Preşedintele Societăţii Române de Medicină Nucleară şi Imagistica Moleculară doctor Raluca Mititelu afirmă că, un număr important de substanţe radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic şi tratament nu sunt disponibile în România.

„Un număr important de substanţe radiofarmaceutice foarte necesare pentru diagnostic şi tratament nu sunt disponibile în România – radiofarmaceuticele marcate cu Indiu, 123I-Ioflupan (DatScan pentru diagnosticul bolii Parkinson), kitt-urile pentru scintigrafie cerebrală de perfuzie sau pentru examenele PET cerebrale de diagnostic al bolilor neurodegenerative, radionuclizi utilizaţi în terapie ca 223-Radiu sau 177 – Lutetiu. Lista poate continua, şi importantă este menţionarea faptului că aceste substanţe sunt disponibile şi autorizate în alte ţări ale UE dar din diverse motive nu sunt disponibile pentru pacienţii noştri. Sunt proceduri greoaie şi costisitoare de autorizare a utilizării acestora în laboratoare, costuri ridicate de obţinere a autorizărilor de la ANMDM”, a spus medicul primar Medicină Nucleară în cadrul Centrului Integrat de Medicină Nucleară al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, potrivit Agerpres.

Medicul spune că este necesară dezvoltarea unei colaborări între toţi factorii implicaţi pe plan naţional pentru a asigura necesarul de radiofarmaceutice atât pentru diagnostic cât şi pentru terapie, la preţuri accesibile şi cu asigurarea unei aprovizionări ritmice şi constante.

De asemenea, medicul afirmă că „alte limitări” sunt reprezentate de constrângerile financiare care au dus „la închiderea unui mare” număr de laboratoare de medicină nucleară din sistemul public în ultimii ani, dar şi de absenţa reînnoirii echipamentelor în multe din laboratoarele din sistemul public.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.