Administraţia Vladimir Putin a catalogat drept „periculos” planul Ucrainei de a efectua exerciţii navale împreună cu Statele Unite în nord-vestul Mării Negre, dar preşedintele Petro Poroşenko a avertizat că va face toate eforturile pentru protejarea rutelor maritime.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat un plan de organizare a exerciţiilor comune cu Statele Unite („Sea Breeze-2019”) în nord-vestul Mării Negre.

„Este o idee periculoasă, acesta este modul în care percepem acest plan. Vom studia situaţia, dar este o idee periculoasă”, a avertizat Grigori Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de agenţia Tass.

Însă preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a avertizat că nu va permite Rusiei să blocheze rutele de transport în Marea Neagră. „Ucraina va face toate eforturile pentru garantarea securităţii naţionale de-a lungul culoarelor maritime. Vom dezvolta şi vom consolida Forţele navale ucrainene, vom construi parteneriatul cu NATO. Nu vom permite Rusiei să alunge Ucraina din zona de coastă a Mării Negre”, a declarat Petro Poroşenko, citat de Kyiv Post.


Tensiunile dintre Moscova şi Kiev s-au amplificat după incidentul produs în noiembrie 2018 în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre. Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs pe 25 noiembrie 2018 în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor.1 COMENTARIU

  1. Da io efectiv nu inteleg , daca ” instalatiile ” de la Deveselu sunt defensive… de ce nu-i invita pe ruznaci, sa vina cu experti in domeniu , sa vada, sa inspecteze si sa se convinga despre faptul ca NU SUNT ” arme puse impotriva lor ” … ! Ce atata secret , care duce la astfel de suspiciuni reciproce ?
    Mi se pare normal ca orice natiune, sa se simta „amenintzata „si sa-si ia masurile care le considera necesare de aparare in cazul in care „vecinilor ” le vin idei ” marsave „… apoi fie ei chiar si ruznaci , turci, tatari, americani sau cine dr.acu exista acolo …
    Daca io n-am nimic cu vecinii mei, de ce sa ma opun daca vecinii vin la mine si vor sa se convinga personal , ca ” n-am nimic impotriva lor ” ??? Doara vin, se conving … bem dupa aia impreuna un „polinko „… manancam cate un ” mic mare „, UN CARNATZ, O SLANINA CU CEAPA ROSIE… sau un gratar cat o roata ( dar nu ala de la pragul de la usa ) … batem palma si dupa aia… fiecare ” la casa lui ” cum zice domnul Dodon al Moldovei de Est … !
    Asa vad eu PACEA, LINISTEA , BUNA VECINATATE SI ELIMINAREA SUSPICIUNILOR !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here