Potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank, în parteneriat cu FinZoom.ro, jumătate dintre români sunt de părere că situația lor financiară s-a înrăutățit față de anul trecut, iar 38% cred că situația se va înrăutăți.

În topul îngrijorărilor la români se numără creșterea prețurilor la energie (38,5%), pandemia de coronavirus (16,3%) și riscurile la adresa aprovizionării cu alimente și bunuri de necesitate (14,6%).

Cu toate acestea, îngrijorările față de războiul din Ucraina a coborât pe locul 5, în timp ce perspectiva șomajului îi îngrijorează doar pe 5% dintre români.

Totodată, aproape 63% dintre români au declarat că strâng bani lunar: 28,6% reușesc să pună deoparte 300 lei pe lună, iar 17,9% economiesc între 300 și 600 de lei. Ponderea celor care declară că au un fond de urgenţă care să le acopere cheltuielile pe 3 luni a urcat de la 28,24% la 36,95%. CEC Bank încurajează un comportament financiar sănătos şi oferă dobânzi atractive la depozite, de până la 7,7% pe an.    

Pentru marea majoritate, plata ratelor nu ar trebui să ridice probleme, peste 60% dintre respondenţii cu credite declarând că serviciul datoriei reprezintă mai puţin de 25% din veniturile lunare. Întrebaţi dacă au avut dificultăţi la plata ratelor, 55% dintre respondenţi au negat acest lucru, iar alţi 34% au spus că li s-a întâmplat uneori.     Sondajul a fost realizat online, de Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eşantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenţi din toată ţara, scrie Adevărul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.