Sănătatea năsăudenilor NU contează! Staţia de mixturi asfaltice a lui Larionesi, OK în ochii autorităţilor!

1470

Năsăudenii care se împotrivesc amplasării în apropierea locuințelor lor a unei stații de mixturi asfaltice de către SC Frasinul SRL sunt și mai revoltați, după ce au primit răspunsuri de la instituțiile publice abilitate să verifice dacă o astfel de activitate poate fi desfășurată în zona respectivă. Autoritățile s-au spălat însă pe mâini și au băgat la înaintare faptul că acolo este zonă industrială, conform… unei hărți industriale a orașului Năsăud.

Oamenii sunt hotărâți și spun că nu vor renunța, ba chiar amenință cu instanțele de judecată.

 

 

Așa cum arătam în urmă cu aproximativ o lună în paginile publicației noastre, la finele lunii mai, firma deținută de Traian Larionesi – Frasinul SRL – a depus la Agenția pentru Protecția Mediului o solicitare de obținere a acordului de mediu pentru o stație de asfaltare pe care omul de afaceri vrea să o pună în funcțiune în incinta punctului de lucru pe care îl are la Năsăud, în zona așa numită industrială. În respectiva zonă funcționează însă doar câteva firme, care însă nu au deloc activități poluatoare. Cele mai multe sunt însă locuințe.

Punctul de lucru al firmei lui Larionesi nu este chiar la vedere, fiind situat undeva în spatele Somplast, spre stația de pretransfer a deșeurilor. Activitatea inițială derulată acolo a fost cea de debitare a materialului lemnos, însă nu demult Larionesi a pus pe picioare și o stație de betoane. Că doar omul nu se ocupă doar de lemn, ci și de construcții.

Recent, i-a dat prin cap să pună în funcțiune și o stație de asfaltare. Dacă stația de betoane nu a deranjat pe niciunul dintre năsăudenii care locuiesc în zona din vecinătate, nu același lucru s-a întâmplat cu stația de asfaltare. Oamenii au sărit ca arși și au trimis sesizări atât la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, cât și la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

 

Venit, văzut, plăcut, plecat! Sau cum să închizi ochii și urechile

 

Reprezentanții celor două instituții au acționatpe principiul “venit, văzut, plăcut, plecat”, adică nu au constatat nimic în neregulă. S-au mulțumit doar cu relatările reprezentanților Frasinul SRL, care, evident, nu au relatat nimic nefavorabil.

Astfel, cei de la Garda de Mediu arată că stația “mobilă de producere a mixturilor asfaltice amplasată pe o platformă betonată” este complet automatizată, prevăzută cu un ecoarzător automat care poate funcționa în sistem dual pe combustibil lochid sau gazos, și că este prevăzută cu sistem de filtrare. Se mai precizeză, de asemenea, că are firma deține până la momentul respectiv documentele impus de lege și că se află în procedura de revizuire a autorizației de mediu obținută de la APM în 2013.

“La data controlului, stația de producere a mixturilor asfaltice nu funcționa, aflându-se în probe tehnologice pentru defintivarea rețetelor de preparare”, mai precizează oficialii Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, în răspunsul dat năsăudenilor petiționari.

Mai tare decât documentul de la Garda de Mediu este cel de la Direcția de Sănătate Publică, care se ia după “relatările” reprezentantului firmei.

“În cursul luinii mai 2018, societatea a achiziționat o steție de producere mixturi asfaltice care la data controlului nu funcționa. Din relatările reprezentantului SC Frasinul această stație nu a funcționat doar când a fost asamblată (n. r. – corect: această stație a funcționat doar când a fost asamblată), făcându-se probe, și nu va funcționa până la obținerea autorizațiilor de construire și de mediu. (…)

În urma controlului efectuat la SC Frasinul SRL și Primăria Năsăud ni s-a pus la dispoziție harta industrială a orașului Năsăud din care reiese că obiectivul reclamat se află amplasat în interiorul acestei zone, deci nu constituie o încălcare a legislației sanitare în vigoare Ord. 119/2014”, precizează reprezentanții DSP BN.

În plus, aceiași reprezentanți ai statului își permit să îi certe pe năsăudenii petționari care au case construite în zona respectivă, fără să țină cont de faptul că, în proporție de peste 90%, locuințele acestora au fost construite cu mult timp înainte ca Larionesi să își înființeze punctul de lucru.

“Mai menționăm faptul că la obținerea autorizațiilor de construire locuinte, semnatarii petiției au fost conștienți că își construiesc casele în zona industrială”, arată reprezentanții DSP BN.

Pe de altă parte, ar fi fost mai nimerit ca reprezentanții DSP să ceară celor de la Primăria Năsăud  Regulamentul local de urbanism, precum și Planul Urbanistic General al orașului, fiindcă zona respectivă nu este una pur industrială. Locuințele existente acolo au fost construite de ani buni, multe chiar de dinainte de 1989. În plus, pentru fix 3-4 firme care își desfășoară activitatea în zona cu pricina – Intex, Stellwag, Stewo, Somplast și ANI TOUR  – nu poate fi numită zonă industrială în adevăratul sens al cuvântului. Cel mai important aspect este însă, că niciuna dintre firmele mai sus numite nu desfășoară vreo activitate poluatoare, adică una care să aibă efecte asupra aerului, apei sau solului.

Mai mult decât atât, acel Ordin 119/2014 menționat de reprezentanții DSB, ordin care face referire la normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, prevede negru pe alb că stațiile de preparare a mixturilor asfaltice nu pot funcționa la o distanță mai mică de 500 m de locuințe. Or, cea mai apropiată casă de zona în care Frasinul vrea să pună pe picioare stația de preparare a mixturilor asfaltice, se află la sub 100 m. Și-atunci se impune o întrebare în acest caz: cine primează, stația de asfaltare care încă nu funcționeaza practic, sau cetățenii care locuiesc acolo de zeci de ani? E oare mai important asfaltul sau sănătatea oamenilor?

 

Năsăudeni: “Noi ținem la sănătatea noastră și a copiilor noștri! Nu vrem stație de asfaltare!”

 

Răspunsurile primite nu i-au mulțumit pe petiționari, astfel că aceștia promit că vor merge mai departe, incluisv în instanță.

“Nu tolerăm o situație de acest fel. Nu ne-a deranjat când angajații domnului Larionesi au descărcat noaptea lemne, sau când au tocat resturile de lemne , noaptea, nu ne deranjează stație de betoane, dar stația de asfaltare e prea mult. În ziua în care i-au dat drumul, pur și simplu nu am putut respira. Toată zona s-a umplut de miros. Noi nu vrem să ne îmbolnăvim. Avem copii și ținem la sănătatea lor. Dacă nu se rezolvă situația și este autorizată stația, mergem în instanță. Așa ceva, nu se poate! O să găsim și alte metode”, declară oamenii care locuiesc în zonă.

STATIE ASFALTARE LARIONESI

Reamintim că reprezentanții a nu mai puțin de 38 de familii, cu câte doi, trei sau chiar patru membri, care locuiesc în zona în care își desfășoară activitatea Frasinul SRL în Năsăud, au depus sesizări la Garda de Mediu Bistrița-Năsăud și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, prin care autoritățile sunt atenționate despre faptul că “a fost poluată atmosfera și viciată în mod grav calitatea aerului”.

“(…) de dată recentă în orașul Năsăud, pe strada George Coșbuc, în așa numita «zonă industrială» a orașului (…) unde își are sediul social cu un punct de lucru și firma Frasinul SRL Maieru, aceasta a deschis o stație de preparare a bitumului.

Din acel moment, în zonă calitatea aerului, implicit a mediului înconjurător prin fumul persistent degajat și mirosurile pestilențiale greu de suportat de către toți oamenii din zonă afectată, a fost poluată atmosfera și viciată grav calitatea aerului. În zonă există și o ciupercărie industrial care este și ea afectată grav de poluarea aerului.

Aspectele precizate anterior sunt confirmate de tabelul anexat ce cuprinde 38 de familii identificate (…) care cer insistent oprirea urgent a acestei activități poluante din zona menționată de către firma precizată anterior.

Precizez totodată faptul că firma SC Frasnul SRL Maieru are în zona industrială a orașului Năsăud un punct de lucru cu depozitarea și prelucrarea lemnului și nu deține autorizație de mediu pentru o stație de prelucrare a bitumului, ce poluează grav mediul înconjurător”, au transmis, năsăudenii petiționari, celor două instituții mai sus amintite.

6 COMENTARII

 1. Ma sunteti culmea. Omul asta , pe langa planul sau lucrativ , vrea sa faca „locuri de munca ” pentru Dvs si efectiv va opuneti , punand tot felul de ” sicane ” … Are el o comportare nu tocmai de ” frate crestin „… dar face ceva util pentru Dvs, ce nu intelegeti ? Unde vreti sa faca statia, in Centrul Nasaudului ?

  • Domnule sunteți cam paralel cu realitate!cate locuri de munca poate creea?1 singur care manevrează statia?.Daca o pornește va Invit o zi sa stați in locul nostru’ al locuitorilor din zona!

 2. Un taranoi parvenit si fara suflet.
  Pozeaza doar in asfel de situatii , se vede ca fratele Larionesi este ca pacura la suflet, nu si da seama cat este de urat de cei care ii vad pozele.
  Va sfarsi asa cum se comporta.
  Sa mi fie iertat dar nu pot sa i mai vad moaca.
  Da de lucru la oameni dar cu ce sacrificii? taind padurile distrugand fauna prin balastierele pe dare le face, producand disconfort populatiei doar nu pentru binele oamenilor care il slugaresc ci pentru ceia ce se vede in poze, pentru imbogatire. ASTA DA FRATE.

 3. Habar nu aveți cât de tare afecteaza această statie de asfalt intreg orasul Nasaud,nu numai locuitorii din zona .Socetatea Frasunul pe langa ca a taiat cat de mult a putut padurile mai vrea sa ia si restul de oxigen rămas.Alesi ai orasului Nadaud luati masuri corecte si conform legii până nu e prea târziu!

 4. Auzi la un „destept”.Locuri de munca:))).Si la Cernobal erau locuri de munca,”frate”.Cat de prost sa fii?E ilegal a se face o statie de asfalt in oras.Nicaieri in lume nu vezi asa ceva.Dar cand cumperi si primarul si pe cei de la mediu,se poate.Sa nu se mire acestia cand vor vedea in curand un reportaj la realitatea despre mismacurile lor si sesizari la DNA.E ireal ca pilele se aplica si atunci cand se poate crea un adevarat genocid ecologic si uman.Romocea-un primar lipsit de orice urma de demnitate umana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here