Potrivit declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, România va pierde bani din fondurile europene și riscă să fie retrogradată de agențiile de rating în cazul în care nu se va constata o construcție responsabilă a bugetului. Cheltuieli precum creșterea pensiilor cu 40 la sută reprezintă, din acest punct de vedere, un risc, a transmis Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro.

Citește și Profesorii ar putea primi un plus de 2.000 de lei, drept stimulent de risc pentru COVID-19

Ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a spus că din cauza inițiativelor PSD din Parlament care cresc deficitul bugetar, există riscul ca România să piardă 13 miliarde de euro, în timp ce agențiile de rating trebuie să vină cu o evaluare privitoare la România până la data alegerilor parlamentare.

„Da, riscul există, şi unul, şi celălalt. Toată lumea se aşteaptă de la România la măsuri care, evident, sunt precaute. Deci, se aşteaptă de la noi o acţiune bugetară responsabilă, în condiţiile în care criza economică este, din păcate, un fapt. Din păcate, consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut. Este evident că anumite cheltuieli trebuie făcute – de exemplu, cele pentru susţinerea sistemului spitalicesc, pentru medici, pentru tablete pentru elevi – însă multe cheltuieli pot fi amânate până când situaţia se îmbunătăţeşte şi asta se aşteaptă de la noi, o acţiune responsabilă. Dacă nu va fi aşa, cu siguranţă, vom intra într-o procedură specială, care implică, pe de-o parte, un rating care evident va fi în scădere şi nu în creştere. Pe de altă parte, Comisia Europeană citeşte deja cu foarte mare atenţie tratatele, ca să vadă în ce zonă putem fi încadraţi şi traşi la răspundere”, a comentat Klaus Iohannis, potrivit digi24.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here