Câţiva localnici din Colibiţasunt la cuţite cu autorităţile locale, dar şi cu o firmă din Bihor, din cauza unui drum care duce la cariera din sat ce aparţine Primăriei Bistriţa Bîrgăului.Oamenii susţin că terenul pe care funcţionează drumul cu pricina ar fi de fapt al lor, în timp ce în scriptele primăriei, acelaşi teren figurează ca fiind în proprietatea comunei. Din această cauză, au ieşit scântei fiindcă oamenii au blocat drumul, astfel că firma care exploatează andezit din carieră – SC Trans Bitum SRL din Bihor – nu şi-a putut desfăşura normal activitatea. S-a lăsat cu plângeri la poliţie şi parchet, ameninţări cu dosare penale, şi forţe de ordine la faţa locului.

 

Cazulde la Colibiţa este unul încâlcit, iar problemele de acum sunt generate de fapt în urmă cu aproape 40 de ani, în 1977, când autorităţile de la acea vreme, respectiv Statul român, a decis să realizeze un lac de acumulare în acest sat de pe Valea Bîrgăului. În acel an, localnicii care aveau teren în zona în care urma să devină cuveta lacului, au fost expropriaţi. În documentele care atestă că sătenii şi-au dat acordul pentru expropriere, nu este însă menţionat vreo sumă de bani care să indice faptul că oamenii ar fi fost despăgubiţi în vreun fel sau în locul terenului luat de stat pentru realizarea lacului de acumulare să fi primit un altul în loc. cel puţin acestea sunt documentele cu care vine administraţia locală. Însă terenul în cauză se pare că ar fi aparţinut oamenilor şi nu are nici legătură cu exproprierile făcute în regimul Ceauşescu.

 

Teren trecut în proprietatea publică încă din 1999

Cert este că în acest moment câţiva săteni, expropriaţi în 1977 de stat, au blocat drumul care merge spre carieră supăraţi că firma care îl foloseşte nu le-a mai plătit banii cuveniţi încă din luna mai. Oamenii spun că terenul pe care trece drumul spre cariera de piatră de la Colibiţa este al lor. Asta în condiţiile în care timp de aproape 10 ani, SC Trans Bitum SRL a încheiat cu respectivii săteni nişte contracte de închiriere prin care s-a obligat să le plătească anual nişte sume de bani. Recent, mai precis anul trecut,Trans Bitum SRL a intrat în insolvenţă, fiind deci clar că are mari probleme din punct de vedere financiar, şi a căutat o cale de scăpare ca să nu le mai plătească oamenilor taxa convenită prin contract. Şi a găsit-o în documentele de la Primăria BistriţaBîrgăului, unde terenul despre care localnicii spun că este al lor figurează ca fiind în domeniul public al comunei. Şi culmea, nu de ieri de azi, ci din 1999, de când la cârma primăriei de afla Ion Popandron, an în care consilierii locali de la acea vreme au adoptat o hotărâre prin care terenul a fost trecut în inventarul public al comunei Bistriţa Bîrgăului, act devenit oficial în 2002 când respectivul inventar a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

vasile-laba

Actuala administraţie va cere o expertiză

În baza căror acte administraţia locală a cuprins terenul în domeniul public al comunei în urmă cu 17 ani, nimeni nu ştie. Nici măcar actualul primar al Bistriţei Bîrgăului, Vasile Laba, care susţine, cu jumătate de gură, că terenul trecut de fost primar Popandron în domeniul public este de fapt al comunei şi nu al oamenilor.

„Oamenii au fost expropriaţi în 1977, când s-a construit barajul. Unii probabil au fost expropriaţi, alţii nu, nu ştiu sigur. În zona aceea sunt peste 165 de hectare de teren. Acum sunt foarte mulţi care sunt întabulaţi, dar am cerut o expertiză. Ceea ce e trecut în Monitorul Oficial cam puşcă cu suprafaţa pe care noi suntem proprietari. Acum că Ceauşescu le-a dat 3 lei, 2 lei, nu mai sunt eu vinovat, dar oamenii trebuiau să se înscrie la legile fondului funciar, să-şi revendice terenurile”, spune Vasile Laba.

În plus, mai spune primarul, oamenii nu şi-ar fi declarat contractele încheiate cu firma bihoreană Trans Bitum, la Finanţe şi au fost plătiţi la negru. Afirmaţia este una destul de ciudată în condiţiile în care, firma trebuia ea însăşi să justifice banii plătiţi drept chirie pentru drum către oameni.

 

Ioana Prasca: Terenul este al nostru!

De cealaltă parte, oamenii susţin contrariul.

„Terenul este al nostru din moşi strămoşi, nouă ne aparţine şi avem acte pe el. Terenul este întabulat în mare parte. Terenul pe care trece drumul este întabulat. Am fost doar la expert şi ne-o căutat în acte şi ne-a spus că doar noi suntem proprietari. În 1977, terenul pentru care am fost expropriaţi a fost folosit pentru construirea drumului principal. Deci nu are nici legătură cu drumul ăsta care merge la carieră. Numai’ domnii ăştia vor să încurce lucrurile. Doar şi pe vremea lui Ceauşescu noi am primit bani pentru drumul care merge spre carieră. Apoi au fost nişte italieni până să vină firma asta, Trans Bitum, şi tot aşa ne-au plătit. Totul a fost bine până s-o băgat acum primăria, să vie ei să ne ia pământul. (…) Popandron este cel care a început chestia asta. El a întabulat vârful carierei, stâncile acea (n. r. – cariera propriu-zisă de unde se exploatează andezitul), deşi terenurile noastre merg până în vârf acolo. Da’ am zis atunci, dă-le-ncolopietri, că rămânem cu restul terenului, şi aşa a fost până acum când cu povestea cu Almăjan (n. r. – patronul Trans Bitum SRL) şi cu primaru’”, spune Ioana Praşca, una dintre localnicele care a blocat drumul spre carieră.

Potrivit femeii, zilele trecute, toţi cei care susţin că terenul este al lor şi nu al comunei au fost duşi la postul de poliţie pentru a da declaraţii şi că li s-a comunicat de către poliţişti că li se va deschide dosar penal.

„Primaru’ a făcut toate învârtiturile, toate, toate, toate. Domnu primar e la mijloc”, mai spune cu năduf IoanaPrasca.

pavel-halmajan

Pavel Hălmăjan, fost condamnat pentru evaziune fiscală

SC Trans Bitum SRL a intrat în insolvenţă în octombrie anul  trecut, când Tribunalul Oradea i-a admis cererea, întrucât „avea datorii scadente în cuantum de 65.337.270,33 lei, iar disponibilităţile băneşti nu erau suficiente pentru acoperirea datoriilor”.

Înfiinţată în anul 1999, în localitatea Ip (judeţul Sălaj), Trans Bitum SRLa raportat profit în ultimii 15 ani, inclusiv în 2013 şi 2014, ani în carecifra de afaceri s-a diminuat simţitor, anul trecut fiind cu 60% mai mică decât în 2012. Probabil această scădere, scrie supervizor.ro, s-a datorat şicondamnăriilui Pavel Hălmăjan, administrator şi director general al SC Trans Bitum SRL,în septembrie 2013, la pedeapsa de2 ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 4 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în urma dosarului instrumentat de procurorii DNA.

Conform procurorilor DNA, „în perioada iunie – septembrie 2011, inculpatul Hălmăjan Pavel Petru, în calitate de administrator şi Director general al inculpatei S.C. TRANS BITUM S.R.L.(cu obiect de activitate transportul rutier de mărfuri), nu a înregistrat în evidenţele contabile ale acestei societăţi comerciale un număr de 1315 facturi fiscale.
În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 20.145.226 lei ( echivalentul a 4.753.586,9 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Pe parcursul urmăririi penale, inculpata S.C. TRANS BITUM S.R.L. a achitat integral prejudiciul în valoare de 20.145.226 lei”.

În 2014, Trans Bitum SRL şi-a mutat sediul în Oradea, judeţul Bihor, în acelaşi an schimbându-se şi asociatul  şi administratorul, firma fiind preluată în întregime de Doina Hălmăjan, asta în condiţiile în care lui Pavel Hălmăjan i-a fost interzis prin sentinţa judecătorească pronunţată în dosarul penal, să nu mai administreze vreo societate comercială timp de un an după executarea pedepsei principale.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.