
Rusia pare să pregătească o ofensivă semnificativă în Ucraina, deoarece își deplasează trupele spre poziții-cheie de pe front, scrie Financial Times, citând oficiali ucraineni din serviciile secrete.
Aceste pregătiri raportate indică eforturile Moscovei de a escalada războiul, în ciuda discuțiilor de încetare a focului așteptate în această săptămână și a apelurilor Kievului și ale partenerilor săi pentru un armistițiu necondiționat de 30 de zile.
Rusia a respins propunerile de încetare a focului dacă acestea nu sunt însoțite de oprirea ajutorului militar pentru Ucraina și continuă atacurile terestre de-a lungul frontului și loviturile cu rază lungă de acțiune asupra infrastructurii ucrainene.
Aproximativ 163 de ciocniri au fost înregistrate pe front în ultima zi, a raportat armata ucraineană în dimineața zilei de 14 mai. Grupul de monitorizare DeepState a declarat că forțele ruse au avansat recent în Toretsk și lângă Pokrovsk în regiunea Donețk.
Kievul a avertizat cu privire la o ofensivă rusă majoră de primăvară, menită să acapareze cât mai mult teritoriu posibil pentru a-și consolida poziția în eventualele negocieri. Comandantul-șef Oleksandr Sîrski a declarat luna trecută că această campanie „a început efectiv deja” odată cu intensificarea atacurilor rusești.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat că se va deplasa în Turcia, joi, 15 mai, și îl așteaptă pe președintele rus Vladimir Putin să discute despre o încetare a focului în ceea ce ar fi prima lor întâlnire din 2019.
Președintele american Donald Trump, care s-a angajat să medieze un acord de pace între Moscova și Kiev, și-a exprimat optimismul cu privire la potențialele discuții și i-a trimis pe secretarul de stat Marco Rubio și pe trimișii speciali Steve Witkoff și Keith Kellogg să participe.
Kremlinul nu a confirmat dacă Putin însuși va participa la discuții, dar Washington Post a relatat că Moscova va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov și de consilierul lui Putin pentru politică externă, Iuri Ușakov.
Andri Eermak, șeful de cabinet al lui Zelenski, a declarat pe 13 mai că, dacă Putin nu vine în Turcia, acesta va fi „ultimul semnal” că Rusia „nu dorește să pună capăt războiului și nu este pregătită pentru nicio negociere”.
Trump își pierde răbdarea
Lipsa de voință de compromis din partea dictatorului rus Vladimir Putin a determinat SUA să considere Rusia un obstacol în calea unui armistițiu între Moscova și Kiev, scrie FT.
Cel mai dorit obiectiv al lui Trump – un armistițiu care ar putea duce la negocieri de pace și la sfârșitul războiului – i-a scăpat până acum. Putin a respins apelurile internaționale de încetare a ostilităților, în ciuda amenințărilor din partea mai multor puteri occidentale, inclusiv a Statelor Unite, de a impune noi sancțiuni dure.
Aparenta intransigență a Rusiei îl irită pe Trump, spun observatorii.
„Se aude frustrarea din retorica [sa]. Poate că își dă seama că a dat prea mult și nu a primit nimic în schimb”, a declarat fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul.
În special, într-unul dintre pachetele de propuneri distribuite de SUA luna trecută pentru a pune capăt războiului, Washingtonul și-a exprimat disponibilitatea de a recunoaște controlul rusesc asupra Crimeei.
Postările lui Trump de pe rețelele de socializare reflectă nerăbdarea sa evidentă.
După cum spune fostul ambasador al SUA în Ucraina, Bill Taylor, Trump începe să înțeleagă că Putin nu este prieten cu Washingtonul.
„Există o recunoaștere a faptului că Putin nu poate fi de încredere… că nu poartă negocieri serioase”, a adăugat Taylor.
Devine din ce în ce mai dificil să-i învinovățești pe ucraineni pentru continuarea războiului. În ultimele săptămâni, Zelenski a încercat să se prezinte ca un partener dispus să coopereze, susținând cererile SUA de încetare a focului și a fost de acord, de asemenea, cu oferta lui Putin de a purta discuții directe în Turcia.
Relațiile dintre Kiev și Washington au început să se îmbunătățească de la disputa din februarie de la Biroul Oval, în parte datorită unui acord de extracție a mineralelor care deschide calea pentru investiții comune. Potrivit oficialilor ucraineni, acest acord crește probabilitatea ca Statele Unite să continue să sprijine apărarea Ucrainei.
Însă încă nu este clar dacă Trump și-a schimbat cu adevărat poziția în favoarea Ucrainei și dacă este gata să pedepsească Rusia pentru intransigența sa.
Potrivit lui Eric Green, fost membru al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, Trump vede cu siguranță că Putin nu se grăbește să dea curs apelurilor SUA.
„Dar nu sunt convins că acest lucru va duce la o presiune semnificativă asupra lui Putin”, a sugerat el.