Astăzi se împlinesc șase ani de la cutremurul care a lovit L’Aquila, un oraș înfrățit cu Bistrița.
Aceasta după ce în anul 2001, L’Aquila a răspuns afirmativ Scrisorii de intenție a administrației bistrițene. Un an mai târziu, reprezentanții orașului italian și-au manifestat interesul pentru o colaborare pe plan economic, iar răspunsul afirmativ l-a determinat pe președintele Consiliului Local L’Aquila să-și exprime dorința de a se aprofunda prin înfrățire relația existentă între cele două orașe. În 2003 s-au purtat discuții cu privire la viitoare domenii de colaborare, iar în 2004, orașul L’Aquila a semnat Carta de constituire a Rețelei Orașelor Europene, apoi la data datat de 6.07.2006, 17 consilieri bistrițeni au fost unanim de acord în privința înfrățirii municipiului cu orașul italian L’Aquila. Potrivit proiectului aprobat, primarul de atunci, Vasile Moldovan a fost împuternicit să semneze Carta de înfrătire.

La data de 6 aprilie 2009, la ora 04:32, ora României, a avut loc un cutremur devastator care a zguduit centrul Italiei, în special orașul L’Aquila, cu magnitudinea de 6,3 grade pe scara magnitudinii de moment.

După cutremur au fost înregistrate circa 280 de replici, unele cu magnitudinea de moment 6,2 și al căror hipocentru a fost localizat tot în zona L’Aquila, iar peste 300 de oameni și-au pierdut viața.

Şapte oameni de ştiinţă italieni, acuzaţi că au subestimat riscurile seismice înaintea cutremurului produs în provincia L’Aquila, în 2009, au fost condamnaţi la şase ani de închisoare, pentru omor prin imprudenţă.

Verdictul a fost foarte aşteptat în Italia, miza fiind responsabilitatea savanţilor în prevederea unor catastrofe naturale.

 

 

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Cretu, a declarat atunci că:

„suntem alături de ei în primul rând sufletește. Noi avem relații de parteneriat, de înfrățire cu ei. Știm din experiență din țara noastră că în situații de acest gen, orice mânâ întinsă este binevenită chiar dacă este vorba doar de o încurajare. Am întins din partea Consiliului Local o mână de ajutor, în sensul că i-am întrebat dacă doresc o implicare din partea noastră fie materială, fie prin forță de muncă, să-i sprijinim în a readuce situația la normal. Eu nu cred că statul italian nu are puterea să reacționeze într-un mod corespunzător, dar m-am gândit că o echipă de 10-15 muncitori calificați, care să fie trimiși din partea Consiliului Local să lucreze acolo o lună sau cât e nevoie ar face bine”, potrivit stirile.rol.ro .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.