Un super trialog a început astăzi între Parlamentul European, Comisia Europeană și miniștrii agroiculturii, pe marginea reformei Politicii Agricole Comune până în anul 2027. Toate temele rămase deschise trebuie închise în cursul negocierilor din această săptămână, potrivit agrarheute.com. Sunt în joc miliarde de euro, inclusiv subvențiile fermierilor români și finanțările la care aceștia vor avea acces în următorii ani.

După mai bine de doi ani de negocieri, instituțiile UE vor să stabilească în sfârșit o linie finală în săptămâna aceasta și să adopte politica agricolă comună (PAC) pentru anii 2023-2027. Președinția portugheză dorește să rezolve ultimele puncte de dispută astăzi și mâine într-un trialog, mai arată jurnaliștii de la agrarheute.com.

Imediat după aceea, miniștrii agriculturii din UE vor aproba definitiv forma agreată a PAC. În acest scop, întâlnirile au fost reprogramate cu o săptămână mai devreme. Astfel, și Consiliul Agrifish din 30 mai  a fost reprogramat pentru 26-27 mai pentru a coincide cu super trialogul, deoarece există speranțe mari să se ajungă la un acord pe reforma PAC.

Parlamentul, Consiliul și Comisia încă argumentează în legătură cu aceste chestiuni:

Cât de mare ar trebui să fie cota obligatorie a reglementărilor ”verzi” din primul pilon?
Primele hectare ar trebui să fie supuse unor subvenții mai mari obligatorii sau voluntare?
Câtă marjă de manevră au statele membre în ceea ce privește limitarea sau regresivitatea plăților?
Care va fi limita de ”manevră” pentru trecerea fondurilor de la primul la al doilea pilon?
Ce proporție din teren trebuie utilizată în mod neproductiv ca măsură de mediu?
Ar trebui luate în considerare condițiile de muncă ale companiilor ca „o condiționalitate socială”?

Negocierile trialogului de la Bruxelles urmează să dureze toată ziua astăzi. Miercuri dimineață (26 mai) miniștrii agriculturii din UE au fost informați cu privire la statutul interimar de către președinția Consiliului pentru a îmbunătăți mandatul de negociere, dacă este necesar. Trilogul va continua după-amiaza.

Dacă este necesar, președinția portugheză a Consiliului UE dorește să prelungească joi trialogul de două zile. Sesiunile nocturne sunt luate în considerare.

Scopul declarat este de a încheia în cele din urmă dezbaterea reformei, astfel încât guvernele din statele membre să aibă suficient timp pentru a pune în aplicare noile măsuri în legislația națională.

Referitor la negocierile din aceste zile, Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu a făcut nicio comunicare oficială. Conform agendei publice a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, acesta se află astăzi la Brașov, la o conferință a industriei alimentare.

Mai multe detalii, aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.