratul muntelui pentru că lui Ştefănuţ nu îi iese suprafaţa. Din 50 de hectare nu îi iese suprafaţa de 12 hectare, şi că are numai 38 de hectare. În acelaşi timp, s-a aflat că domnul Silaşi Ioan, care este vice sau secretar la Asociaţia de Taurine, are doi munţi – Gujdeiele şi Grumazu’ – a mai luat încă o suprafaţă de 19,600 ha pe mutarea Mesteacăn unde o păşunează de 15 ani, Ştefănuţ. Familia mea este în asociaţia de ovine unde preşedinte este domnul Nimigean şi am aflat că în primăvară, primarul sau cineva din primărie a mai concesionat 20 de hectare unui cetăţean din Coşbuc, pe nume Gălan Gheorghe”, a afirmat Valea George, care a mai precizat că ruda sa deţine nu mai puţin de 600 de oi.

Potrivit oamenilor, dar şi actelor, fermierul Ioan Silaşi deţine doar şapte capete de taurine.

 

Bănuieli…

Localnicii bănuiesc că şi în anii trecuţi, suprafeţe mai mici de 20 de hectare de păşune alpină au fost concesionate de primar unor persoane, după bunul său plac.

„Noi bănuim că şi în anii trecuţi au fost date suprafeţe mai mici de 20 de hectare şi normal că a luat banii. Noi acum am aflat”, spun localnicii, care recunosc totodată că până să fie acordate subvenţii pentru suprafeţele de păşuni alpine nimeni nu s-a zbătut pentru a concesiona vreo parcelă. Astfel, pentru doar un hectar de păşune alpină, crescătorii de animale pot primi şi 550 de euro anual.

 

Viceprimarul spune că nu ştia nimic

Nici măcar viceprimarul Ilie Tiron nu ştia de acţiunile primarului Anghel, sau cel puţin aşa susţine domnia sa, şi că toate documentele şi dosarele legate de suprafeţele de teren ale comunei acesta le ţine în biroul său, sub cheie. Consilierii locali prezenţi susţin cele spuse de viceprimar, precizând că deşi fac parte din Consiliul Local nu au acces la documente publice.

„Nu avem acces, dosarele sunt la dânsul, tot e acolo la el”, spune viceprimarul.

 

Primarul recunoaşte că nu a avut acordul consilierilor

De cealaltă parte, Niculaie Anghel, edilul comunei Coşbuc, susţine că cele 40 de hectare nu au fost dorite de nimeni. Mai mult, consilierii locali susţin că în ultimii ani peste 10 crescători de animale din comună au solicitat concesionarea unor parcele de păşune alpină.

„Sunt aceleaşi persoane de când se împart munţii. Până nu s-au dat subvenţii, nu s-a grăbit nimeni să se bată pentru munţii ăştia. Avem oameni care sunt crescători de animale, eu întotdeauna i-am încurajat. Domnul Ştefănuţ Ioan are în jur de 500 de capete de ovine şi caprine, a primit în munte circa 50 de hectare de păşune. Atâta a solicitat dumnealui. (…) Asociaţia Crescătorilor de Taurine are în jur de 200 de hectare închiriate şi domnul Miron Gicu are 199 hectare închiriate. (…) Când s-au împărţit munţii a rămas suprafaţa asta (n. r. – cele 40 de hectare concesionate fără acordul consilierilor locali). (…) Am zis atunci să dăm suprafaţa, am dat-o unui om care a venit, Gălan Gicu (n. r. – Gălan Gheorghe, fermier care deţine, potrivit documentelor 59 de capete de caprine, din care 26 animale adulte şi 24 tineret), a venit şi a făcut cerere. Nimeni nu a solicitat. A venit şi a luat şi el şi Silaşi. (…) Nu i-am dat la nimeni după ureche. () S-au dat hectarele la asociaţie. Am aflat că a rămas suprafaţa asta de teren şi în urmă cu o lună au venit domnii ăştia să încheie contract şi eu am încheiat contract. Dacă sunt probleme, că au auzit că sunt probleme, renunţăm la contract şi nu-i nicio problemă”, a spus primarul Anghel.

În acelaşi timp, edilul nu vede nicio problemă că a concesionat cele 40 de hectare de păşune fără acordul Consiliului Local.

„În toamnă se vor da după capetele de animale suprafeţele. Nu văd marea greşeală, a rămas o suprafaţă. Decât să rămână liberă… (…) Aşa că le-am dat, dacă au venit că au animale”, a spus primarul Niculaie Anghel.

Niculaie Anghel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.