După dezastrul de la Valea Vinului, privind devastarea monumentului ”Casa Scriitorilor” și a complicităților la degradarea pe repede înainte a celor două clădiri, care reprezintă un reper de identitate pentru tot Ardealul de Nord, aculturalul primar al celei mai vechi așezări năsăudene, Rodna, a ”arestat” cărțile din Biblioteca comunei și a distrus monumentul din centrul civic al localității. Pentru cei care nu au fost demult prin Rodna și ajung în aceste zile, facem cuvenitele precizări: nu tătarii din vechime au devastat centru civic al Rodnei! Nu acei barbari au năvălit peste Rotunda și s-au oprit la Rodna, unde au spart centru civic, de au ajuns până în DN 17 D!

Este vorba despre alți barbari! Unii contemporani cu noi și care, nu au pic de respect pentru CARTE, IDENTITATE și MEMORIE COLECTIVĂ! Este vorba de Invazia ”Grapinilor”! Aceștia fac parte din familia primarului, sunt rude de gradul I, II și III ai alesului local și ai confraților săi de administrație și fac ceea ce îi învață acesta: fură, sparg și distrug orice semn de civilizație și de civilitate!

După distrugerea monumentului istoric de la Valea Vinului aceștia ”au arestat” cărțile din Biblioteca Comunală și au spart monumentul eroilor, pentru a face loc buruienilor… Nici nu este nevoie de vreo invazie tătară, senzația de întoarcere într-un ”ev mediu” comunistoid este foarte pregnantă, pentru cei care au trăit pe viu perioada distrugerii satelor și orașelor… Și, deși colectivizarea nu a ”atins” Rodna, nici pe cea veche și nici pe cea nouă, starea de inconfort și pericol al conștiinței este prezent, ca o pegră irespirabilă! Oamenii se tem de furia acestui tiran local, care ar putea să le facă una sau alta…

Fără educație și fără a-și cunoaște drepturile cetățenești, în anul 2021, rodnenii în marea lor majoritate se tem de acest „mongol”, care probabil are în ADN distrugerea și ”pârjolul”…moștenite, pe o genă atavică, altfel nu se poate explica logic de ce face ceea ce face?!

Distrugerile au început cu TAF-urile

Când invadatorii din toate timpurile și de toate națiile vor să piardă un neam sau un popor îi distrug identitatea, memoria, modelele, cărțile… La Rodna, actualul primar a găsit alte motive ”neștiute” de a face praf istoria unei așezări foarte vechi, pentru a face loc unor mormane de pietre, buruieni și vidului cultural. Și nu pentru că voia să distrugă identitatea acestei așezări foarte vechi, ci din prostie! Prostie, ignoranță și analfabetism funcțional în toate, cu excepția șmecheriilor, la care, s-a văzut, se pricepe! Doar la naziști, comuniști și islamiști am mai văzut așa ceva. Monumente și creații seculare, repere identitare distruse cu tunul, focul și buldozerul!

La Rodna, distrugerile au început cu taf-urile și au fost îndreptate împotriva Casei scriitorilor, bastion al gândirii libere și al scrisului necenzurat! În etapa a doua, Grapini Valentin, acest barbar al zilelor noastre a atentat la Biblioteca Comunală! A dat ordin ca de pe rafturile respectivului centru de informare și deschidere a minților să fie golite cărțile, băgate în saci, iar sacii în beciul Primăriei! La răcoare! Apoi, cu mânecile suflecate, a dat ordin să fie distrus monumentul din centrul localității, în locul căruia au crescut buruienile! Până în DN 17D, furia acestui ”frustrat” intelectual nu s-a oprit. A distrus și trotuarul, și a fost nevoie de intervențiile politrucilor din partid și din miliție pentru a nu se ajunge la un dosar penal pentru distrugerea unui drum național, proprietate a Statului Român!

Acest ”Tarzan” de Rodna, venit din Șanț prin tatăl său, a crezut că poate face ce vrea, pentru că poate…Așa i-or fi spus de la partid, de la PSD-ul care a distrus România și a trimis în exil peste 4 milioane de români pentru ca hoardele de politruci să poată fura liniștiți resursele neamului românesc! Pădurile, bibliotecile, slujbele din primării și din alte instituții: de altfel respectivul partid este la ora actuala cel mai mare ”angajator” la stat?! Din păcate!

Casa Scriitorilor, transformată într-o ruină!

Despre cum în doar 7 ani, de când este actorul principal în executivul UAT Rodna, a reușit prin agenții economici, care jefuiesc pădurile Rodnei să distrugă ”Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului, am scris. Credem că am scris de ajuns. Credem că a înțeles toată lumea de bună credință și care nu este în tabăra lui de aplaudaci și profitori cum stau lucrurile acolo. Sperăm ca și responsabilii din Ministerul Culturii să fie în temă cu isprăvile de ”Denis” pericol public ale acestui iresponsabil, devenit jupân al comunei, din păcate. Mai sperăm ca la următoarele alegeri, cetățenii Rodnei, chiar și cei 1200 de etnie romă, să aleagă cu mintea limpede și nu în funcție de cât primesc pe fotografia votului din telefonul mobil, numele omului pe care îl plantează în fruntea comunei! Asta dacă nu mai vor să fie furați cu asupra de măsură, pentru ca să poată aduna averi, în timp ce amărăștenii care și-au vândut votul pe 50 de lei, din patru în patru ani votul, să își pună gura în cui… și să dea naștere la mai puțini copii muritori de foame… Rămâne să mai scriem despre înființarea de locuri de muncă, delapidări de bani europeni prin APIA, POCU și alte asemenea farafâstâcuri mai spre iarnă, după ce instituțiile abilitate își vor fi făcut treaba! Sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu!

Până una alta, răspunsul la adresa noastră către OS Valea Ilvei, referitor la cine și de ce a permis ca perimetrul monumentului istoric ” Casa Scriitorilor” să fie transformat în platformă primară de lemne, spune, negru pe alb, că nu silvicultorii sunt de vină!

Indirect răspunsul acestora indică, pe cel responsabil prin Lege cu protecția unui monument istoric: primarul Grapini Valentin! Așa că, să mai termine cu mieunatul pe la diverse uși și diverse urechi, că nu mai pune nimeni botul!

Spațiul Bibliotecii, birou pentru nevasta primarului!

Potrivit informațiilor noastre, cărțile, care, oficial, mai figurează că alcătuiesc Biblioteca Comunală, ”Ion Pop Reteganul”, zac arestate în saci de nylon, care distruse, care pline de mucegai “cultivat” în beciul primăriei, unde au fost arestate încă din 2018, când spațiul bibliotecii a intrat în reabilitare. Acesta a fost un lucru bun. La început! Numai că, între timp corpul B al Primăriei, unde a funcționat și biblioteca, a fost dat în folosință încă din 2019, iar sala respectivă care ar fi trebuit să redevină bibliotecă, nu a făcut interesul lui Grapini, care și-a plasat nevasta în acel spațiu, unde a mai băgat la grămadă încă două persoane. Tot în acel spațiu, de o vreme, o dată pe lună se țin ședințele Consiliului Local. Este aceasta una dintre anomaliile administrației Grapini, care nu dă doi bani pe rolul educației și al cărții în formarea unei minți omenești sau este o manifestare a prostului management al resurselor și spațiului din UAT RODNA?

Bibliotecara acelei biblioteci, cu cărțile arestate în saci și depozitate în beci, este încă pe funcție, potrivit organigramei, dar nu a putut fi contactată. Am fi vrut să o întrebăm ce s-a ales de opera singurului academician provenit din Rodna, Florian Porcius a cărui cercetări în domeniul botanicii, scrise în latină, majoritatea descoperiri în domeniu, traduse cu greu și cu mulți bani, pentru ca urmașii să se poată inspira din cercetările acelui luminat înaintaș, unde sunt și cum pot fi citite sau conspectate? Mai sunt acele traduceri? Se mai pot folosi or au fost distruse de umezeală și oarece ciupercă??? Unde este OPERA lui FLORIAN PORCIUS? Răspunde cineva pentru o eventuală pierdere ireparabilă??

Distrugerea memoriei și arderea cărților din ură față de civilizație și cultură!

Despre distrugerea memoriei unui popor sau a unei civilizații, făcută prin foc sau prin îngroparea operelor cu înțelepți cu tot sunt informații destule. Redăm aici câteva exemple, preluate din ”ARDEREA CĂRȚILOR, METODĂ DE ASCUNDERE ȘI/SAU FALSIFICARE A ISTORIEI ȘI ȘTIINȚELOR. Arderea cărților se referă la ritualul de distrugere prin foc al cărților sau altor materiale scrise. Realizată de obicei într-un spațiu public, arderea cărților reprezintă un element de cenzură și provine, de obicei, dintr-o opoziție culturală, religioasă sau politică față de materialele în cauză.[1]

În unele cazuri, lucrările distruse sunt de neînlocuit și arderea lor constituie o pierdere severă pentru patrimoniul cultural. Sune de exemplificat arderea cărților și îngroparea savanților din China dinastiei Qin (213-210 î.Hr.), distrugerea Bibliotecii din Bagdad (1258), distrugerea codicelor aztece de Itzcoatl (anii 1430), arderea codicelor Maya la ordinul episcopului Diego de Landa (1562).

În alte cazuri, precum cel al arderii cărților de către naziști, alte copii ale cărților distruse au supraviețuit – dar totuși arderea cărților a devenit emblematică pentru un regim dur și opresiv care a încercat să cenzureze sau să elimine din conștiința publică un aspect al culturii unei națiuni.

În timpurile moderne, alte medii de stocare precum discurile de gramofon, casetele video și CD-urile au fost, de asemenea, arse, distruse sau chiar zdrobite”.

Ce concluzie putem trage din arestarea cărților Bibliotecii Comunale din Rodna? Că primarul este ignorant, urăște educația și cultura sau că ceea ce a făcut el cu cărțile de la Rodna este un plan al aculturalilor din partidul din care face parte, iar el, săracul”, este doar un executant?!

Consiliul Local Rodna a votat o hotărâre, dar aceasta nu s-a aplicat!

A cincea bibliotecă din județul Bistrița-Năsăud, ca importanță a cărților pe care le are pe inventar, după Biblioteca Județeană ” George Coșbuc” din Bistrița, cea din Rodna, a ajuns la răcoare. În beciul Primăriei Rodna! Cărțile au fost înghesuite, la grămadă în saci de nylon și numai Dumnezeu știe în ce hal de distrugere se află acestea, având în vedere că, o carte este un organism viu, care are nevoie de aer, de o anumită temperatură și grija omului, altfel se distruge aproape de la sine…

În 30 decembrie 2020, majoritatea consilierilor din Rodna, adică de la PSD, PMP, PNL, USR, UDMR și un independent au votat un proiect de hotărâre prin care Biblioteca Comunală din Rodna să fie repusă în drepturi, iar cărțile din colecțiile acesteia să poată fi folosite de cetățeni pentru a-și crește nivelul de instruire și educație, pentru a-și lumina mințile! Numai că, executivul rodenean întârzie fără nici un motiv plauzibil, revenirea cărților pe rafturi, încălcându-se atât Legea bibliotecilor 334/2002 cât și HCL 60 al CL Rodna din decembrie 2020. Cine este executivul, care trebuie să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local? Primarul, viceprimarul și secretarul!!!Mai mult, în Regulamentul de funcționare al Bibliotecii Comunale Rodna, adoptat prin respectiva HCL se spune în clar: Art.44.- Patrimoniul utilizatat și administrat de Biblioteca publică “Ion Pop Reteganul” Rodna aparține comunei Rodna, în regim de proprietate publică sau privată, după caz, dreptul de dispoziție asupra acestuia avandu-l numai Consiliul Local al comunei Rodna, în conformitate cu legislația în vigoare.

Art.45.- Biblioteca are ștampila și firma cu înscrisui: CONSILIUL LOCAL RODNA, BIBLIOTECA PUBLICĂ “ION POP RETEGANUL” RODNA. Art.46. – Reorganizarea sau desființarea Bibliotecii publice “Ion Pop Reteganul” Rodna se fac prin hotărâre a Consiliului Local al comunei Rodna, în condițiile legii.

Credem noi că, este posibil ca, exilul prelungit în beciul primăriei a cărților bibliotecii, să fie din cauza inițiatoarei proiectului de hotărâre, liberala Adeline Cristina Cozma, dar, potrivit Codului Administrativ în vigoare, primarul este obligat să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local. Nu poate comenta cine și de ce a votat sau ce a votat. Mai ales că, toți cei 14 consilieri care alcătuiesc CL Rodna au votat PENTRU! Așa funcționează în democrație, administrațiile locale: minilegislativul legiferează iar executivul, adică primarul și viceprimarul pun în aplicare ceea ce consilierii au votat! Poate la Rodna, nu se aplică codul administrativ și nu funcționează democrația? Să mai întrebăm! Poate pe la Prefectura BN, care se pare că veghează la aplicarea LEGII! Se pare!

Redăm un fragment din motivarea la proiectul de hotărâre: ”Conform prevederilor Legii nr. 334/2002 – Legea Bibliotecilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, bibliotecile comunale se organizează şi funcţionează în toate centrele de comună, în subordinea consiliilor locale, şi sunt finanţate din bugetele locale, iar funcţionarea bibliotecilor comunale are loc pe baza Regulamentului de organizare şi funcţionare al Bibliotecii, elaborat în condiţiile legii, şi aprobat de către Consiliul Local al comunei respective.

Este inadmisibil ca patrimoniul cultural din cadrul bibliotecii să fie depozitat în saci într-un beci, unde este umezeală, iar degradarea este extrem de accelerată, ca personalului din cadrul bibliotecii să îi fie delegate alte sarcini decât cele din fișa postului, să nu existe nicio hotărâre de consiliu legal în sensul acestor demersuri și acțiuni, iar cetățenii să nu fie informați în aceste privințe. Mesajul pe care această situație îl transmite este că în comuna Rodna, educația, cultura și accesul la informații, valoarea patrimoniului cultural și intelectualitatea sunt pe cea mai joasă treaptă a importanței și deloc valorizate, deloc valorificate. Având în vedere că în acest moment Biblioteca publică “Ion Pop Reteganul” Rodna nu este funcțională, cărțile fiind depozitate în saci în subsolul sediului Primăriei comunei Rodna, nerespectându-se nicio măsură adecvată de conservare, iar doamnei bibliotecar delegându-i-se alte sarcini decât cele prevăzute în fișa postului, iar spațiul în care a funcționat având în prezent altă destinație, este imperios necesar ca biblioteca comunei să redevină funcțională” se mai spune în documentul aflat pe site-ul oficial al primăriei!

Un primar cu mintea la el ar putea face în felul următor, zicem noi: Să pună Bibioteca Comunală la locul ei, în rafturi și în spațiul consacrat și nevasta cu biroul ”temporar” în aceeași încăpere sau în același birou cu Ana Domide, ”achiziție” de ultimă oră pe POCU?! Se teme cumva primarul, în primul caz că nevasta s-ar putea lăsa influențată de cărțile bibliotecii sau că, în cea de-a doua variantă, ar putea fi influențată de șefa banilor europeni, care îi plac atât de mull primarului?!

Monumentul demolat de cel puțin 3 ani! În aprilie 2019 presa titra că s-au aprobat banii de reabilitare: aproape 200 000 de euro!

Potrivit unor informații publice, rezultate în urma unei declarații a edilului de Rodna, prin aprilie 2019, a fost semnat contractul de reabilitare a centrului civic, conform mesagerulbn.ro.

”Primesc o veste bună în pragul sărbătorilor pascale: luni, 22 aprilie, primarul Valentin Grapini a semnat contractul de finanțare “Modernizare centru civic în comuna Rodna” un proiect în valoare de 195.000 euro, nerambursabili.

Lucrările vizează reabilitarea totală a centrului civic, proiect derulat prin Grupul de Acțiune Locală și finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. După cum ne-a declarat edilul, lucrările vor demara cel mai probabil în luna septembrie a acestui an, cu termen de finalizare într-un an de zile”, arăta sursa citată la acea vreme.

Fiasco total! În august 2021 pe locul fostului părculeț cresc buruieni cât primarul de mari!

Da, dacă am pleca urechea la spusele lui Valentin Grapini ar trebui să admitem că, vai mama lui de ”Oprișan” de Rodna, nu are noroc la finanțări și că, pandemia, încălzirea globală și încă 30 de mii de motive ”întemeiate” între care Uniunea Scriitorilor din România și alte asemenea organizații de breaslă ale intelectualilor români i-au blocat banii, ideile fantasmagorice și i-au omorât caprele imaginare, oile și i-au blocat furăciunile”… Că altfel, el, săracul, crescătorul de nevinovate capre, înainte de a-l face primar nașul său, doctorul Nășcan, principalul vinovat de cele care se petrec în Rodna, pe serviciul finului Grapini, nu cred că poate explica cum s-a ajuns ca dintr-o comună înfloritoare, Rodna să fie fruntașă în topul celor mai distruse comune din județ, în care, deși pădurea grănicerească numără mai mult de 5000 de hectare, ca să nu punem la socoteală veniturile de la bugetul național, adică ar fi niște bani la buget, dacă stăm să socotim, dar cu toate acestea nimic, nimic nu se leagă…aproape peste tot unde te uiți, vezi doar dărâmături, degradare și minciuni gogonate…

În loc de concluzie: La ce să te aștepți de la un primar cu școală puțină, fără minim de lecturi obligatorii și fără un minim de respect pentru educație? Și având un dispreț profund pentru CARTE, așa cum a demonstrat cu vârf și îndesat?! Ce blestem plutește deasupra comunei Rodna de s-a ajuns ca respectiva comunitate să fie batjocorită în acest hal? Și ce trebuie făcut pentru a îndrepta situația? Cum să mai lași un asemenea ”ipochimen” la butoanele primăriei când el din 10 acțiuni, pe 8 le dă rasol? Cine plătește și cine va plăti oalele sparte de acest ”Denis” pericol public?

Sunt întrebări, multe întrebări pentru bătrânii Rodnei, dar și pentru tinerii care mai au un pic de respect pentru înaintași, carte, educație, școală și pentru academicianul Florian Porcius. Mai sunt oameni care nu se tem să gândească și să acționeze în Rodna sau așezarea aceasta, cu un trecut strălucit, este pe ducă???

Florica Dura

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.