Candidatul susținut de Partidul Socialist, generalul Rumen Radev, a câștigat alegerile prezidențiale din Bulgaria duminică, obținând 59,35% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parțiale – după numărarea a 99,33% din buletinele de vot – comunicate luni de comisia electorală, relatează AFP. Noul președinte își va prelua mandatul la 22 ianuarie.

 

Rumen Radev, fost pilot și comandant al armatei aerului, s-a declarat duminică seara în favoarea unui bun dialog cu președinții SUA și ai Rusiei. El s-a angajat, de asemenea, să „coopereze pentru ridicarea sancțiunilor” europene impuse Rusiei.

Candidata susținută de premierul Boiko Borisov și partidul conservator Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), Țețka Țatceva, 58 de ani, a întrunit 36,17% din sufragii. Rezultatele oficiale definitive vor fi publicate miercuri după reexaminarea protocoalelor secțiilor de votare. Borisov și-a anunțat duminică seara demisia la mijloc de mandat al guvernului său și pe care o va prezenta luni sau marți Parlamentului.

Potrivit sondajelor, 35% dintre alegătorii Blocului reformator, care participă în guvernul lui Borisov, și 60% dintre naționaliști care îi asigurau un sprijin parlamentar, au votat pentru generalul Radev.

Atât GERB al premierului demisionar Borisov, cât și socialiștii au declarat că nu vor încerca să formeze un guvern în cadrul acestui parlament. Noul președinte al Bulgariei urmează să dizolve parlamentul și să stabilească data pentru alegeri anticipate, cel mai devreme în martie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.