Într-un număr recent, "Gazeta de Bistriţa" a redat păţania unui bistriţean care a primit prin poştă un proces-verbal de contravenţie, emis de Serviciul Poliţiei Rutiere din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, deoarece ar fi fost surprins, chipurile, de aparatul radar în localitatea Viile Tecii că a depăşit viteza legală. Omul poate dovedi cu martori că la data trecută în procesul verbal nu a circulat pe tronsonul de drum incriminat, iar numărul autoturismului trecut în procesul-verbal îi este complet necunoscut.

Greşeală, prostie, incompetenţă sau poate toate la un loc. Dacă şoferii cunosc bine legile şi drepturile care derivă din acestea, ei pot scăpa de amenzile şi penalizările nejustificate. Toate aceste năzbâtii ale unor rutierişti incompetenţi pot fi contestate în instanţa de judecată atunci când există dubii cu privire la corectitudinea lor.
Păţania omului care s-a trezit cu o amendă şi cu o penalizare de trei puncte pentru o faptă pe care nu a comis-o, este doar unul din multele exemple în care oamenii legii îşi fac treaba după ureche. Bistriţeanul a fost cu atât mai surprins, cu cât cei care i-au întocmit procesul verbal de contravenţie aveau datele lui personale şi adresa de domiciliu. Un singur lucru au greşit, numărul şi marca maşinii pe care o deţine. În deplină cunoştinţă de cauză, după ce s-a consultat cu un avocat, a depus în termenul legal la Judecătoria Bistriţa o plângere împotriva procesului verbal de contravenţie.

Amenzi contestate în instanţă

Şoferii, dacă îşi cunosc bine drepturile şi legea, pot foarte uşor scăpa de amenzile date după ureche, din incompetenţă şi prostie.

Există nenumărate motive pentru ca un proces-verbal de contravenţie să fie anulat în instanţă. Totul pleacă de la modul primitiv de sancţionare a şoferilor, completarea eronată a actului constatator, cunoşterea legii pe sărite de către rutierişti sau înscrierea unor prevederi legale în documentul constatator, pe lângă contravenţia săvârşită şi, nu în ultimul rând, slaba calitate a înregistrărilor realizate de camerele de supraveghere.
Nu mai este mult până când drumurile din judeţul Bistriţa-Năsăud vor fi împânzite cu camere de supraveghere a circulaţiei rutiere, iar după cum se derulează lucrurile în prezent, acestea vor fi instalate legal sau mai puţin legal.  Un număr extrem de mare de contestaţii la amenzi a avut câştig de cauză în instanţele de judecată, iar acest lucru ar trebui să le dea de gândit celor de la Poliţia Rutieră. În cazul în care o persoană constată că o amendă este abuzivă şi primită în condiţii neclare, primul pas pentru a o "sancţiona" este contestarea acesteia în instanţă. Trebuie întocmită o plângere în care se poate invoca faptul, dacă amenda a fost dată prin intermediul camerelor de supraveghere video, că sancţionatul nu a avut posibilitatea legală de a face obiecţii la procesul-verbal încheiat. Legea este foarte clară – la întocmirea unui proces-verbal, şoferul are dreptul să treacă în acesta obiecţiile vis-a-vis de ceea ce scrie poliţistul. În cazul camerelor de supraveghere, amenda vine la domiciliu, iar conducătorului auto i se încalcă dreptul oferit de lege de a-şi exprima punctul de vedere. Art.16, alin.(7) din OG 2 din 2001, privind regimul contravenţiilor, arată: "în momentul încheierii procesului verbal, agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţa contravenientului dreptul de a face obiecţii cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal". De cele mai multe ori, cei de la Rutieră nu trimit celui sancţionat fotografia prin care se dovedeşte că s-a încălcat legea. De obicei, poliţiştii spun că vor pune la dispoziţie fotografia doar dacă o va cere instanţa. Nici nu-ţi trebuie mai mult pentru a susţine, perfect legal, că amenda aplicată prin camera de supraveghere este ilegală, iar procesul-verbal de amendă este nul pentru că încalcă flagrant drepturile şoferului.

Cunoşti legea, scapi de amendă

Lucrurile sunt puţin diferite în cazul radarelor staţionare. Dacă lucrurile nu sunt clare, se poate contesta faptul că poliţistul care a semnat procesul-vebal de contravenţie nu este acelaşi cu cel care a constatat culpa. Şoferul, din nou perfect legal, mai poate cere în instanţă ca poliţistul să depună dovada faptului că deţine autorizaţie de operator radar valabilă. Trebuie de asemenea ştiut că măsurătorile făcute cu radare nu pot fi folosite ca probe în instanţă dacă fotografiile au fost făcute în condiţii de vreme nefavorabilă – ploaie, ceaţă, ninsoare sau furtună – şi asta pentru că numărul, culoarea maşinii sau cel aflat la volan sunt elemente care nu pot fi stabilite fără niciun dubiu. Sunt de asemenea situaţii în care aparatele de radar de tip staţionar pot fi amplasate din neglijenţă sau necunoaştere în apropierea unor surse puternic electromagnetice – antene de telefonie mobilă, reţea de înaltă tensiune, antene radio-tv – care pot influenţa într-un mod determinant fidelitatea redării imaginilor înregistrate.

În situaţia în care procesul-verbal de contravenţie a fost emis în urma unei înregistrări a unei camere de supraveghere, se poate cere în instanţă ca poliţia să menţioneze numele firmei care a instalat camerele, dacă acestea au fost verificate metrologic, dacă atribuirea contractului de instalare a camerelor s-a făcut în urma unei licitaţii publice cu selecţie de oferte, potrivit legislaţiei în vigoare, şi să ceară firmei care a montat camerele să depună dovada existenţei autorizaţiei de construcţie şi să comunice cota procentuală care-i revine din cuantumul amenzilor încasate. Trebuie făcut acest lucru, deoarece multe camere de supraveghere sunt instalate ilegal, fără respectarea legilor în vigoare. Şi nu în ultimul rând, se mai poate cere instanţei de judecată să pretindă celor de la Poliţia Rutieră şi de la firma care a instalat camerele de supraveghere să depună dovada că acestea respectă legea privind Prelucrarea Datelor Personale nr.677 din 2001. De obicei, firmele care montează camerele nu reuşesc să obţină autorizarea ANSPDC pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. În această situaţie, toate datele înregistrate şi procesate sunt ilegale şi pot fi anulate în instanţă.
În concluzie, un om care îşi cunoaşte drepturile şi legile, cu greu poate fi victimă a unui poliţist incompetent. Conducătorul auto ar trebui să mai ştie că atunci când este oprit de un poliţist de la Rutieră, poate şi are dreptul să-i ceară acestuia ordinul de zi sau de serviciu în care este stabilit traseul pe care acesta are misiunea de a face măsurători radar sau patrulări. De asemenea, echipajul de la Rutieră care efectuează controale radar ar trebui să aibă obligatoriu asupra sa certificatul de omologare a radarului, buletinul de verificare metrologică în termen de valabilitate şi autorizaţia de operator radar pentru poliţistul care întocmeşte procesul-verbal de contravenţie. Dacă un asemenea document lipseşte, el poate fi trecut la rubrica "alte menţiuni" şi atrage nulitatea actului constatator.
O altă situaţie de care trebuie ţinut seama şi pentru care se poate face, de asemenea, contestaţie,  este dacă la primirea amenzii se constată că datele personale sunt greşite sau incomplete, nu este descrisă culpa sau încadrarea juridică. Dacă poliţistul nu-şi trece numele corect şi complet sau denumirea şi sediul unei persoane juridice  sunt incorecte, data comiterii faptei sau semnătura poliţistului lipsesc, toate acestea atrag nulitatea de drept a procesului verbal.
Dacă documentul este primit prin poştă, trebuie verificată data la care a fost aplicată sancţiunea şi dacă acesta a fost trimis în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii. Dacă s-a depăşit acest termen, amenda este lovită de nulitate, iar instanţa de judecată nu îndeplineşete decât o formalitate. Plângerea împotriva unei amenzi trebuie făcută în termen de 15 zile din momentul în care s-a semnat de primirea acesteia. Altfel, amenda trebuie plătită în termen de 30 de zile. Dacă nu, şoferul poate fi executat silit sau obligat să presteze o activitate în folosul comunităţii.

În două exemplare

Contravenienţii mai trebuie să cunoască faptul că dosarul de contestaţie trebuie să cuprindă câte două copii după actul de identitate şi după actul constatator. Trebuie apoi făcută plângere împotriva procesului-verbal şi o reclamaţie împotriva poliţistului. Plângerea trebuie să conţină motivul contestării şi eventualii martori care pot să susţină acest lucru. Dosarul poate fi depus şi la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, din judeţul în care a avut loc incidentul, contravenientul primind o dovadă în acest sens. Dacă dosarul se trimite prin poştă, expedierea se va face cu confirmare de primire, iar cei de la poliţie au obligaţia să o înainteze judecătoriei de pe raza căreia s-a comis abaterea. Cât timp se judecă plângerea, executarea este suspendată.

ZAHARIA COTOC

4 COMENTARII

  1. unii din acesti asa zisi politisti sunt mai rai ca militienii. Aia daca sta bine si ma gandesc erau mai cinstiti si cu mai multa friica de cel de sus. astia nu au ni8ci o rusine, vreu sa devina bogati din momentul cand au imbracat haina statului.\daca le trebuie bogatie de ce au intrat in plolitie, de ce nu sau facut oameni de afaceri. sub acoiperirea pe care le.o da legea unii isi bat joc de ea

  2. am observat in ultima perioada o propaganda impotriva radarelor, a politistilor, a legii circulatiei. Sunt perfect de acord cu cei ce mediatizeaza orice fapta ne la locul ei. Dar… domnilor sa nu exageram cu supararea atunci cand sunt amendati cu adevarat cei care incalca legea circulatiei, daca incercati sa mediatizati ca viteza la volan e buna, ca depasirile in locuri nepermise e ok, ca ne portul centurii de siguranta e in ordine atunci TRAIASCA MOARTEA PE SOSELE!!!PENTRU EA TRAIM. Nu exagerati cumva cu lovitul in cei care aplica legea? Ca doar nu ei o fac. Si daca mergi in instanta ceea ce si mie mi sa intamplat ce mare lucru e anulat si gata nu te costa nimic un proces verbal poate fi anulat cu usurinta si nici nu e nevoie de avocat. Asa ca a-ti dramatizat putin ca de obicei. Cu stima un cetatean care a intampinat mult prea multe probleme in trafic si satul de nesimtirea multor soferi bistriteni.Legea nici nu e asa de aspra pe cat ar trebui sa fie. M-am saturat sa ne mai sacrificam copiii, tinerii si batranii pe mizeria asta de sosele. Respectati mai bine legea si nu mai aduceti ofrande soselelor trupurile voastre.Nu merita!!!

  3. hai sa lasam radarele sa-si faca treaba si daca am gresit sa platim ca sa evitam tragedii ca cea din Bistrita… vitezomanii si inconstinetii nu au ce cauta pe drumuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.