Un adevărat scandal a izbucnit recent cu privire la construirea unei microhidrocentrale pe pârâul Ilva în apropiere de comuna Lunca Ilvei. Reprezentanţii ecologiştilor au sărit ca arşi şi susţin că investitorul – SC HYDROELECTRIC ENGINEERING SRL – construieşte ilegal, fiindcă nu ar avea toate avizele necesare. De cealaltă parte, şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud spune că a efectuat un control la faţa locului, însă mediul nu este afectat şi, mai mult, firma ar deţine documentele necesare.

 

HYDROELECTRIC ENGINEERING SRL are ca obiect producerea de energie electrică. Aceasta aparţine lui Alexandru Simionca şi Darius Alexandru Simionca, primul fiind şi patronul SC ÎNDEMÎNAREA PRODCOM SRL, firmă care de altfel este şi cel de-al treilea asociat în HYDROELECTRIC ENGINEERING SRL.

 

Reacţia Verzilor

„La știrile locale, pe online-uri dar și la TVR1 s-a prezentat un caz strigător din Bistrița-Năsăud. Pe un afluent al râului Someșul Mare, respectiv pârăul Ilva, s-a executat deja ilegal captarea apei prin conducte pe aproximativ 3 kilometri. De asemenea, sunt finalizate clădirea 1 din amonte pentru captarea apei și clădirea 2 din aval, în imediata apropiere a locuințelor din Lunca Ilvei. Șantierul din zonă funcționează ilegal de câteva luni, lucrările executându-se fără avizele necesare. Ca urmare a sesizării ilegalităților comise, doar acum, de câteva zile, Agenția pentru Protecția mediului Bistrița-Năsăud a emis un document de încadrare în zonă beneficiarului microhidrocentralei de pe valea Iliuță, moment în care putem afirma că lucrările sunt aproape finalizate. Evident că nici documentul de încadrare în zonă nu dă dreptul la începerea și derularea lucrărilor de șantier care presupun în acest caz defrișări, excavări, subtraversări de drumuri și de curs de apă prin intervenția brutală în albia minoră, distrugerea unei infrastructuri de transport de drum forestier modernizat (asfaltat) prin fonduri europene și guvernamentale, etc. Investiția având un impact distructiv asupra mediului natural și economico-social asupra comunității locale este mai mult decât necesar să aibă la bază un studiu de impact. APM spune însă, NU! Nu, este cazul!

Care este logica și care sunt criteriile după care Autoritățile Publice Locale, aflate în sprijinul comunităților bistrițene, emit astfel de decizii? S-a defrișat aproape un hectar de pădure, a fost mutilat un râu de munte important pentru Lunca Ilvei și pentru acest județ și a fost distrus un drum amenajat din fonduri europene aflat încă în perioadă de monitorizare, perioadă în care nu se poate interveni cu nimic asupra obiectivului. Ne întrebăm de ce instituțiile nu reacționează?! Ne întrebăm de ce reprezentanții locali și naționali ai partidelor parlamentare nu au nici o reacție?! Probabil pentru că celor implicați le convin sumele frumușele care provin din astfel de activități criminale pentru mediu natural și bunăstarea comunităților. Astfel, unele dintre aceste instituții încasează o groază de bani din fiecare metru cub de apă care intră pe conducte cu scopul uzinării. În achimb bistrițenii și românii în general primesc facturi mari la energie electrică plus plata certificatelor verzi. Deteriorarea iremediabilă a râurilor de munte și a mediului naturat în toată complexitatea lui este evident un subiect neinteresant pentru cea mai mare parte a instituțiilor statului român și a reprezentanților partidelor parlamentare, lipsa lor de reacție și incompetența crasă în care se bălăcesc asigurându-ne tuturor un viitor sumbru”, au declarat, într-un comunicat de presă reprezentanţii Partidului Verde Bistriţa-Năsăud.

utilaj-indeminarea

Garda de Mediu: Verificăm! Mediul nu e afectat

Urmare a acestei reacţii, autorităţile de control pe linie de mediu, respectiv Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud, au efectuat un control la obiectivul respectiv. Contrar celor afirmate de Verzi, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Gabriel Petraş, susţine că HYDROELECTRIC ENGINEERING SRL are toate documentele în regulă. Asta cel puţin la prima vedere.

„Chiar astăzi (n. r. – 10 noiembrie 2016) am fost în control acolo. Deocamdată ei deţin documente, astăzi finaliză controlul. Eu am fost la faţa locului să vă care e dezastrul cel mare. E un şantier în care se lucrează şi ca orice şantier are problemele inerente, ca să zic aşa, dar nu de mediu. Vă vom a mai multe detalii după ce finalizăm verificarea documentelor”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, comisarul şef Gabriel Petraş.

drum-mhc-ilva-indeminarea

Primarul de Lunca Ilvei spune că drumul e în regulă. Investiţia e sortită pierzaniei

În ceea ce priveşte distrugerea drumului amenajat din fonduri europene aflat încă în perioadă de monitorizare, perioadă în care nu se poate interveni cu nimic asupra obiectivului, se pare că situaţia nu ar fi chiar aşa. Cel puţin aşa susţine primarul comunei Luna Ilvei, Flaviu Lupşan.

„Exclus! Nici nu s-au atins de platforma drumului. Noi cei din comuna Lunca Ilvei circulăm pe acolo cu maşinile mic, plus tranzitul care se face din Moldova spre zona Ardealului şi spre Năsăud. Ei au mers din şanţ încolo. Chiar şi fondul forestier s-a distrus maxim 9 m.c., totul e numai o poveste. Numai că aici e o investiţie moartă, nu au apă, iar eu le-am spus-o din capul locului. Pe valea asta nu mai există apă de circa 10 ani. Aici va funcţiona cam două-trei luni, dacă va funcţiona, pe an. MHC-ul e la circa 7 km de comună şi tot la 7 km de izvor. Daţi-vă seama ce apă poate prelua la 7 km de la izvor, în condiţiile în care versanţii sunt infimi şi dintr-un debit de 80 m/s, 58 m/s nu are voie să îi uzineze, acela trebuie să rămână pe emisar. Mai mult, la circa 800 m de la captare intră primii afluenţi ai pârâului peste care 8-9-10 luni pe an îl treci în sandale. Oamenii ăştia muncesc de pomană, au băgat o grămadă de bani şi vor munci doar trei luni pe an. Este o lucrare care, după părerea mea, nu se amortizează nici în 50 de ani”, a spus primarul Flaviu Lupşan.

 

Ţetcu: Se vede din fotografii!

Cu toate acestea, reprezentantul Verzilor, Cristian Ţetcu, care de altfel, lăsând la o parte formaţiunea politică din care face parte, este un activist convins pe probleme de mediu susţine în continuare contrariul.

„Drumul este afectat. Cum poate să spună domnul primar că nu, în condiţiile în care investitorul a montat şi mai montează tubulatura aferentă MHC-ului pe lângă drum, iar şanţurile de scurgere a apelor pluviale sunt acoperite? Eu am fost şi astă-vară pe drumul acesta şi puteam circula cu 80km/h, însă nu şi acum. Se vede cum arată drumul şi în fotografii”, spune Cristian Ţetcu.

drum-mhc-ilva-2

Au tăiat deja şi apoi au cerut avize! Le vor primi oare?

HYDROELECTRIC ENGINEERING SRL, firma fiică, dacă putem spune aşa, a SC ÎNDEMÎNAREA PRODCOM SRL, a obţinut în 2012, din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, un acord de mediu referitor la construirea microhidrocentralei de pe pârâul Ilva. La acea vreme, în 2012, HYDROELECTRIC ENGINEERING avea sediul în Cluj şi aparţinea altor persoane din judeţul respectiv. Cei de la ÎNDEMÎNAREA PRODCOM au achiziţionat firma abia anul acesta. În vara acestui an, noii patroni s-au apucat de construit MHC-ul. Însă aferent construcţiei, investitorul trebuia să pună la pământ şi nişte arbori pentru a putea monta tubulatura necesară aducţiunii de apă. Ceea ce a şi făcut, însă fără a avea OK-ul instituţiilor abilitate.

Când ocolul silvic din zonă a dat de veste şi i-a urecheat, cei de la HYDROELECTRIC ENGINEERING – ÎNDEMÎNAREA PRODCOM au depus rapid o solicitare la APM pentru emiterea acordului privind proiectul „Scoaterea temporară din fondul forestier naţional a suprafeţei de 0,7242 ha teren forestier pentru Amenajare hidroenergetică Lunca Ilvei”. Potrivit informaţiilor noastre există deja depuse contestaţii, astfel că APM BN nu are deloc o misiune uşoară.

Pe de altă parte, se poate vedea că în discuţie intră aproape un hectar de teren forestier care ar urma să fie defrişat, deci în cauză sunt nu doar 9 m.c. de copaci doborâţi, ci mult mai mult. De altfel şi Cristian Ţetcu susţine că numărul şi cantitatea arborilor defrişaţi este cu mult mai mare.

parau-ilva

Investiţie stopată şi la Prundu Bîrgăului

Anul trecut, cei de la ÎNDEMÎNAREA PRODCOM a mai luat o lovitură tot cu un proiect legat de construirea unei microhidrocentrale, la Prundu Bîrgăului.

Alexandru Simionca, patronal ÎNDEMÂNAREA PRODCOM, împreună cu primarul de Prundu Bîrgăului, Doru Crişan au pus la punct un plan menit să acopere ochii consilierilor locali, astfel încât niciunul să nu bănuiască adevăratul scop.

Terenurile vizate de „echipa” Crişan – Simionca au fost cele situate în zona dig, astfel că a propus Consiliului Local Prundu Bârgăului o succesiune de schimburi de terenuri care s-au dovedit păguboase pentru comunitatea din Prundu Bârgăului. Preoții celor două parohii din comună au fost primii induși în eroare de către primarul Doru Crişan. Nici mai mult nici mai puţin edilul le-a propus preoţilor să cedeze 58 ari de teren situat în buricul târgului în schimbul a 16 ari situate pe strada Brujeni 2. Între timp, terenurile din zona dig, care erau în domeniul public al statului, au fost trecute de urgenţă în domeniul public al comunei Prundu Bârgăului și ulterior în domeniul privat al comunei Prundu Bârgăului. Motivul pentru care Doru Crişan a făcut această mişcare a fost acela ca mai târziu să poată înstrăina terenurile din respectiva zonă.

În aprilie 2015, primarul Doru Crişan a inițiat un proiect de hotărâre prin care a propus și susținut un schimb de terenuri între Primăria Prundu Bârgăului şi soţii Simionca – Alexandru şi Veronica. Mai precis, administraţia locală din Prundu Bârgăului a dat la schimb, evident după ce consilierii locali au ridicat cuminţei mâinile întru aprobare, un teren în suprafaţă de 12.510 m.p., adică 1,25 ha, considerat „neproductiv”, pentru un teren de DOAR 5.847 m.p (0,58 ha), considerat „fânaţe”. Aceste fânaţe reprezintă exact terenul pentru care primarul Doru Crişan s-a obosit să facă schimb cu preoţii din comună, pentru ca mai apoi să îl cedeze lui Simionca. Motivaţia cu care Doru Crişan a venit în faţa consilierilor locali pentru a-i aproba propunerea cu schimbul de terenuri a fost acela că firma lui Simionca, ÎNDEMÎNAREA PRODCOM SRL, va face un lac de agrement în zona dig, proiect în care mai apoi administraţia locală din Prundu Bârgăului să devină partener, parteneriat din care comuna ar avea de câștigat financiar.

La cinci luni distanţă de la această mişcare, mai precis în octombrie 2015, primarul Doru Crişan a venit în faţa consilierilor locali cu propunerea ca administraţia locală să achiziţioneze de la o persoană privată un teren de 35 de ari din zona dig, la preţul de 150.840 lei, adică aproximativ 35.000 de euro,teren învecinat cu alte terenuri ale comunei Prundu Bârgăului în suprafață de aproximativ 2,5 ha pe care primarul susținea că va face un aqua-park.

După un an și jumătate, din toată povestea cu faimosul lac de agrement din care comuna Prundu Bârgăuli ar fi avut numai de câştigat în urma parteneriatului public-privat, dar şi din cea cu aqua-parkul s-a ales praful, iar consilierii locali au constatat că au fost duşi pur şi simplu de nas, fiindcă cele două proiecte au fost doar un paravan pentru schimburile de terenuri în favoarea lui Simionca.

În timp s-a dovedit că de fapt, pe terenul pe care patronul ÎNDEMÎNAREA PRODCOM SRL spunea că va face un lac de agrement el a avut de gând să construiască o microhidrocentrală, construcţie care de altfel a şi fost demarată pe numele unei alte firme ce aparţine lui Simionca – ÎNDEMÎNAREA HIDRO SRL.

Cât despre terenul cumpărat de Primăria Prundu Bârgăului în suprafață de 35 ari cât ţi celelalte terenuri ale comunei în suprafață de aproximativ 2,5 ha – pe care spunea primarul comunei Crișan Doru Toader că va construi un aqua-park – au fost puse la dispoziţia ÎNDEMÎNAREA HIDRO SRL, deci tot lui Simionca, pentru a putea tranzita cu conducta de alimentare-deversare a apei captate și uzinate.

Astfel, în februarie 2016, primarul Doru Crişan a venit cu o nouă solicitare în faţa consilierilor locali, prin care se dorea aprobarea unui drept de superficie în favoarea ÎNDEMÎNAREA HIDRO SRL, prin care aceasta solicita drept de superficie (drept de folosință cu titlu gratuit pe toată perioada existenței construcțiilor sau amenajărilor) pe terenurile proprietatea comunei Prundu Bârgăului în suprafață totală de 2,5 ha.

cioata-indeminarea

Aleşii locali din Prundu Bârgăului nu au fost de acord şi prin urmare nu au votat această cerere a primarului Crișan Doru Toader. Cu toate acestea, edilul a dat un acordul verbal firmei lui Simionca pentru începerea lucrărilor pe domeniul public al comunei, care de altfel au început foarte rapid. Nu s-a aşteptat însă primarul Crişan ca vreun consilier să reacţioneze. Însă după circa trei săptămâni, nouă consilieri locali, plus viceprimarul de la acea vreme, Ioan Cioncan, au sesizat instituţiile competente de control. Ca să nu aibă probleme mai mari, Doru Crişan nu a avut de ales şi „s-a autosesizat” aplicând o amendă firmei lui Simionca. Din cauza sesizărilor pe tema MHC-ului, lucrările au fost stopate deocamdată.

3 COMENTARII

  1. In primul rand pe albia raului nu este permisa desfasurarea niciunei activitatide constructie decat cele de drenaj balast, zona a fost distrusa degeaba insistati cuarticolul asta lacomanda, cat vo dat sa-l scrieti, pana mea avem atatea baraje comuniste poate cele mai multe din europa, si se gasesc. Toti idiotii sa vina cu idei tampite, mai mult strica decat fac bine cu microtampeniile lor

  2. In felul asta se distrug habitate naturale,specii de pesti si raci dispar ptr. totdeauna si nimanui nu-i pasa,nici macar autoritatile nu iau masuri asa cum se intampla in tarile di vestul Europei,unde nimeni nu indrazneste sa construiasca in mediul natural-amenzile sunt astronomice.La noi cineva acolo sus pus manevreaza dupa bunul plac aprobarile ptr. construirea unei microcentale.De ce sa sufere natura?????????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.