România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul investiții în Sănătate. România alocă 5,6% din PIB pentru acest sector. Într-adevăr, bugetul a crescut în ultimii ani, dar și cheltuielile s-au înmulțit.

Statul român nu investește în medicina de familie, dar nici în prevenție, astfel încât managerii spitalelor nu sunt pregătiți să se confrunte cu cazuri de criză, potrivit antena3.ro, citată de gandul.ro.

Anual, spitalele noi și investițiile rămân doar pe hârtie. Pe de altă parte, unitățile sanitare sunt conduse de manageri slab pregătiți, susține un fost consilier al ministrului Sănătății.

„Avem manageri care nu sunt suficienţi pregătiţi. Avem manageri care sunt la influenţa politicului. La Neamţ au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Aşa ceva este inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupţie mare, corupţie mică la nivelurile cele mai înalte”, a declarat doctorul Marius Ungureanu.

În 2019, bugetul Sănătății a fost de 5% din PIB, iar anul acesta s-a ajuns la 5,6% din PIB.

Ungureanu consideră că strategia de sănătate ar trebui schimbată complet prin investiții în sistemul ambulator și în medicina de familie, pentru a ușura povara spitalelor.

„Să vă dau un exemplu. De ce să internăm un pacient cu hipertensiv doar pentru monitorizarea tensiunii timp de șapte zile într-un spital care înseamnă nişte costuri enorme când acest lucru ar putea fi făcut în ambulator”, a precizat Marius Ungureanu.

Citește continuarea AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here