În timp ce salariul mediu pe economie este de aproximativ 2.500 de lei pe lună, şefii de servicii din cadrul Primăriei Bistriţa nu se pot plânge că nu ar fi bine plătiţi. O simplă privire pe declaraţiile de avere ale angajaţilor din administraţia publică locală ne arată că salariile acestora depăşesc în anumite cazuri suma de 5.000 de lei lunar.

 

Nimeni nu poate spune, cel puţin în Primăria Bistriţa, că jobul de bugetar nu este unul  convenabil. Gazeta de Bistriţa a verificat o parte din declaraţiile de avere ale funcţionarilor bistriţeni, publicate pe site-ul Primăriei. Nu mică ne-a fost surpriza să constatăm că angajaţii nu o duc deloc rău, mai ales şefii de servicii. Iată câteva dintre informaţiile publice ce privesc averea şi situaţia financiară (venituri, credite sau datorii) ale câtorva dintre cei mai cunoscuţi şefi de servicii din administraţia municipală.

 

Cel mai bine plătit, jobul de şef la Direcţia Tehnică

Șefa Direcției Tehnice din Primăria Bistrița, Valentina Fechete, este cel mai bine plătit șef de serviciu din Primăria Bistrița. Salariul lunar pe care îl primește de la instituție este de 5.032 de lei pe lună, ceea ce înseamnă un venit de peste 600 milioane de lei vechi anual.

În ceea ce privește averea conducătorului departamentului tehnic, din declarația pe anul 2016, publicată pe site-ul Primăriei, aflăm că ea are în proprietate o suprafață de teren intravilan în suprafață de 1.600 de metri pătrați, dobândit în două etape: o cotă parte de 3/4 din suprafață a intrat în proprietatea șefei de la tehnic în anul 2004 printr-un contract de vânzare-cumpărare, restul de un sfert din suprafață fiind moștenit 10 ani mai târziu. În aceiași ani a dobândit și casa de locuit, în suprafață totală de 100 de metri pătrați, care se adaugă la averea imobiliară, respectiv apartamentului în suprafață de 25 de metri pătrați, pe care îl deținea din anul 1991.

Valentina Fechete mai este de asemenea proprietara unui autoturism marca Volkswagen Passat, fabricat în anul 2000.

Dacă cu un an înainte, șefa compartimentului avea de plătit un credit bancar în valoare de 17.000 de lei, scadent în anul 2017, un an mai târziu la capitolul datorii se mai adaugă încă un împrumut, de data aceasta la CAR, în sumă de 2.500 de lei.

 

Şi la Achiziţii salariul bate „pragul” de 5.000 de lei pe lună

Nicolae Scurtu, șeful de la Servicii Achiziții, este a doua persoană din Primărie al cărui salariu lunar depășește – e drept, cu puțin – pragul „psihologic” de 5.000 de lei. La capitolul „imobiliare”, Scurtu deține un teren extravilan în suprafață toatală de aproape un hectar, un sfert din acesta fiind cumpărat în anul 2002, restul suprafeței dobândind-o prin succesiune. El mai are în „foaia de avere” o casă cu o suprafață de locuit de 80 de metri pătrați, dobândită de asemenea prin succesiune anul trecut.

Nicolae Scurtu conduce un autoturism vechi de 10 ani, marca Toyota, al cărui proprietar este.

Nici șeful Serviciului Achiziții, la fel ca șefa Departamentului Tehnic, nu mai au alte venituri declarate decât cele cu care sunt retribuiți de către instituția la care lucrează.

monica-pop-1

În 11 ani, un miliard economii

Directorul executiv Liliana Coceșiu, expert din cadrul Primăriei Bistrița pe fonduri europene, este plătită de instituția al cărui salariat este cu doar 31 de lei sub „cota” de 5.000 de lunar (adică 4.969 de lei pe lună salariu). Nu este singurul venit care contribuie la bugetul familiei, la acesta adăugându-se (pe lângă salariul soțului, desigur) și aproape 100 de milioane de lei vechi din două contracte de închiriere și arendă (adică undeva la 800 de lei lunar). Declarația de avere, în formatul în care aceasta se completează, precizează la capitolul ”Venituri ale declarantului și ale membrilor săi de familie” că veniturile din cedarea folosinței bunurilor ori cele din activitățile agricole sunt realizate de către soț (4.800 de lei anual din închirierea unui apartament, respectiv 4.500 de lei anual dintr-un contract de arendă pe un teren agricol).

Într-adevăr, la rubrica „Bunuri imobile”, directoarea executivă a Primăriei Bistrița declară două terenuri extravilane primite ca donație de către soțul său, unul în suprafață de șase hectare și jumătate, în anul 2004, iar celălalt în suprafață de aproape 15 hectare, în același an. Tot la imobiliare se mai adaugă o cotă parte de teren intravilan în suprafață de 60 de metri pătrați, reprezentând a douăsprezecea parte dintr-o suprafață mai mare, de circa 720 de metri pătrați, pe care soții Coceșiu au cumpărat-o în anul 2011. Averea familiei se mai compune dintr-o casă de locuit cumpărată în urmă cu 21 de ani, în suprafață de 250 de metri pătrați și un apartament dobândit printr-un contract de întreținere viageră, declarat pe numele soțului, în suprafață de 95 de metri pătrați.

Nici la capitolul „Active financiare” nu se poate spune că declarația de avere nu se prezintă bine. Un total al soldurilor la zi indică depozite, conturi curente și fonduri de investiții sau echivalente în valoare de peste un miliard de lei vechi. Mai exact, 44.500 de lei din anul 2009, la care se adaugă alți 59.000 de lei din anul 2013. de apreciat de asemenea lipsa oricăror datorii.

Liliana Coceșiu se mai declară proprietara unui autoturism marca Renaul Megane, fabricat în anul 2005.

De remarcat evoluția pozitivă a funcționarului Primăriei care, față de anul 2005 de când datează prima declarație de avere, în care activele financiare erau inexistente, a obținut mai mult decât o dublare a veniturilor salariale. Dacă în urmă cu 11 ani suma anuală primită de la locul de muncă era de puțin peste 27.000 de lei, în anul 2016 aceasta ajunge la aproape 60.000 de lei pe an.

 

4.500 de lei pe lună ca şef la Poliţia Locală

Despre șeful Poliției Locale, Florin Frandeș, aflăm că îi intră „în casă” undeva la peste 800 de milioane de lei vechi pe an. Salariul șefului de serviciu este de aproape 55.000 de lei pe an, adică aproximativ 4.500 de lei lunar, la care se mai adaugă cel al soției de aproape 28.000 de lei anual (respectiv 2.300 de lei pe lună), din salariul de consilier la Direcția Națională de Probațiune.

Conform declarației de avere, tot ceea ce deține Florin Frandeș este în coproprietate cu soția, în cotă parte de 1/2, respectiv un teren intravilan în suprafață de 500 de metri pătrați, cumpărat în anul 2008, și un teren extravilan de 63 de ari (6300 de metri pătrați), achiziționat în urmă cu doi ani.

Casa de locuit a fost de asemenea construită în comun, în anul 2010, și are o suprafață de 124 de metri pătrați.

Familia Frandeș deține în proprietate două autoturisme, un Ford din anul 2005 și o Dacie din anul 2003.

Singurul lucru pe care „îl are” pe numele său în integralitate, așa cum reiese din Declarația de avere de pe site-ul Primăriei, este un credit angajat la bancă în același an în care și-a construit casa, în valoare de 63.500 de euro.

 

Arhitecta şefă, o avere frumoasă, şi un salariu „ok”

Un salariu egal cu cel al șefului Poliției Locale îl are și Monica Pop, arhitecta șefă a Primăriei. Venitul său aproape s-a dublat față de anul 2005 când era încadrată ca șef Serviciu Urbanism, Amenajarea Teritoriului, cu un venit anual de 27.500 de lei, ajungând acum la peste 54.000 de lei (adică 4.500 de lei pe lună).

Veniturile familiei se rotunjesc la peste un miliard de lei vechi pe an şi prin contribuţia soţului, angajat MAI, care vine „acasă” cu 3.600 de lei lunar. La cele două salarii se adaugă venituri din chirii în valoare de 1.800 de lei pe lună, din cedarea drepturilor de folosinţă ale unui apartament, venituri declarate ca fiind realizate de către titularul declaraţiei de avere în sumă de 900 de lei, respectiv de soţ, în valoare egală.

În privinţa averii imobiliare, conform declaraţiei publicate pe site-ul Primăriei, aceasta se compune dintr-un apartament, o casă cu o suprafaţă de locuit de 200 de metri pătraţi, şi două spaţii comerciale, şi mai multe suprafeţe de teren deţinute în comun. Două terenuri în intravilan, cu o suprafaţă totală de 4.000 de metri pătraţi, au fost achiziţionate în anii 1995, respectiv 2002. La averea imobiliară s-a mai adăugat şi un teren în extravilan, achiziţie din anul 2004, în suprafaţă totală de 1.000 de metri pătraţi.

Monica Pop împreună cu soţul deţin în proprietate două autoturisme marca Volkswagen, ani de fabricaţiei 2002, respectiv 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.