Afacerile momentului, cel puţin în Bistriţa-Năsăud, sunt cu siguranţă sălile de nunţi şi evenimente. Munţi de bani le intră anual în conturi, mirii fiind nevoiţi să aştepte şi doi ani pentru a putea prinde un loc la una dintre sălile căutate din Bistriţa.

Una dintre cele mai profitabile business-uri ale momentului sunt cu siguranţă sălile de evenimente. Sălile de nunţi, fie ele mari sau mici, nu par să facă faţă numărului de nunţi care se organizează în ultimii ani în Bistriţa.

Acestea sunt atât de solicitate, încât unii miri ajung să aştepte şi doi ani să-şi lege destinele, pentru că în sezonul nunţilor nu găsesc nicio zi de weekend liberă la sălile de nunţi din Bistriţa.

Deşi este departe de agitaţia oraşului, cea de-a treia sală de nunţi este situată tocmai într-o zonă cu case. Noua construcţie care deja este în chinurile facerii a dus deja la nemulţumirile oamenilor din zonă, care vor noaptea un somn odihnitor, nu nişte nuntaşi care au consumat prea multe băuturi alcoolice şi cântă sau urlă în faţa viitoarei săli de nunţi.

Pentru noua construcţie s-au alocat aproape 6.000 de metri pătraţi. Sala de nunţi va avea o capacitate de 470 de persoane şi 55 de locuri de parcare în incintă proprie.

Pentru ca această construcţie să poată fi ridicată, administratorii sălii de nunţi au cerut Primăriei Bistriţa, în vara aceasta, să aprobe schimbarea destinaţiei terenului din subzonă de locuire în subzonă mixtă.

 

Vecinii ba n-au fost de acord, ba, brusc, au fost de acord

Oamenii din zonă au trimis un memoriu Primăriei Bistriţa prin care au sugerat că nu sunt de acord cu noua investiţie, tocmai pentru că o sală de nunţi presupune prezenta unui grup mare de oameni, muzică, focuri de artificii şi multe altele care le-ar zdruncina liniştea pe care au căutat-o tocmai în Viişoara.

Memoriul respectiv a fost semnat de Gabriela Filon, Florin Furnea, Adrian Rauş, Dan Murelan, Maria Boldor şi Ancuţa Vlădăru. În memoriul respectiv s-a specificat şi faptul că deşi Consiliul Local nu aprobase Planul Urbanistic Zonal, beneficiarii au început deja construcţia.

Primarul Ovidiu Creţu a trimis acolo Poliţia Locală şi a retras proiectul de pe ordinea de zi, în şedinţa din luna iulie. Ce s-a întâmplat, nu se ştie exact, cert este că în luna august, proiectul a fost din nou repus pe ordinea de zi.

Culmea, într-o lună de zile, niciunul dintre contestatarii proiectului n-a mai avut nicio problemă cu sala de nunţi ce se va construi la doi paşi de casele lor. Consilierii locali PSD şi ALDE au aprobat fără să stea pe gânduri schimbarea Planului Urbanistic Zonal. Singurii care s-au împotrivit au fost liberalii, iar consilierii PER s-au abţinut.

Consilierul Local Ioan Peteleu a încercat să se opună proiectului, susţinând tocmai faptul că oamenii şi-au construit acolo case bazându-se pe faptul că este o zonă dedicată doar locuinţelor.

„Dacă oamenii care sunt vecini direcţi nu au nimic împotriva acestei investiţii şi legea spune că doar aceştia trebuie consultaţi ce vreţi? Să ne împotrivim noi? Până la urmă dvs. pe cine reprezentaţi în Consiliul Local?” a fost replica acidă a primarului Ovidiu Creţu, care a uitat să precizeze că cu o lună înainte nu era unul, ci 6 oameni nemulţumiţi.

 

Câţi bani se fac din nunţi?

Cam cât pierdea societatea comercială dacă vecinii nu se răzgândeau? E greu de calculat, cert este că suma care nu mai intra în conturile SRL-ului era destul de importantă.

Firma a fost înregistrată imediat după Revoluţie, în anul 1991.Pentru anul 2016, SRL-ul a raportat o cifră de afaceri de 5,1 milioane de lei, un profit net de 2,2 milioane de lei şi datorii de 2,6 milioane de lei. Aceasta este cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de firmă până acum.

În 2015, firma raporta o cifră de afaceri de 3,9 milioane de lei, un profit de 1,6 milioane de lei şi datorii de aproape 3 milioane de lei. În 2014, cifra de afaceri sărea de 2,1 milioane de lei, iar profitul ajungea la 763.311 lei.

Firma a intrat pe profit în anul 2013, când a raportat o cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei şi un profit de 587.222 de lei. Cu un an înainte, firma avea o cifră de afaceri de doar 414.317 lei şi pierderi de 160.227 de lei.

sabin iliesi

Ieşit din închisoare, Sabin Ilieşi a pus-o de o sală de nunţi

Potenţialul acestui business a fost observat şi speculat şi de fostul şef al Finanţelor Sabin Ilieşi, care a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă şi uz de fals. În 2015, după ce a scăpat de închisoare, Sabin Ilieşi s-a retras în sfera privată şi a început să investească.

Acesta a achiziţionat o vilă situată lângă ştrandul Iproeb, pe care a transformat-o într-o pensiune. În curtea acesteia, a amplasat un cort pentru evenimente. Practic, Sabin Ilieşi a reuşit să aducă moda corturilor de nunţi, dezvoltată de ani buni în Cluj-Napoca, şi în Bistriţa.

Cortul de nunţi a fost inaugurat chiar anul acesta şi deja are programate nunţi şi evenimente pe următorul an, reprezentând unul dintre competitorii direcţi şi de temut a sălilor Giulia.

În cortul în cauză încap în jur de 300-400 de persoane, iar curtea interioară asigură parcarea pentru 150 de autoturisme. Acesta este situat într-o zonă izolată, la doi paşi de pădure.

Cortul de nunţi este completat cu o terasă de 150 de metri pătraţi, care are şi barbeque. În vila pe care a achiziţionat-o a amenajat la subsol un restaurant, iar la etaj 10 camere şi un apartament. De asemenea, complexul este dotat şi cu o piscină exterioară.

Deşi la debut, Ilieşi anunţa că vrea să facă turism cu noul complex, se pare că acesta a ţintit zona de nunţi şi evenimente festive.

Acesta nu este singurul astfel de local deţinut de familia Ilieşi. Soţia fostului şef de la Finanţe, deţine şi conduce de ani buni pensiunea şi sala de nunţi Romance, situată lângă benzinăria Mol, pe DN17. Localul, însă, se pretează doar pentru evenimente mici, cu puţini invitaţi, fiind preferat mai multe pentru botezuri.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.