Saptamâna trecuta, parintii elevilor din Piatra Fântînele si Ciosa au protestat din cauza deciziei conducerii ISJ, aceea de a comasa scolile din aceste sate cu cea din Muresenii Bârgaului.

Elevii din mai multe scoli rurale bistritene s-ar putea sa fie nevoiti sa faca orele în sistem comasat cu alti colegi sau prin rotatie cu mai multe cadre didactice, întrucât la unele discipline nu sunt sufucienti profesorii, cu toate ca scoala a început în urma cu sase luni. Situatia se datoreaza, potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita Nasaud (ISJ BN), faptului ca nimeni nu doreste o catedra în mediul rural la zeci de kilometri de civilizatie.

Exista si la ora actuala scoli care nu au înca încadrarea completa, orele fiind acoperite de personalul didactic existent în scoli, în limita posibilitatilor sau prin cuplari de clase. La ora actuala, în scoli exista înca neocupate foarte multe posturi.

Potrivit declaratiei inspectorului scolar general, Mihai Muresan, este vorba de scolile generale din Ciceu Poieni, Archiud, Piatra Fântânele, Orosfaia, Halmasau si Alunis. În luna septembrie, când va începe noul an scolar 2008 – 2009, se va recurge la aceasta masura datorita numarului mare de elevi ce sunt în imposibiliteatea deplasarii la scoala din cauza microbuzelor scolare care înca nu au sosit. Astfel, 28 de elevi din Ciceu Poieni vor fi mutati la scoala de centru din Caianu Mic, alti 21 de elevi din Archiud vor merge la Teaca, pe când 13 elevi din Piatra Fântânele vor studia la Muresenii Bârgaului, iar 22 din Orosfaia vor frecventa cursurile la scoala din Milas. Totodata, clasele V-VIII care cuprind 22 de elevi din Halmasau vor fi stabilite la Spermezeu, iar cei din Alunis vor merge la Zagra.

De sapte luni pe lista

Problema comasarii a fost pusa înca din primele luni ale anului trecut, pe lista fiind initial 33 de scoli si ramânând doar sapte la sfârsitul anului. Aceste scoli urmau a fi comasate în cazul în care ar fi sosit în timp util microbuzele scolare.

Procesul de comasare a mai multor scoli bistritene din mediul rural, nu a putut fi finalizat din cauza ca parintii elevilor care se opun acestei decizii. Acestia prefera ca scolarii sa beneficieze de un act educativ mai putin performant, doar sa fie acasa.

Inspectorul adjunct scolar, Horatiu Catalano, a declarat ca a fost pe punctul de a fi linsat în localitatea Orosfaia, în momentul în care a încercat sa îi lamureasca pe parinti ca odraslele lor ar beneficia de un învatamânt de calitate superioara, daca ar fi transportati la scoala din centrul de comuna.

Din cele 33 de unitati de învatamânt din judet în care elevii învatau în clase simultane nu puteau fi comasate, decât opt, dar pâna si acolo opozitia comunitatilor locale a fost puternica. Conducerea ISJ a explicat parintilor ca micutii vor fi transportati cu microbuzul la scolile centrale în care exista personal calificat, nu suplinitori si unde elevilor de clase diferite nu le vor fi predate materii diferite concomitent, în aceeasi sala. Comasarea, însa, a fost primita cu mare reticenta de oameni, desi calitatea cadrelor didactice de la scolile cu învatamânt simultan lasa de dorit.

Orosfaia, din nou pe lista comasarii

Printre cele sase scoli propuse spre comasare în acest an se numara din nou si cea din satul Orosfaia, unde studiaza circa 22 de elevi. Trebuie mentionat ca, în urma cu trei ani, parintii din aceasta localitate au refuzat sa îi mai lase la scoala pe copii, în semn de protest fata de decizia ISJ. Atunci, în urma presiunilor facute inclusiv la nivel parlamentar, scoala din sat a fost reînfiintata. În prezent, atât în Orosfaia, cât si în alte cinci localitati în care unitatile de învatamânt urmeaza a fi desfiintate, nu exista înca microbuze pentru transportul scolarilor.

În alta ordine de idei, potrivit lui Mihai Muresan, ministerul nu mai aproba investitiile în unitatile scolare în care se practica învatamântul simultan, motiv pentru care nici conditiile de studiu nu sunt cele mai bune. De altfel, peste 100 de scoli din judet au început anul scolar fara a primi autorizatie sanitara din partea Autoritatii de Sanatate Publica.

Criterii de comasare

Alegerea scolilor a avut în vedere unitatile cu mai multi profesori necalificati, aspect ce îi dezavantaja pe elevii care vor face naveta la scolile de centru. În acelasi timp, conducerea inspectoratului a tinut sa sublinieze ca nu se vor repeta greselile din prima campanie. „Am tinut cont de faptul ca si elevii din scolile comasate au nevoie de un învatamînt de calitate, aspect care nu se poate asigura decât cu personal calificat si cu dotari corespunzatoare. Cei mai multi dascali de la scolile propuse pentru comasare sunt necalificati. Astfel si edilii comunelor ar putea sa faca licitatie pentru achizitionarea unor masini performante” a declarat inspectorul scolar general.

Un program similar, demarat în urma cu patru ani, a permis achizitionarea a mai multor microbuze scolare produse de firma ARO Câmpulung, care au fost preluate de primariile comunelor beneficiare. Afacerea s-a dovedit paguboasa pentru autoritatile locale, deoarece primarii au cheltuit sume importante pentru întretinere, consumul mare de combustibil, dar si din cauza defectiunilor înregistrate frecvent, în special la motor, cutia de viteze sau la suspensii.

Comasare subreda

La scoala din Piatra Fântânele, unde se prefigureaza desfiintarea gimnaziului, exista opinii diferite printre membrii Consiliului local din Tiha Bârgaului. Parte dintre acestia sustin ca, pentru o eventuala comasare, este strict necesara asigurarea unui mijloc de transport suplimentar, cel existent fiind insuficient pentru deplasarea elevilor de la Piatra Fântânele, respectiv, la Muresenii Bârgaului. Aceeasi situatie o acuza si scolile si autoritatile locale din Milas si Zagra.

Decontarea transportului, o alta problema…

Pentru ca ministeriabilii au hotarât sa treaca cheltuielile pentru transportul elevilor si cheltuielile pentru naveta cadrelor didactice de predare si auxiliare, respectiv cele sase calatorii pe calea ferata de la categoria cheltuielilor complementare la cheltuieli de baza, este posibil ca multe cadre didactice sa nu primeasca banii la timp pentru decont. De altfel, s-a mai întâmplat si în anii anteriori în majoritatea comunelor din judetul Bistrita-Nasaud. Finantarea de baza trebuie asigurata prin bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de învatamânt, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat si din alte venituri ale bugetelor locale. De obicei, neajunsul intervine acolo unde în bugetele locale nu sunt prevazute, la întocmire, astfel de cheltuieli, considerându-se ca ele vor fi acoperite doar din bugetul de stat. Cum Legea 291/2006, modificata în acest sens, a intrat în vigoare din semestrul al doilea al anului scolar 2006 – 2007, se vehiculeaza tot mai mult ideea ca, în perioada urmatoare, este posibil ca multi dascali sa nu poata primi banii pentru transport.

Revolta comasarii

Comasarea Scolii Generale din Piatra Fântânele cu cea din Muresenii Bârgaului i-a determinat, din nou, pe o parte dintre parintii copiilor din Ciosa si Piatra Fântânele sa vina, la Bistrita si sa protesteze în fata ISJ BN. Foarte nemultumiti de aceasta masura, oamenii au cerut sa li se explice de ce copiii lor trebuie sa plece la o alta scoala si de ce povestea de anul trecut se repeta. De lamurit, a încercat sa-i lamureasca inspectorul scolar general, argumentându-le ca la scoala din Muresenii Bârgaului copiii lor ar avea parte de o educatie de calitate, mai ales ca se va asigura si transportul de la Ciosa si Piatra Fântânele la Muresenii Bârgaului sau copiii ar fi cazati în internat la Mureseni. Însa, parintii o tin una si buna. Acestia nu sunt de acord cu comasarea scolii din Piatra Fântânele. „Suntem de-a dreptul revoltati si stupefiati de aceasta decizie care a fost luata fara a se constata adevarul, cu atât mai mult cu cât suntem localnici a trei sate: Ciosa, sat situat la 9 km de Piatra Fântânele, unde exista un efectiv de 10 copii, Iliuta Bozghii, sat situat la o distanta de 12 km de Piatra Fântânele, unde exista un efectiv de sase copii”, au explicat parintii foarte revoltati. Acestia nu vor sub nici o forma sa se comaseze scoala din Piatra Fântânele si copii sa fie mutati în Muresenii Bârgaului, astfel ca i-au propus generalului sa lase Scoala Generala în Piatra Fântânele, daca nu „atunci copii prin metoda Inspectoratului vor fi condamnati la analfabetism si chin”.  

Generalul o tine una si buna

„Le înteleg îngrijorarea, e omenesc sa-ti vrei copilul aproape si sa-l ai sub ochi tot timpul, însa parintii trebuie informati corespunzator, ceea ce se pare ca directorii de scoli nu au facut. Altfel, parintii ar fi stiut ca, la scoala, copiii au parte de toate conditiile si nu li se întâmpla nimic”, ne-a declarat inspectorul general Mihai Muresan care mai zice ca zilnic de când s-a dat publicitatii propunerea de comasare, se primesc zeci de telefoane de la parintii suparati.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.