Ioan Pop, bărbatul din Runcu Salvei care a fost condamnat la 15 ani de închisoare după ce, pe 1 decembrie 2020, și-a bătut nevasta și a lăsat-o în casă să moară de frig cere revizuirea sentinței.

Pentru a fi revizuită o sentință penală definitivă, trebuie îndeplinite mai multe condiții. Astfel, potrivit art. 453 NCPP,

(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

a) s-au descoperit fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei şi care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunţate în cauză;

b) hotărârea a cărei revizuire se cere s-a întemeiat pe declaraţia unui martor, opinia unui expert sau pe situaţiile învederate de un interpret, care a săvârşit infracţiunea de mărturie mincinoasă în cauza a cărei revizuire se cere, influenţând astfel soluţia pronunţată;

c) un înscris care a servit ca temei al hotărârii a cărei revizuire se cere a fost declarat fals în cursul judecăţii sau după pronunţarea hotărârii, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

d) un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracţiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, împrejurare care a influenţat soluţia pronunţată în cauză;

e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia;

f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

Scurt remember

Pe 1 decembrie 2020, Ioan Pop din Runcu Salvei și-a găsit nevasta fără suflare în casa înghețată, după ce cu câteva ore mai devreme o bătuse crunt. Femeia avea doar 41 de ani. O zi mai târziu, bărbatul a fost arestat preventiv și a rămas după gratii până în prezent. El a fost trimis în judecată în luna mai a anului trecut, acuzat fiind de violență în familie cu raportare la infracțiunea de omor și pentru violență în familie cu raportare la infracțiunea de tentativă de omor.

La final, Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnat la 15 ani de închisoare. În plus, trebuie să plătească soacrei sale despăgubiri morale în valoare de 80.000 de euro.

Ioan Pop a mers mai departe la Curtea de Apel Cluj, unde a cerut din nou schimbarea încadrării juridice. Nici aici nu a avut mai mult succes, în condițiile în care din probele de la dosar rezulta faptul că Ioan Pop își bătuse repetat nevasta în ultima ei lună de viață și mai ales în ultimele zile de dinaintea morții.

Așa cum se arăta în rechizitoriu, medicii legiști au constatat că decesul femeii a fost violent, fiind cauzat de insuficiență cardio-respiratorie acută, consecutivă unei intoxicații cu alcool (5,30g/l alcool pur în sânge) asociată cu o hipotermie. În plus, pe corpul femeii au fost descoperite urme ale unor bătăi mai vechi, primite cu cel mult două săptămâni înainte de deces.

O lună de bătăi crunte

Perioada cea mai cruntă din viața soției lui Ioan Pop a fost, se pare, luna noiembrie, când bătăile au fost de-a dreptul crunte, sălbatice, încât a ajuns să fie lovită și cu lopata sau cu bâta. Nu apucau bine să i se vindece rănile și vânătăile, când se pricopsea cu altele noi.

Astfel pe 1 noiembrie 2020, Ioan Pop și-a lovit nevasta cu pumnii în zona coastelor, producându-i astfel fracturi, leziuni constatate de medicul legist la autopsie și care ar fi necesitat 13-14 zile îngrijiri medicale.

Două săptămâni mai târziu, în intervalul 10-16 noiembrie 2020, Ioan Pop și-a lovit nevasta cu o lopată în cap, producându-i o fractură a craniului, leziune care a dus la punerea în primejdie a vieții femeii și tot atunci a lovit-o și cu pumnii peste coaste și piept, producându-i alte fracturi costale și alte leziuni în zona brațului stâng, a sânilor și în zona parasternală stângă.

Cam în aceeași perioadă, în intervalul 15-21 noiembrie 2020, bărbatul și-a lovit din nou soția cu pumnii, picioarele și cu un corp dur de formă alungită, în față, peste brațe, în zona urechii stângi, în zona pieptului, producându-i multiple leziuni, cele mai grave constând în fracturi costale.

Un sătean care a aflat despre această bătaie ale cărei urme nu puteau fi ascunse, i-a atras atenția lui Ioan Pop să nu-și mai lovească soția, însă bărbatul i-a replicat că o bate fiindcă obișnuiește să bea.

În ziua în care avea să fie ultima din viața ei, Elena, care băuse zdravăn de bună dimineață, a tăiat o găină cu un topor pentru a-i pregăti bărbatului de mâncare. Asta se întâmpla la ora 5.00 dimineața. Nervos că femeia era iar beată, Ioan Pop s-a apucat să o bată crunt cu pumnii și picioarele. După care a lăsat-o inconștientă în casa neîncălzită. Câteva ore mai târziu, femeia și-a dat duhul.

A cerut schimbarea încadrării juridice

În timpul procesului derulat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, bărbatul a cerut schimbarea încadrării juridice într-o singură infracțiune de violență în familie raportat la infracțiunea de lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte. Bărbatul a susținut că nu a urmărit nicio clipă să-și omoare soția și o mai bătea din cauza băuturii.

În susținerea cererii sale, Pop (prin avocatul său) a arătat în momentul în care s-a reţinut starea de fapt, procurorii au făcut o eroare în sensul că nu au reţinut că rezoluţia infracţională a fost începută cu mult înainte de decesul victimei, undeva pe la începutul lunii noiembrie şi s-a finalizat cu decesul victimei.

„În atare situaţie, nu se poate vorbi de două infracţiuni de violenţă în familie există în opinia sa o singură infracţiune în prezenta cauză, nu se poate discuta despre o infracţiune de violenţă în familie raportat la infracţiunea de omor şi o infracţiune de violenţă în familia raportat la infracţiunea de tentativă de omor ci, trebuie să se discute despre o infracţiune de violenţă în familie raportat la infracţiunea de lovituri cauzatoare de moarte în cel mai rău caz şi de violenţă astfel cum a fost reţinută de către legiuitor în articolul 195 Cod penal. Situaţia din raportul de expertiză medico-legală a autopsiei reliefează faptul că nu în totalitate decesul victimei a survenit din cauza acestor lovituri ci au fost şi alte elemente care au intrat în concurs pentru a se ajunge la decesul victimei şi în principal a fost acel consum excesiv de alcool care a ajuns la o concentraţie de 5,33 alcoolemie/litru şi s-a constat în acest act că clorura alcoolică era undeva la 3,61 conform actului medical precum şi celelalte elemente care au condus la decesul victimei şi în atare situaţie nu sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de legiuitor pentru a se putea reţine tentativa la infracţiunea de omor şi omorul astfel cum au fost ele descrise în rechizitoriu de către Ministerul Public”, se arată în încheierea penală a ședinței din 21 septembrie 2021.

De cealaltă parte, procurorii au venit cu contraargumente și au susținut că nu poate fi vorba de lovituri cauzatoare de moarte, ci de omor și tentativă de omor, în condițiile în care Pop și-a lovit repetat nevasta în zone vitale ale corpului şi a abandonat-o într-o stare vulnerabilă expusă hipotermiei, agresiunile comise de bărbat fiind apte să conducă la moartea soției sale.

„(…) inculpatul chiar dacă nu a urmărit uciderea victimei a acţionat cel puţin cu intenţie indirectă respectiv, a acceptat posibilitatea producerii acestui rezultat astfel că încadrarea juridică corectă este cea raportată la infracţiunile de omor şi tentativă la omor, violenţă în familie raportat la infracţiunea de omor şi violenţă în familie raportat la infracţiunea de tentativa de omor, încadrări care au fost reţinute în rechizitoriu”, se arată în același document al tribunalului, din septembrie 2021.

Nemulțumit de sentința aplicată, Ioan Pop cere acum revizuirea acesteia. Zilele trecute a avut loc un prim termen în dosar, instanța amânând pronunțarea pe data de 21 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.