Lanțul de iubire dintre Coruțiu și instituțiile de mediu care îi dădeau undă verde fără probleme până acum la proiectele de la Colibița pare să se fi rupt anul acesta. Amenda de 150.000 de lei încasată în  urma controlului fulger de la Colibița nu este singura „neplăcere” de anul acesta. Agenția pentru Protecția Mediului a refuzat să emită un acord de mediu, pentru un proiect de-al investitorului, la început de an.

Goana investitorilor după turiștii care speră să se relaxeze în concedii sau de sărbători la Colibița a început încă de acum câțiva ani. Statutul de stațiune al localității denumite pompos „Marea de la Munte” i-a determinat pe mulți dezvoltatori imobiliari să pregătească proiecte pentru această zonă.

Printre ei se numără și Vasile Coruțiu, care s-a numărat printre primii investitori de la Colibița, ce le-a oferit turiștilor ceva mai mult decât o cameră modestă și o bucătărie sărăcăcios dotată.

Complexul Fisherman’s a fost ani de zile singura destinație mai de doamne-ajută de la Colibița. Să nu mai punem la socoteală faptul că s-a numărat printre primele unități de cazare care ofereau nu doar masă turiștilor, ci și plimbări cu barca pe lac, zonă de plajă și chiar terenuri de sport.

În urmă cu câțiva ani, Coruțiu anunța că a pregătit pentru cei mai pretențioși dintre turiști bungalow-uri ce puteau fi închiriate cu 100 de euro pe noapte. Acestea erau practic amenajate în stâncă, aveau un perete întreg din sticlă și-ți permiteau să admiri lacul Colibița chiar din pat sau de pe terasa din fața camerei.

„Amenințat” de grei ai mediului de afaceri bistrițean, precum Geoplast, Dimex sau Metropolis, care se pregătesc să dezvolte proiecte în zonă, Coruțiu s-a pus pe treabă și a vrut să-și dezvolte complexul.

APM i-a respins acordul de mediu la început de an

Surpriză, însă! Agenția pentru Protecția Mediului a refuzat să îi dea acordul de mediu pentru proiectul său, chiar la începutul acestui an. Solicitarea a fost făcută de Coruțiu Ana și a vizat o extindere a clădirii deja existente.

Cererea a fost depusă încă de la începutul lunii decembrie a anului 2018 și completată ulterior în ianuarie 2019.

„În urma verificării amplasamentului proiectului, a analizării documentației depuse, a localizării amplasamentului în planul de urbanism și în raport cu poziția față de arii protejate, zone-tampon, monumente ale naturii, monumente istorice sau arheologice, zone cu restricții de construit, zona costieră, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud decide respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Etajare clădire pe suprafața ecxistentă”, propus a fi amplasat în localitatea Colibița, nr. 229/B, comuna Bistrița-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud”, se arată în decizia emisă de APM Bistrița-Năsăud.

De ce a respins APM Bistrița-Năsăud lucrările de extindere la complexul Fisherman’s? Ei bine, tocmai pentru că Vasile Coruțiu s-a apucat de aceste lucrări înainte să întrebe pe cineva ceva.

„La data verificării amplasamentului s-a constatat că lucrările de investiții propuse prin proiect au fost realizate parțial”, se arată în motivarea deciziei de respingere.

În coaste i-a stat o prevedere nouă, din 2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului. Aceasta spune că:

„Pentru proiectele prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege, pentru cele care intră sub incidența art. 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru cele care intră sub incidența art. 48 și 54 din Legea Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu poate fi inițiată și efectuată după ce lucrările de investiție au fost demarate sau proiectele au fost realizate”.

A urmat o amendă record de la instituțiile de mediu

Aceasta nu a fost singura lovitură pe care Coruțiu a încasat-o anul acesta de la Instituțiile de Mediu. Luna trecută, acesta a primit amenzi record de la Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și Apele Române.

Totul s-a întâmplat în urma unui control realizat la inițiativa Instituției Prefectului, după ce în mass-media națională și locală au apărut informații potrivit cărora mai mulți proprietari de cabane de la Colibița își deversează dejecțiile, folosindu-se de țevi, direct în lac.

Practica ar fi ieșit la iveală, după începerea lucrărilor de reabilitare a lacului și reducerea cantității apei din lac. În total, Apele Române au aplicat amenzi în valoare totală de 180.000 de lei, Garda de Mediu Bistrița-Năsăud în valoare de 160.000 de lei, iar Direcția de Sănătate Publică în valoare de 10.000 de lei.

Singurul operator economic care a încasat câte o amendă de la toate aceste instituții a fost Vasile Coruțiu. Practic, acesta a încasat jumătate din totalul amenzilor aplicate zilele acelea la Colibița.

Acesta a fost amendat de Garda de Mediu cu 100.000 de lei, de Apele Române cu 40.000 de lei și de Direcția de Sănătate Publică cu 10.000 de lei. În total, Coruțiu a încasat 150.000 de lei. Ce s-a găsit în curtea lui Coruțiu a expus șeful Gărzii de Mediu într-o conferință de presă:

„Prima societate (n.r. Fisherman’s ) nu respecta condiţia referitoare la gestionarea apelor uzate, menajere, iar pentru acest fapt a fost sancţionat cu 100.000 lei. A doua societate, cea care apare şi în filmare cu conductele de dren, nu deţinea act de reglementare pentru lucrările executate acolo şi a fost sancţionată cu 60.000 lei. Am spus public că atunci când se va realiza proiectul de punere în siguranţă a Acumulării Colibiţa, vom depista şi conductele mascate. Noi am mai făcut controale acolo, am aplicat şi sancţiuni în cuantum de 65.000 lei, dar contravenientul se foloseşte de diverse tertipuri pentru a masca acele conducte, pentru a masca forma de proprietate. Din motive financiare. Dar cum îi descoperim, nu avem nicio emoție să îi sancționăm”, a explicat Gabriel Petraș, șeful Gărzii de Mediu Bistrița.

Direcția de Sănătate Publică a găsit tot pe tarlaua lui Coruțiu trei probe neconforme, cu nivel mare de amoniu și de materii în suspensie, adică dovezi că acolo se deversa conținutul foselor septice.

Acesta amenzi l-au înfuriat la culme pe omul de afaceri, care susținea sus și tare că deși sunt vreo 300 de cabane la Colibița, el este singurul controlat și amendat, pentru că ceilalți își închid porțile și trag obloanele când aud de prezența instituțiilor de mediu în zonă. Inițial, acesta a spus că va contesta în instanță amenzile, însă acest lucru încă nu s-a întâmplat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.