La începutul saptamânii trecute 44 de elevi de la Scoala Generala nr.2 Lunca Ilvei au început o greva din cauza faptului ca unitatea de învatamânt nu a primit microbuzele cerute si de altfel promise. Actiunea de protest va continua cu blocarea drumului de intrare în localitate, în cazul în care mijloacele de transport pentru scolari nu vor ajunge la destinatie. În tot acest timp, inspectorul scolar general Mihai Muresan încearca sa ascunda mizeria sub pres, negând cu vehementa faptul ca greva exista, iar zeci de elevi navetisti nu participa la cursuri.

În stilul deja consacrat, noul an scolar a început si de aceasta data cu probleme. Mereu se întâmpla ceva care sa dea înca de la început peste cap procesul de învatamânt. Daca profesorii nu ies în strada din cauza salariilor mizere, elevii se revolta pentru fel si fel de neajunsuri.

Anul scolar 2008-2009 a avut un început furtinos si în comuna bistriteana Lunca Ilvei.

Samânta de scandal

Conducerea Scolii Generale nr.2 din Lunca Ilvei a depus documentatia necesara la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN) pentru obtinerea a doua microbuze scolare, care sa transporte elevii din localitatile mai îndepartate ale comunei. Odata ce la nivel national, dar si judetean s-a promis repartitia unor astfel de mijloace de transport pentru scolari, si mai ales ca în judet au început sa apara noile masini, cei de la Lunca Ilvei au sperat sa le fie repartizate si lor un microbuz, cu atât mai mult cu cât existau promisiuni ferme în acest sens de mai mult timp. Însa degeaba… Mai mult, la începutul lunii septembrie, deputatul liberal Ioan Turc a facut cunoscuta lista comunelor care vor beneficia de mijloacele de transport scolar: Rebrisoara, Nimigea de Jos, Sieu, Chiochis, Caianu Mic, Teaca, Milas, Spermezeu, Matei, Sant, Parva, Ciceu Mihaiesti, Reteag, Bistrita-Bârgaului, Romuli, Feldru, Rebra, Telciu, Cetate, Uriu, Mariselu, Ilva-Mica, Sângeorz-Bai, Magura-Ilvei, Silivasu de Câmpie, Livezile si municipiul Bistrita.

Anul scolar a început deja si nu nici urma de microbuze pentru cei din Lunca-Ilvei, nici macar pe hârtie. În mod bizar cererea conducerii scolii care viza cele doua mijloace de transport pentru elevii navetisti a disparut, nefiind comunicata ministerului. Pe lista microbuzelor solicitate pentru judetul Bistrita-Nasaud, nu apare nicaieri comuna Lunca Ilvei.

…urmata de proteste

În primele zile ale anului scolar elevii, dar si parintii, amenintau cu proteste conducerea unitatii de învatamânt din comuna în cazul în care microbuzele cerute nu vor ajunge la timp. Cum nimeni la ora respectiva nu luase nicio masura, acestia au trecut la fapte. În prima zi din saptamâna trecuta parintii elevilor navetisti i-au însotit pe acestia la scoala, unde au început protestele. Aflati în incinta scolii elevii navetisti au refuzat sa intre în salile de clasa, initiativa lor fiind sustinuta si de parinti. În acest fel protestele au continuat pâna la închiderea editiei, în ciuda faptului ca, atât reprezentantii Institutiei Prefectului Bistrita-Nasaud, cât si cei ai Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud (ISJ BN) au încercat sa remedieze situatia. Oamenii însa sunt satui de promisiuni si vor sa vada masinile în comuna, moment în care sunt dispusi sa renunte la greva. Parintii elevilor navetisti pur si simplu refuza sa-si mai lase copii sa mearga pe jos la scoala aproape câte zece kilometri dus-întors, pe frig, ploaie sau în nameti. În cazul în care mijloacele de transport pentru elevi nu ajung în termenul dat de protestatari, acestia ameninta cu blocarea drumului de intrare în localitatea Lunca-Ilvei.

Primar solidar

Primarul comunei Lunca Ilvei, Flaviu Lupsan, este de acord cu protestul, atât a parintilor, cât si a elevilor navetisti. Primarul sustine cauza cunoscând foarte bine situatia elevilor, dar având si cunostinta de numeroasele demersuri care s-au facut pentru ca cele doua microbuze solicitate sa ajunga în comuna. Acesta se declara foarte suparat pe conducerea ISJ Bistrita-Nasaud, pe care o acuza de neglijenta si favorizare pe criterii politice. „Protestul va continua în incinta scolii pâna la rezolvarea reala a problemei. Ne-am saturat de promisiuni! La ora actuala sunt 44 de elevi si parintii acestora în greva. Înca nu se fac cursuri, iar daca situatia nu se rezolva, vor bloca si drumul. Vor sta în mijlocul drumului pâna vor ajunge microbuzele. A fost azi (n.r. miercuri 24.09.a.c.) si inspectorul Muresan si i-am aratat toate documentele pe care le-am depus. I-am aratat si legea care spune ca scolile comasate, cum este cea a noastra, sunt prioritare la primirea de microbuze. El o tinea una si buna, ca nu stie…ca nu cunoaste… E ceva în neregula la mijloc. În loc de doua microbuze în comuna cu primar PD-L s-au dat doua în comuna cu primar PN-L. De ce am fost scosi de pe lista? Am înteles de la prefect ca s-au facut demersuri, dar asta nu face ca microbuzele sa vina în timp util, iar conflictul ia amploare pe zi ce trece” – a declarat pentru Gazeta de Bistrita, Flaviu Lupsan. Primarul a mai precizat ca nu vrea sa faca acuzatii politice, însa situatia în opinia sa este cât se poate de clara. „Nu spun ca este vreo razbunare politica, însa nu mi se pare normal ca inspectorul general (n.r. Mihai Muresan), liberal fiind, sa ia doua microbuze de la noi si sa le dea la un membru de al sau de partid”, a mai precizat primarul.

„Generalul” o da cotita

Contactat telefonic, inspectorul scolar general Mihai Muresan nu vrea sa recunoasca sub nicio forma faptul ca exista o reala problema la Lunca-Ilvei, care daca nu se rezolva cât mai curând poate degenera. Mai mult, acesta sustine ca elevii nu sunt în greva, iar cursurile se tin fara probleme la Scoala Generala nr.2 din Lunca Ilvei. „Copiii merg la scoala în momentul de fata, eu chiar acum ma întorc de acolo. Înca sunt în masina. Acolo se face treaba în continuare. S-a facut cerere catre minister si vor primi si microbuz” – a declarat pentru Gazeta de Bistrita „generalul” Muresan. Revenind cu specificatia ca primarul comunei sustine ca problema e din ce în ce mai arzatoare, protestatrii amenintând cu blocarea drumului, Muresan o tine una si buna, refuzând în continuare sa confirme greva. „Da’ chiar nu întelegeti?! Acolo se face scoala, nu e nicio greva.” – a conchis inspectorul scolar general.

Se cer microbuze

Între timp, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a trimis o adresa catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, prin care cere suplimentarea numarului de microbuze pentru transport elevi, cu doua unitati. Cel mai probabil se vor cauta la nivel national localitati de unde se poate lua câte un microbuz. Cel mai probabil acest lucru se va realiza de pe raza judetului Brasov, unde s-au alocat destul de multe microbuze scolare.

Pâna la închiderea editiei, elevii navetisti din Lunca-Ilvei nu au intrat la cursuri, protestând în continuare în incinta scolii. Parintii acestora ameninta ca vor bloca drumul de intrare în localitate, în cazul în care în urmatoarele zile nu vor ajunge cele doua mijloace de transport.

Iulia Balazs

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.