Până nu demult, angajaţii din instituţii publice, fie ei funcţionari publici sau personal contractual nu se puteau lăuda toţi cu salarii babane. Acum însă, da. Cei de la vârful instituţiilor au ajuns să câştige şi aproximativ 3.000 de euro lunar, în timp ce angajaţii aflaţi la baza scării ierarhice se apropie binişor de salariile pe care le încasau şefii lor înainte de majorare. Gazeta de Bistriţa vă prezintă cât câştigă salariaţii câtorva instituţii publice din subordinea Consiliului Judeţean, de la cel mai mic până la cel mai mare salariu.

 

Recent, consilierii judeţeni au aprobat în ultima şedinţă ordinară din luna decembrie, dar şi din acest an, majorarea salariilor angajaţilor din instituţiile subordonate. Acest lucru se datorează faptului că, începând din 1 ianuarie 2018, plata contribuţiilor sociale trece în totalitate în sarcina angajaţilor. De fapt e un fel de aceeaşi Mărie cu pălăria aşezată într-o parte, deoarece banii pe care angajatorul avea obligaţie să îi plătească statului drept contribuţii sociale pentru angajaţi, trec doar de cealaltă parte a „gardului”. Cel puţin în instituţiile bugetare. Drept urmare, salariile majorate doar cu câteva luni, mai bine spus câştigurile nete, în urmă nu vor suferi nici o modificare în realitate, fiindcă angajaţii vor merge acasă cu aceleaşi sume nete cu care s-au dus şi în luna decembrie 2017. Doar sumele brute se modifică, dat fiind faptul că să aplică un coeficient de majorare, atât cât ar corespunde sumelor ce trebuie plătite statului pentru contribuţiile sociale.

Odată însă cu acest proiect de hotărâre au fost prezentate şi noile salarii ale angajaţilor din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi din instituţiile publice subordonate acestuia.

 

Cel mai mic salariu din CJ BN, peste 2.500 lei. Îl obţine omul de serviciu

În primul rând vă vom prezenta care sunt salariile brute ale celor din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, aşa cum vor arăta ele pe statul de plată începând cu 1 ianuarie 2018.

Potrivit noii grile, secretarul judeţului va avea un salariu brut în valoare de 15.069 lei lunar, în timp ce arhitectul şef şi directorii executivi din CJ BN vor figura fiecare cu câte un salariu de10.732 lei. Şefii de servicii ajung la 9.303 lei lunar, salarii brute, în timp ce şefii de birou, la 8.944 lei.

Funcţiile publice de execuţie sunt şi ele bine remunerate. Astfel, auditorii din CJ BN vor avea salarii brute cuprinse 6.467 lei („bobocii”, adică aceia care nu au încă nici gradaţie profesională pe acest post) şi 8.056 lei (cei care au cea mai mare gradaţie profesională). Consilierii superiori, consilierii juridici superiori şi inspectorii superiori din cadrul instituţiei vor primi salarii cuprinse între 5.748 lei şi 6.467 lei, evident tot în funcţie de treapta profesională în care sunt încadraţi, în aceeaşi situaţie regăsindu-se şi consilierii principali, consilierii juridici principali şi inspectorii principali, care vor avea salarii cuprinde între 4.716 lei şi 5.466 lei. Debutanţii din aceeaşi categorie de angajaţi vor avea salarii cuprinse între 2.760 lei şi 3.440 lei.

Cei cu funcţii contractuale nu se pot plânge că au fost uitaţi. Astfel, potrivit grilei, şeful Salvamont va avea un salariu brut de 7.164 lei, în timp ce salvatorii montani vor avea salarii cuprinse între 2.620 lei şi 4.932 lei.

De asemenea, consilierii experţi şi inspectorii de specialitate, în funcţie de vechime şi gradul profesional vor figura pe statul de plată cu salarii cuprinse între 2.760 lei şi 7.161 lei.

Directorii de cabinet şi consilierii din CJ BN vor figura cu salarii în valoare de 5.748 lei, cel mai mic, şi până la 7.161 lei, cel mai mare

Cu salarii foarte bune, cam cât câştigă unii angajaţi cu studii superioare în mediul privat, se pot lăuda şi cei care nu au studii superioare, în speţă fiind vorba despre şoferii CJ-ului, muncitorii calificaţi şi îngrijitorii, adică oamenii de serviciu. Cei din prima categorie, şoferii, vor avea salarii cuprinse între 2.852 lei şi 3.528 lei. Muncitorii calificaţi, mai precis tâmplarii, vor figura cu salarii de minim 2.583 lei şi maxim 3.219 lei, în timp ce oamenii de serviciu vor avea salarii de minim 2.553 lei şi maxim 3.183 lei.

DGASP BN

Să tot fii paznic la DGASPC! Primeşti minim 2.700 lei

Mergem mai departe la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), unde directorul general acestei instituţii, dar şi directorul general adjunct, precum şi cel economic vor figura cu salarii brute în valoare de 9.748 lei fiecare. De asemenea, şefii de servicii vor fi retribuiţi cu salarii de 6.912 lei, în timp ce şefii de birou cu 6.507 lei.

În ceea ce priveşte funcţiile publice de execuţie, respectiv auditorii, consilierii, consilierii juridici şi inspectorii vor fi retribuiţi în funcţie de vechime şi gradaţie profesională. Astfel, auditorii vor avea salarii cuprinse între 4.312 lei şi 5.373 lei, iar consilierii, consilierii juridici şi inspectorii între 2.6456 lei şi 5.373 lei. Referenţii, angajaţi cu studii medii, vor avea salarii cuprinse între 2.176 lei şi 3.274 lei.

În DGASPC există şi personal contractual care este inclus în altă grilă de salarizare. Astfel, şefii de servicii vor fi retribuiţi cu 6.117 lei, în timp ce inspectorii de specialitate vor avea salarii care vor începe de la 2.910 lei şi vor urca până la 6.106 lei. De asemenea, muncitorii calificaţi vor avea parte de salarii începând cu 2.912 lei şi până la 3.750 lei. Pentru şoferi, salariul cel mai mic va fi de 2.780 lei iar cel mai mare de 3.518 lei. Magazinerii vor avea salarii cuprinse între 2.706 lei şi 3.372 lei, administratorii încep de la 2.842 lei şi până la 3.542 lei, iar referenţii cu studii medii vor avea salarii cuprinse între 2.631 lei şi 3.278 lei. Nu trebuie uitaţi paznicii, care vor figura cu salarii brute cuprinse între 2.707 lei şi 3.374 lei.

 

La Evidenţa Populaţiei, cel mai mic salariu îl primeşte şoferul: minim 2.300 lei

Mergem mai departe, la Serviciul public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al judeţului Bistriţa-Năsăud, unde şeful instituţiei va primi un salariu brut în valoare de 7.985 lei. Acesta este urmat de şeful de birou, retribuit din 1 ianuarie 2018 cu un salariu în valoare de 7.006 lei. Personalul de execuţie cu studii superioare, respectiv consilierii, consilierii juridici şi inspectorii vor avea salarii cuprinse între 2.400 lei şi 5.603 lei. De asemenea, personalul cu studii medii, mai precis referenţii vor figura cu salarii brute cuprinse între 2.652 lei şi 3.305 lei.

Analiştii din instituţie, dar şi şoferii sunt încadraţi ca personal contractual de execuţie, astfel că primii, care au studii superioare, vor primi salarii cuprinse 3.434 lei şi 4.277 lei, în timp ce cei din a doua categorie, cu studii liceale sau doar gimnaziu, vor fi retribuiţi cu sume cuprinse între 2.370 lei şi 2.956 lei.

2 COMENTARII

  1. Da la asa salarii cei din mediul privat sa tot munceasca ca sa poata sustine aceste salarii care cei din mediul privat nici macar nu viseaza.Asa o curiozitate cei de la Politia locala oare ce salarii modeste au?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here