La Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost depusă o plângere penală împotriva SC Mebis SA Bistriţa de către o firmă băcăuană, SC Duramet Processing SRL, pentru neplata unor facturi. Valoarea totală a acestora este de 123.380,81 lei noi.
Plângerea penală este îndreptată, practic, împotriva directorului general adjunct al SC Mebis SA, Ioan Avram, a directorului executiv Sorin Hangea şi a directorului economic Cornelia Galiş, care sunt învinuiţi de conducerea SC Duramet Processing de înşelăciune, faptă prevăzută de articolul 215 Cod Penal.

Potrivit documentelor pe care directorul general al SC Duramet Processing SRL Bacău, Constantin Pricopoaea le-a remis Gazetei de Bistriţa, firma băcăuană a livrat către SC Mebis SA,în perioada septembrie – decembrie 2008, mărfuri (table rezistente la abraziune) pe bază de comenzi ferme semnate de Ioan Avram, Sorin Hangea şi Cornelia Galiş, în valoare totală de 123.380,81 lei.
„Conform înţelegerii avute cu conducerea SC Mebis SA Bistriţa şi conform corespondenţei purtate în acea perioadă, am convenit ca toate aceste livrări să fie contra garantate de documente de plată (file de cec) cu decontare la termenele stabilite de comuna acord (90 – 120 de zile).

În septembrie a început calvarul

Faţă de situaţia avută până în luna septembrie 2008, când la toate livrările ni s-au predat file cec (care au fost integral achitate), începând din acea perioadă, sub diverse pretexte invocate de Hangia Sorin, în calitate de director general, ni s-au predat numai bilete la ordin, primind totodată şi asigurări din partea acestuia şi implicit a semnatarilor acelor bilete la ordin că vor fi achitate la termenul convenit”, precizează directorul Duramet Processing în plângerea penală.
Potrivit lui Pricopoaea, în luna ianuarie 2009 i-au fost refuzate la plată bilete la ordin în valoare de 21.701, 32 lei. Dată fiind situaţia, directorul Duramet susţine că a avut la Bistriţa o întâlnire cu cei trei directori ai SC Mebis SA, ocazie cu care au discutat modul de soluţionare a diferendului. Numai că băcăuanul a primit din partea conducerii bistriţene alte trei bilete la ordin rescadenţate, cu data de scadenţă la 8.02, 21.02 şi 25.02.2009, în valoare de 16.854,90 lei. Totodată Pricopoaea a primit asigurări că biletele la ordin se vor achita concomitent cu cele curente, aducându-i-se drept argument înscrisuri contractuale privind încasarea în următoarea perioadă a unor sume în valută de la parteneri externi. În luna februarie alte bilete la ordin în valoare de 10.000 de lei au fost refuzate la plată, directorul Pricopoaea primind de această dată 10 file cec, în valoare totală de 18846,38 lei, scadente în 2 iulie, 6 iulie, 14 iulie 20 iulie şi 28 iulie, care au fost refuzate la rândul lor la plată. „Menţionez că sumele şi toate rubricile aferente fiecărei file cec au fost completate şi semnate de Avram Ioan şi Galiş Cornelia, în calitate de reprezentanţi ai SC Mebis SA”, susţine directorul Duramet Processing în plângerea penală.

Promisiuni… promisiuni

În luna martie istoria se repetă, firmei băcăuane fiindu-i refuzate la plată alte bilete la ordin, în valoare de 12.285,02 lei, primind ca şi cu o lună înainte file cec în valoare de 37.798,16 lei cu scadenţe cuprinse în perioada 9 septembrie – 29 octombrie 2009. Situaţia refuzurilor biletelor la ordin a continuat şi în luna aprilie când valoarea a fost de 23.958,85 lei.
Astfel, totalul refuzurilor biletelor la ordin emise de SC Mebis SA, în perioada septembrie 2008 – aprilie 2009, se ridică, potrivit documentului, la 95.145,18 lei.
„La sfârşitul lunii aprilie 2009 am fost contactaţi telefonic de directorul executiv dl Hangia Sorin, care mi-a propus stingerea tuturor obligaţiilor de plată faţă de firma noastră prin finalizarea unui circuit de compensare cu energie electrică, care a rămas doar în faza de promisiune, prin acest demers încercând să-mi amâne declanşarea unei proceduri de investire cu formula executorie a tuturor biletelor la ordin refuzate la plată.

În procedură de insolvenţă

În fapt, în data de 10 aprilie 2009, SC Mebis SA Bistriţa a intrat în procedura de insolvenţă, conform sentinţei comerciale nr.238/10.04.2009 pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul 101/112/2009”, mai spune Pricopoaea în plângerea penală.
De altfel, pe www.buletinulinsolventei.ro apare sentinţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud dată în cazul SC Mebis SA – procedura generală de insolvenţă, sentinţă publicată în Buletinul insolvenţei nr. 1996, din data de 28 aprilie 2009. De asemenea, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la „Stare” SC Mebis SA apare menţiunea „Suspendată (Suspendată Deschidere procedura insolvenţă 13.5.2009)”.

În evidenţele CIP

Directorul Constantin Pricopoaea mai menţionează în plângerea penală că SC Mebis SA Bistriţa ar fi intrat în luna aprilie la Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP). O informaţie similară a fost publicată pe data de 30 martie 2009, într-un articol – “Mebis” a deschis o “fabrică” de Bilete la Ordin fără acoperire – pe site-ul www.antitepari.ro, în care se spune că „Firma bistriţeană figurează în evidenţele CIP cu 1.844 refuzuri la plată, în valoare totală de peste 1,3 milioane euro; În primele trei luni din acest an, "Mebis" SA a fost raportată cu peste 400 de incidente majore de plată”. În acelaşi articol se susţine că societatea bistriţeană figura la CIP cu 1.844 de refuzuri la plată, 92,78% din acestea fiind clasificate drept incidente majore, menţiune existentă la 24 martie 2009. Potrivit www.antitepari.ro, SC Mebis SA a contabilizat până la data de30 iunie 2005, 763 de incidente majore şi 16 minore, un singur incident minor fiind înregistrat în cazul cecurilor, suma totală refuzată la plată până la acea dată ridicându-se la 30,987 miliarde lei vechi. De asemenea în perioada iulie – septembrie 2007 societatea bistriţeană este raportată cu 394 de incidente majore cu Bilete la Ordin. După 9 luni de pauză, SC Mebis înregistrează o creştere îngrijorătoare a acestor incidente de plată majore. „Astfel, de la 18 incidente majore în octombrie 2008, "Mebis" a urcat la 47 în noiembrie, 59 în decembrie, 107 în ianuarie 2009 şi 174 în februarie 2009, iar în primele 24 de zile ale lunii martie au fost "marcate" 129 incidente majore”, scrie în articolul publicat pe www.antitepari.ro. De asemenea, în cazul CEC-urilor emise de Mebis sunt consemnate 6 incidente minore (unul în septembrie 2008, 4 în decembrie şi unul în februarie 2009), acestea purtând următoarele menţiuni: „interzicerea plăţii de către trăgător, în cazul prezentării la plată după expirarea termenului de prezentare” – 4 incidente; „modificarea sau ştergerea unor menţiuni obligatorii” şi „lipsa de mandat a semnatarului” – câte un incident. De altfel, de astfel de menţiuni a avut parte şi directorul SC Duramet Processing când i s-a refuzat plata filei de CEC seria RNCB 1BC 0005717, în data de 17 iulie 2009.

Să se verifice!

Directorul SC Duramet Processing SRL Bacău, Constantin Pricopoaea, solicită în plângerea penală depusă la Tribunalul Bistriţa-Năsăud cercetarea următoarelor aspecte: Dacă persoanele care au semnat biletele la ordin care au fost refuzate la plată avea specimen de semnătură, dacă la data scadenţei biletelor la ordin refuzate în bancă SC Mebis SA avea disponibil în cont, dacă societatea bistriţeană avea conturi diferite la BCR Bistriţa, astfel încât biletele la ordin/file de cec erau achitate preferenţial, în funcţie de interesele conducerii societăţii, etc. De asemenea, este solicitat instituirea unui sechestru asigurator asupra semnatarilor biletelor la ordin şi filelor cec care au emis aceste documente pentru societatea bistriţeană. „Menţionăm că ne constituim parte civilă într-un eventual proces cu suma de 250.000 lei, sumă pe care îmi rezerv dreptul de a o actualiza (până la data achitării integrale a debitului datorat) în funcţie de daunele financiare, pierderea capacităţii de plată a societăţii noastre, impactul negativ creat de aceste persoane în calitate de reprezentanţi ai SC Mebis SA ca urmare a acestor refuzuri”, precizează Pricopoaea.

Apelează la reviste?

Contactat telefonic pentru a comenta această situaţie în care se află societatea, mai ales cea legată de relaţia cu firma băcăuană, directorul adjunct al SC Mebis SA, Ioan Avram nu a avut prea multe de spus. „Nu am ce să vă spun. O să iau legătura cu domnul Pricopoaea să văd despre ce este vorba”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Ioan Avram, prefăcându-se că nu cunoaşte situaţia. Întrucât redactorul Gazetei de Bistriţa a insistat pe această temă directorul Avram a spus: „Lăsaţi-mă să văd despre ce nemulţumiri este vorba. O să vorbesc cu domnul Pricopoaea. Ce, acum apelează la reviste să-şi rezolve problema?”.
De cealaltă parte, Constantin Pricopoaea este hotărât să meargă „până în pânzele albe pentru a rezolva situaţia”.

Liana Mureşan

3 COMENTARII

  1. ba fratilor, a disparut toata editia Gazetei de pe tarabe. A fost cumparata de cineva. Cineva de la mebis sa simptit deranjat si nu vrea s[ fie scoasa mizeria la suprafata.

  2. ba fratilor, a disparut toata editia Gazetei de pe tarabe. A fost cumparata de cineva. Cineva de la mebis sa simptit deranjat si nu vrea s[ fie scoasa mizeria la suprafata.

  3. aceasta firma este in faliment dar fac mismasuri sa faca o noua firma cu aceeasi magari si pupincuristi in functia de conducatori.
    ar trebui pusi la zid si executati fara mila pentru tot ce au facut muncitorilor si celorlalte firme de la care au luat materiale.
    firma la oractuala este plina doar cu meseriasi care au sperat sa fie bine si primesc doar griji si batai de cap de la aceasta conducere.
    daca este cineva interesat sa angajeze oameni profesionisti in domeniul prelucrarilor metalice este rugat sa ne viziteze la mebis si sa stea de vorba cu noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.