Fundația Progress Bistrița, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, organizează Săptămâna „Multi+ [Cultural. Gastronomic. Comunitar]” pentru a atrage atenția publicului specializat și a publicului larg asupra diversității culturale din județul Bistrița-Năsăud.

Fundația Progress le propune actorilor din sectorul cultural, operatorilor din domeniul turismului precum și membrilor comunității să redescopere bogăția patrimoniului cultural local prin participarea la 3 tipuri de activități: Conferința de lansare a „Ghidului Diversității Culturale din Județul Bistrița-Năsăud”, Masa Rotundă pe tema promovării patrimoniului cultural-gastronomic și Proiecții/audiții publice de povestiri digitale pe tema vieții la sat.

Conferința de lansare a Ghidului Diversității Culturale din Județul Bistrița-Năsăud va fi găzduită de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în data de 7 August 2015, cu începere de la ora 10:00.

„Ghidul Diversității Culturale din Județul Bistrița-Năsăud” se dorește a fi o culegere de date privind prezența minorităților culturale pe raza județului nostru, existența persoanelor resursă în comunitățile minorităților locale ce pot fi promovate ca „tezaure vii”, manifestările culturale tipice satelor – inclusiv minorităților – precum și posibile itinerarii culturale potrivite pentru turismul sezonier”, se arată într-un comunicat.

Totodată, va avea loc și premiera Povestirilor digitale despre viața în satele bistrițene, realizate de către tineri din Rodna, Feldru și Sângeorz-Băi, în cadrul unui atelier dedicat (18-19 Iulie 2015).

„Astfel, invitații la eveniment vor putea asculta 11 podcasturi și vor putea viziona 7 povestiri digitale, având drept subiecte: viața bunicilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial; prima iubire a unui unchi pentru o fată de la circ; strânsul fânului în familie; pregătirea saramurii, pitulatul ciorbei de macaroane, dar și invocarea ciuvicului de către bunici, pentru a-i convinge pe cei mici să mănânce; legenda Paștelui Blajinilor; Mocirița cu trifoi și pasiunea pentru folclor, trecută de la bunică la nepoată”, se mai arată în comunicat.

Povestirile vor continua să fie proiectate pentru publicul larg și în perioada 10-12 August, între orele 13:00 – 14:00, atât la Biblioteca Județeană, cât și la Biblioteca Orășenească Sângeorz-Băi și la Muzeul Minier din Rodna.

„Socăcițete – bucătăresele comunitare – păstrătoare, promotoare și creatoare în artele culinare rurale tradiționale” este un proiect implementat de Fundația Progress și finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului PA17/RO13 „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”. Proiectul are un buget de 65.500 Ron și o perioadă de implementare de 11 luni (Aprilie 2015 – Martie 2016).

Evenimentul se desfășoară în perioada 7-11 August 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.