S-au jucat cu fondurile europene şi s-au ars! Doi oameni de afaceri bistriţeni, trimişi în judecată de DNA

2152

Doi administratori de firme din Bistriţa-Năsăud au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, după ce aceştia au falsificat o serie de documente pentru obţinerea de fonduri europene. Cei doi sunt acuzaţi de folosirea de documente false, complicitate la folosirea de documente false şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Paul Valentin Rad şi Sorin Ioan Bretfelean au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, astfel că în cazul în care instanţa va admite sesizarea procurorilor, cei doi vor primi condamnări la închisoare cu suspendare.

 

 

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Anticorupție  din cadrul Serviciului Teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
RAD PAUL VALENTIN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosirea de documente false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

BRETFELEAN SORIN IOAN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea de documente false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2012, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Achiziție de mijloace fixe și active necorporale pentru activități de tipărire specifice publicității outdoor și indoor”), inculpatul Rad Paul Valentin a prezentat Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) două facturi fiscale ce atestau, în mod nereal, achiziția de echipamente tehnice de la o societate comercială administrată de Bretfelean Sorin Ioan.
Cele două documente au fost întocmite de inculpatul Rad Paul Valentin, beneficiind și de ajutorul celuilalt inculpat.
Prin aceste demersuri inculpatul Rad Paul Valentin a obținut pe nedrept de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă APDRP) suma de 694.048,21 lei.
În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 694.594,21 lei.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Bretfelean Sorin Ioan și unei societăți comerciale administrată de inculpatul Rad Paul Valentin.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
Rad Paul Valentin – 3 ani, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat,
Bretfelean Sorin Ioan – 2 ani și 2 luni cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 2 luni și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Inculpații vor fi obligați să presteze o perioadă de 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul unei unități administrativ-teritoriale locale ce urmează a fi stabilită de către instanță.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpații Rad Paul Valentin și Bretfelean Sorin Ioan, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Bistrița Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here